Een overzicht van e-readers van duur tot goedkoop

Home » E-reader » Een overzicht van e-readers van duur tot goedkoop  

OVERZICHT VAN E-READERS VOOR DE GEÏNTERESSEERDE LEEK OP HET GEBIED VAN HET ELEKTRONISCH LEZEN


Overzicht van e-readers

 

 

De zomer is begonnen. Mensen gaan op vakantie. Vroeger namen ze de boeken mee waar ze door drukke werkzaamheden thuis niet aan toe kwamen. Tegenwoordig geniet de e-reader toch de voorkeur voor het verzetten van de gedachten onder een parasolletje op een kokendheet Spaans strand. Of gewoon lekker op een terras een beetje digitaal bladeren door de elektronische bibliotheek onder het genot van een sapje. Keuze zat.

Jammer alleen wanneer de e-reader een oudje is en al heel wat jaartjes op die manier mee gaat op vakantie. Vaak zit er dan bijvoorbeeld geen schermverlichting op die zich aan de omgeving aan past, zoals de nieuwe e-reader van Barnes & Noble: de Glowlight 7.8. Schijnt de zon dan past de weergave zich via een uitgekiend systeem van Led-verlichting aan en zijn de letters toch duidelijk zichtbaar en dus goed te lezen. Net als op de nieuwe e-reader van Amazon: de Kindle Oasis 3 die eind deze maand op de markt komt. En niet te vergeten de nieuwe e-reader van concurrent Kobo. Beiden te vinden op dit overzicht van e-readers.

En dat zijn dan nog alleen de bekende merken. Genoeg andere fabrikanten, kleiner maar niet minder begaan met het lot van de moderne lezer, die met een nieuw model e-reader komen, zoals Likebook Alita. Niet ontbrekend op dit overzicht van e-readers. Bijna net zoveel modellen e-readers als e-books om het gekscherend te zeggen.

Wat ze bijna allemaal gemeen hebben, behalve de zich aan de leesomgeving aanpassende schermverlichting, is dat ze beschrijfbaar zijn. Die zijn dan aan de voorkant uitgerust met bijvoorbeeld WACOM, een aanraakbaar scherm van de gelijknamige Japanse onderneming waarop naar hartenlust geschreven kan worden met een vinger of een Stylus-pen. Iets dat vooral wordt toegepast op e-readers uit het wat betere segment.

Zoals de geïnteresseerde bezoeker van deze site wel gemerkt zal hebben is het aanbod van e-readers op z’n zachtst gezegd ‘overweldigend’ te noemen. Des te dieper men in de buidel tast des te meer snufjes. Van schermkwaliteit en grootte tot het besturingssysteem voor het vinden en zo prettig mogelijk kunnen lezen van een e-book door middel van knoppen of met een veegbeweging van de vingers. Iets dat dus bijna per e-reader verschilt en afhankelijk is van de prijs die men bereidt is te betalen.

Om eventuele kopers een beetje terzijde te staan bij de moeilijke keuze van het zich aanschaffen van een nieuw exemplaar e-reader hebben we de meest gangbare modellen op een rij gezet in dit overzicht van e-readers. Te beginnen met de Amazon Kindle Basic. Zoals de naam al zegt een zogenaamd instapmodel. Misschien niet eens zo’n gek idee om daarmee het overzicht van e-readers te beginnen voor een (toekomstig) lezer van e-books.

 

Amazon Kindle Basic

Overzicht van e-readers

De Kindle Basic van Amazon is de ideale ereader voor iemand die nog niet echt goed thuis is in het e-book gebeuren. Er was al een serie met dezelfde naam, maar die ging met grote kortingen de deur uit om vrij baan te maken voor het nieuwe instapmodel e-reader van de grootste online boekenverkoper ter wereld. Een reader die niet mag ontbreken in dit overzicht van e-readers.

De Kindle Basic is in tegenstelling tot z’n voorganger voorzien van een E-ink Carta scherm van 6 inch (15,24 centimeter) met frontverlichting, te bedienen via een schuifbalkje aan de zijkant. De resolutie is 167 PPI. Ruim de helft minder in vergelijking met de Kindle Paperwhite (300 PPI). Maar een tekst is toch goed te lezen. Mede dankzij het systeem van frontverlichting.

Er zijn 4 LED lampjes ingebouwd in de schuine kant van het scherm zodat het niet hinderlijk in de ogen van een lezer schijnt. In het donker gewoon wat lichter zetten en omgekeerd.

Het geheel draait op een 1GHz processor en er is 512 megabit aan werkgeheugen op de Kindle Basic aanwezig. De harde schijf is 4GB groot. Daar kunnen dan zowel de e-books gekocht bij Amazon opgeslagen worden als exemplaren gekocht bij een andere aanbieder. Waarvoor dan wel eerst een app geïnstalleerd moet worden. Maar omdat er wifi op zit is dat geen probleem. Gewoon downloaden via een smartphone, tablet of desktop en dan op de reader zetten.

Op deze nieuwe Kindle van Amazon wordt een boek dat men gelezen heeft automatisch gemarkeerd als ‘uit’ in de bibliotheek. Op die manier wordt de bibliotheek wat overzichtelijker. Vooral na een aantal jaren bij een fervente lezer van e-books. Geen verlies van overzicht dus meer van wat men al dan niet gelezen heeft.

Er zit ook Bleutooth op de Kindle Basic voor een draadloze koptelefoon of een externe luidspreker. Voor het beluisteren van audiobooks zit er Audible op het apparaat ingebouwd. Zodat audiobooks naar hartenlust gedownload kunnen worden. Iets dat steeds populairder wordt en aan een inhaalslag bezig is met het e-book. Een combinatie kan ook: lezen en luisteren tegelijk. Dan kan men zien wat er aan tekst is weggelaten in de luisterversie van een e-book. Of voor de grap hardop mee lezen.

Als extraatje krijgt een koper van de Kindle Basic drie maanden gratis toegang tot het bestand aan e-books van Amazon, al gauw een paar miljoen. Het zogenaamde Kindle Unlimited abonnement, wat iets minder dan tien dollar kost per maand (helaas nog niet verkrijgbaar op de Nederlandse site van Amazon. Maar wel in bijvoorbeeld Engeland of Duitsland).

De Kindle Basic moet €89,- kosten. Te koop o.a. op de site van Amazon zelf.

 

De Kindle Voyage 2

Overzicht van e-readers

Om bij Amazon te blijven: de Kindle Voyage 2 is een reader die z’n sporen inmiddels verdient heeft op het gebied van het elektronische lezen. De voorganger van de latere Oasis e-reader. Terecht een prominente plek op dit overzicht van e-readers. Het eerste exemplaar kwam in 2014 op de markt. Het was meteen een schot in de roos als meest verkochte e-reader. Het scherm (6 inch, 15,2 centimeter) van de Kindle Voyage 2 is niet verzonken. Geen hinderlijke rand dus waarachter de nagel van een lezer kan blijven haken. Bovendien is de Kindle Voyage 2 voorzien van knoppen voor het bladeren door een e-book. Ook zit er een sensor in het scherm gebouwd dat de helderheid regelt afhankelijk van het omgevingslicht. Een reader, zoals de naam al zegt, om mee op reis te nemen.

De Kindle Voyage 2 is de herziene versie van z’n voorganger en van alle gemakken voorzien, zoals een resolutie van 300 pixels per inch. Fotoscherpe letters dus. Verder automatisch aanpasbare schermverlichting. Bovendien de dunste Kindle ooit en dus zo licht als een veertje. Door het kleine scherm past de Voyage 2 net als z’n voorganger in de binnenzak van een jas of in het zijvakje van een rugzak. Er hangt wel een tamelijk hoog prijskaartje aan het opgewaardeerde exemplaar.

De Kindle Voyage 2 moet maar liefst €159.99 kosten bij Amazon.de.

 

Kindle Oasis 3

Overzicht van e-readers

Nu we het toch over de Kindle hebben, dan kan de nieuwste loot aan de stam van Amazon niet onvermeld blijven op dit overzicht van e-readers: de Oasis 3. Eind juli pas verkrijgbaar. Wel is al bekend dat deze e-reader voorzien is van een geheel nieuw kleurtemperatuursysteem dat het heldere scherm automatisch tempert met verschillende gradaties oranje.

Iets dat het lezen van tekst tot een bijzonder aangenaam gebeuren maakt. Deze Kindle, de Oasis 3, is overigens de eerste reader uit de serie dat zowel voorzien is van kleurdemping als frontverlichting. Misschien wel de belofte van de toekomst wat betreft het elektronisch lezen.

Vandaar misschien ook wel de pittige prijsstelling voor het apparaat. Te koop bij Amazon.de voor €229.99 (8GB Wifi) en €259.99 (31GB Wifi).

Voor die prijzen krijgt men dan wel een iets groter scherm: 7 inch (17,78 centimeter). Verder is het apparaat waterdicht en heeft een resolutie van 300 pixels per inch. Bovendien is de Oasis 3 voorzien van E-Ink-technologie dat van een elektronische pagina eentje van papier maakt. Bijna niet van echt te onderscheiden. Handig is ook de brede rand rechts bij het vasthouden, bijvoorbeeld voor het lezen in bad.

 

Onyx Nova Boox Pro

Een andere reader uit het wat duurdere segment is de Onyx Nova Boox Pro. Gefabriceerd in China en te verkrijgen via een site als Aliexpress, maar ook via Amazon. Het scherm is behoorlijk groot met z’n 7,8 inch (bijna 20 centimeter). Niet alleen bestemd dus voor e-books zoals de Kindle Basic. Kranten, tijdschriften, stripboeken en ander leesvoer van formaat zijn leuke aanvullingen voor de bezitter van een Onyx Nova Boox Pro. Die uiteraard ook zeer geschikt is voor het lezen van pdf documenten. Geen overzicht van e-readers die zonder de Onyx Nova Boox Pro kan.

Het E-Ink carta scherm heeft een resolutie van 300 pixels per inch. Wat garant staat voor een haarscherpe zwartwit weergave. Geen kleur want dat kan voorlopig nog niet op een e-reader. Dan zou het scherm en daarmee het hele apparaat ongeveer drie keer zo dik worden voor het herbergen van alle daartoe benodigde sensoren, videokaarten en graphics. Zodat er wat betreft de weergave nog altijd een gapend gat is tussen de duurste e-reader en de goedkoopste laptop. Een gat dat de komende jaren zeer waarschijnlijk gedicht zal worden door een bedrijf zal Amazon, maar voorlopig zal men het dus zonder kleur moeten stellen bij het lezen van een boek of tijdschrift.

Het scherm van de Onyx Nova Boox Pro is overigens gelijk gemaakt met de rand, wat het bedieningsgemak ten goede komt. Verder is de reader voorzien van een 1,6Ghz quadcore processor. Behoorlijk wat rekencapaciteit dus. Het werkgeheugen bedraagt 2GB en men met gemak een groot aantal boeken tegelijk kan oproepen. Simultaan lezen is dus geen probleem. Handig voor veellezers die dan razendsnel tussen boeken kunnen switchen. Op de 32GB schijf kan een hele bibliotheek aan leesvoer opgeslagen worden. Uiteraard is de Onyx Nova ook voorzien van wifi en bluetooth zodat er draadloos een koptelefoon aangesloten kan worden voor afspelen van een luisterboek.

Het grootste pluspunt van deze reader is misschien wel dat er aantekeningen gemaakt kunnen worden op het scherm dat voorzien is van WACOM. Een grafisch tableau dus van het gelijknamige Japanse bedrijf. Een Stylus pen is bij de prijs inbegrepen en de bezitter van de Onyx Nova kan schetsen en schrijven zoveel als men maar wil. Om dit vervolgens op te slaan in het geheugen. Overbodig om te vermelden dat het scherm ook geschikt is voor het swipen met de vinger.

Nu zal men zich afvragen wat het prijskaartje is. Deze is, zoals gezegd, aan de hoge kant. Een koper moet bij Amazon €320,- laten af tikken om de alleskunner op het gebied van het elektronisch lezen opgestuurd te kunnen krijgen. Maar dan heeft men een van de beste e-readers van het moment. Niet bepaald een e-reader voor vakantie, maar wel een alleslezer op niveau.

Dat het scherm nog groter kan bewijst overigens een ander model e-reader van Onyx: de Boox Note Pro. Inderdaal een e-reader voor professionals. Die krijgen dan 2 inch meer scherm voor de ogen geschoteld. Want deze e-reader heeft maar liefst een kijkoppervlak van 10,3 inch (26 centimeter). Iets dat overigens wel weer een beetje ten koste gaat van de resolutie, de kijkscherpte. Dat zijn 226 pixels per inch. Maar het beeld blijft toch uitstekend te noemen. Blijkbaar stellen de ogen zich daarop in.

De Note Pro is wel voorzien van een aanraakscherm met WACOM. Dus beschrijfbaar met de bijgeleverde Sylus-pen. Of te betekenen met de punt van een vinger. Daar kan gerust een beetje hard mee gedrukt worden, want het scherm heeft een laagje glas dat veel standvastiger is dan bijvoorbeeld eentje met LCD. Er zitten bovendien tal van mogelijkheden op om lekker een beetje uit de vrije hand te schetsen en dit dan een professioneel tintje te geven. Ook is het mogelijk om pdf’s te bewerken of aantekeningen in een e-book te maken.

De Boox Note Pro is voorzien van dezelfde processor als de Nova: 1,6Ghz. Maar het werkgeheugen is flink groter: 4GB. Net als de harde schijf. Die is maar liefst 64GB. Dit alles aangevuld met een set van kwaliteitsluidsprekers voor het luisteren in stereo, een microfoonaansluiting, de nieuwste versie Bluetooth, USB C en uiteraard wifi. Er kan dus ook naar hartelust mee op het internet gesurfd worden. Het besturingssysteem is gebaseerd op Android. Daar draait tegenwoordig alles op dat mobiel is, van telefoons tot e-readers.

Een groot pluspunt is verder dat het scherm van de Note Pro is voorzien van kleurtemperatuur en frontverlichting. Dus er kan ook met gemak ‘s nachts op gelezen worden of met weinig tot geen directe lichtbronnen in de buurt.

Deze alleskunner met groot scherm heeft dan ook een behoorlijk hoog prijskaartje:€620,- Te koop o.a. bij Amazon.

 

Boyue Likebook Alita

In een beetje volledig overzicht van e-readers kan de Boyue Likebook Alita niet ontbreken. Het is de opvolger van de Likebook Mimas. Misschien wel de meest succesvolle e-reader van Boyue. Gemaakt door het bijna gelijknamige Chinese bedrijf Boeye. Dat ook tablets fabriceert waar flink wat gepatenteerde westerse technologie in zit. China is net als Japan ooit, op elektronisch gebied toch een beetje een kopieer-economie.

Wat een succesvol product niet in de weg hoeft te staan. Integendeel zelfs. Tot ergernis van Donald Trump. Wat dus niet weg neemt dat de Likebook Mimas een van de betere e-readers is. Nog steeds zeer succesvol. Hoewel de prijs aan hoge kant is €457,-. Daar had best wat meer geheugen op mogen zitten dan de schamele standaard 16GB. Wat wel aan te vullen is met een SD-kaart tot 128 GB. Maar die moet dan wel apart gekocht worden. Bij Bol.com momenteel in de aanbieding voor €25,-

Van de opvolger van Likebook Mimas, de Likebook Alita, wordt de introductie telkens uitgesteld. Wat aanleiding is tot flink wat gespeculeer over de uitrusting van de nieuwe reader. Bekend is wel dat deze in grote lijnen hetzelfde is als z’n voorganger. Maar details kunnen flink wat verschil op leveren in kwaliteit en dus prijs.

In ieder geval loopt het scherm gelijk aan de rand, wat het bedieningsgemak ten goede komt. Ook zit er een dubbele hoeveelheid werkgeheugen op: 4GB. De standaard opslagcapaciteit is hetzelfde gebleven: 16GB. Aan te vullen tot 128 GB met een SD-kaart. Er is voor dit model gekozen voor een octa-core processor van 1,5Ghz. Razendsnel dus. Er zit een batterij in van 4700 mAh, op te laden via de USB-C poort. Waarmee ook data overgebracht kan worden. Ook kunnen er andere apparaten, zoals een toetsenbord of muis, aangesloten worden via de zogenaamde host controller verbonden met de USB-ingang. Aan de achterkant zitten twee speakers voor audio-weergave.

Maar het draadloos beluisteren van een ingesproken boek kan ook, want het apparaat is uiteraard ook uitgerust met bleutooth en wifi. Er kan dus ook volop gebruik gemaakt worden van Skype of Whatsapp. Een prijs is nog niet bekend voor de Likebook Alita. Maar die zal ongeveer in hetzelfde gebied liggen als de Mimas. Die is bij Amazon te koop voor €457,-.

 

Kobo Aura 2

Het volgende exemplaar in dit overzicht van e-readers is de Kobo Aura 2 van het gelijknamige Japans Canadeze bedrijf Rakuten Kobo, sponsor van voetbalclub Barcelona. Spelers die een gratis abonnement op e-books krijgen voor het leven. Nu maar hopen dat ze daar in de kleedkamer flink gebruik van maken tijdens de rust en belezen terugkeren op het veld. De Kobo Aura 2 is in ieder geval een e-reader die z’n mannetje staat op het gebied van het elektronische lezen en ook luisteren. Binnenkort overigens opgevolgd door de Kobo Aura 3.

De tweede editie uit de Aura serie, met de wat komische toevoeging H2O want waterbestendig, is een instapmodel e-reader uit het middensegment. Een herziene versie van z’n voorganger: de Kobo Aura uit 2013. De twee is te koop voor een prijs van €179,- bij Amazon en voor €159,- bij Bol.com.

Door de consumentenbond als beste e-reader getest in 2018. Eentje die z’n sporen op het gebied van het elektronisch lezen, ebooks, én luisteren, audiobooks, heeft verdiend. Het model is nog voorzien van een zogenaamd verzonken scherm, type nagelbreker, en loopt dus niet ononderbroken door van hoek tot hoek. Het scherm meet 6 inch (17 centimeter). Ongeveer de maat van een boek met een harde kaft. Wat behoorlijk groot is.

Ook zit er een papierweergave op, het zogenaamde E-Ink Carta. Dit heeft een resolutie van 265 pixels per inch. Een vergelijkbare e-reader, die van Amazon, de Paperwhite, heeft overigens een resolutie van 300 pixels per inch. Wat toch wel enig verschil maakt bij het lezen van een e-book of het bekijken van een zwart-wit afbeelding. Maar echt veel is het overigens niet.

Er zit een geheugen op het apparaat van 8GB, dubbel zoveel als de 4 GB bij de meeste andere populaire merken uit die tijd. Maar meer dan de helft minder bij de huidige generatie e-readers (standaard 32GB. Daar kunnen met gemak tienduizende e-books in opgeborgen worden. Maar eerder bestemd voor audiobooks die een veel hogere opslagcapaciteit hebben, tot soms wel honderden megabytes). Er zijn helaas geen mogelijkheden tot uitbreiding van het geheugen met een sd-kaart.

De Kobo Aura 2 is voorzien van een aanraakscherm. Er zitten dus geen fysieke bedieningsknoppen op het apparaat. Een noviteit in 2016, maar tegenwoordig de standaard van bediening op een e-reader. Geen fabrikant die nog zonder touchscreen naar de gunst van het e-book lezende publiek dingt. Net als met het erop zittende wifi waardoor er direct via het scherm zelf naar e-books gezocht kan worden op internet. Dit via een zogenaamde Beta browser, te bereiken via het menu Instellingen.

Er kan ook een abonnement bij Kobo afgesloten worden voor € 9,99 per maand waarmee men toegang heeft tot meer dan 250.000 ebooks.

Wat betreft het leesgemak zit er frontverlichting op, gelukkig zonder blauwachtige tinten zoals bij Nook Glowlight van Barnes & Noble. Wat betreft de helderheid heeft men dus geen klagen als lezer van e-books.

De Kobo Aura 2 kost bij Amazon €179.00 en bij Bol.com €159,-

 

Dasung Paperlike 3

In dit overzicht van e-readers kan een experiment op het gebied van het elektronisch lezen niet ontbreken. De zogenaamde Dasung Paperlike 3. Niet bepaald een e-reader in de gebruikelijke betekenis van het woord. Er kan namelijk ook mee gebeld worden en zelfs video bekeken op het scherm. Er was een crowdfund in China voor nodig om het geld voor de ontwikkeling van de Dasung Paperlike 3 bij elkaar te krijgen.

Partner is Sol Computer uit het Amerikaanse San Diego. Wat wel iets sympathiek en avontuurlijk heeft. De eenlingen die opboksen tegen een gerenommeerd concern als Amazon. Het apparaat kan overigens ook gebruikt worden als een soort tweede monitor voor het afspelen van video’s. Er zit zowel een USB aansluiting op als HDMI, zodat er via een televisie naar bijvoorbeeld video gekeken kan worden. Dit in HD, wat een zeer scherp beeld geeft. De afmeting van het scherm is maar liefst 13,3 inch (33,7 centimeter).

De prijs is er dan ook naar. De Dasung Paperlike 3 kost maar liefst 1099 dollar bij Amazon. Voor wie het ervoor over heeft. Tot zover het overzicht van e-readers. Sommige zijn geschikt voor een vakantietrip anderen toch iets minder, maar stuk voor stuk zijn het toch kleine mijlpaaltjes op het gebied van het elektronische lezen en soms ook luisteren.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Dasung Paperlike Pro HD: Groter scherm kan niet!
Nook Glowlight 7.8 inch van Barnes & Noble