E-READER KOBO AURA ONE IN VERGELIJKING MET DE KINDLE OASIS 2
Ze zijn alweer een tijdje geleden op de markt gekomen, de Kindle Oasis 2 (oktober 2017) en de Kobo Aura (september 2016). Tijd om beide e-readers aan een nader onderzoek te onderwerpen. Het zijn per slot concurrenten op het gebied van het elektronische lezen. Hoewel een e-reader tegenwoordig voor heel wat meer te gebruiken is dan alleen het lezen van boeken of artikelen. Het enige wat je er eigenlijk niet mee kunt doen is telefoneren en fotograferen of filmen. Maar daar heeft men z’n smartphone voor, waar overigens ook boeken op gelezen kunnen worden, alleen is het dan wel letters tellen wat betreft de grote van het scherm. Nee, dan toch maar liever een e-reader.
Wat betreft de prijs lagen en liggen de beide e-readers niet ver uit elkaar. De e-reader Kobo Aura One kost €229,99 en de Kindle Oasis 2 gaat de deur uit voor ongeveer hetzelfde bedrag. Een noviteit bij de introductie was dat de apparaten waterbestendig waren. Dus men kan er ook een boek of een tijdschrift op lezen aan de rand van het zwembad of liggend op het strand. Desnoods mee het ligbad innemen of in een jacuzzi voor het lezen van Jules Verne’s Twintigduizend mijlen onder zee (gratis te downloaden via het project Guttenberg!).
Het schijnt overigens dat ze niet alleen waterdicht dicht zijn, maar door het geringe gewicht ook niet snel zinken. Een e-reader Kobo Aura One bleef zelfs geruime tijd drijven toen iemand het apparaat tijdens een boottochtje per ongeluk over de reling liet vallen. Lang genoeg om het met een schepnet op te vissen toen de gewaarschuwde schipper het stuur draaide van de motorboot. Maar dat blijven drijven van de e-reader kon ook door het zeewater gekomen zijn wat nu eenmaal door het erin zittende zout een groter drijfvermogen heeft dan zoet water. In ieder geval kon er nadat het scherm was droog gewreven met een handdoek gewoon verder gelezen worden. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een in het water gevallen boek of tijdschrift!
Natuurlijk zijn er nog veel meer overeenkomsten tussen beide concurrenten op het gebied van het elektronisch lezen dan het waterdicht zijn. Maar het gaat toch vooral om de verschillen. Bijvoorbeeld de schermgrootte. Die is bij de e-reader Kobo Aura extra groot, namelijk 19,81 cm, gemeten van links onder naar rechtsboven, diagonaal dus! Bij de Kindle Oasis 2 is dat 17,78 cm. Wat toch 2 centimeter kijkruimte minder is en dat voor dezelfde prijs! Beide schermen liggen gelijk met de randen, wat het maken van een veegbeweging met de vingers vergemakkelijkt.
Wat betreft de vorm valt direct op dat de Kindle Oasis 2 vierkant is en de Kobo Aura One rechthoekig. De Kindle zal dan ook moeilijk in een binnenzak passen, waar de Kobo weinig moeite mee zal hebben, mits die binnenzak natuurlijk wel groot genoeg is. Maar wat voor binnenzakken geldt, dat geldt ook voor kleinere tassen. Wat de Kindle nogal onhandelbaar maakt in het vervoer. Een klein minpuntje dus, waar sinds de introductie toch de nodige klachten over zijn gekomen. Waar weer het voordeel tegenover staat van het in het scherm ingebouwde kantelmechanisme, zodat het apparaat door zowel links- als rechtshandigen gebruikt kan worden. Vervelend alleen dat die functie niet uit te schakelen is.
De opslagcapaciteit, de ruimte dus voor het aantal opgeslagen boeken en tijdschriften, is bij beide apparaten 8 gb. Met dit verschil dat men voor een wat hoger aankoopbedrag €259,99) 32 gb erbij kan krijgen op de Kindle Oasis 2. Een kleine bibliotheek aan leesvoer! Ja, als we toch aan het elektronisch lezen gaan dan graag een beetje uitgebreid en men niet na een half Russisch biebje ineens het waarschuwingslampje ziet van een volle schijf.
Een voordeel van de Kindle Oasis 2 is dat de schermverlichting automatisch aangepast kan worden aan het omgevingslicht, dit gebeurt met behulp van een ingebouwde lichtsensor. Prettig is ook dat het bedieningspaneel, de interface, veranderd kan worden van zwart naar wit en terug. Wanneer men bijvoorbeeld in het donker een boek leest dan is het nu eenmaal handig wanneer de letters wit zijn tegen een zwarte achtergrond. Bij voldoende licht in de kamer of buiten op straat kan dit dan weer worden ingesteld op de nieuwe leessituatie. Iets dat door de meeste gebruikers wordt geprefereerd boven het filteren van het omgevingslicht zoals de Kobo Aura Two dat doet. Wat een iets minder grotere contrastwerking heeft.
Beide e-readers zijn voorzien van wifi zodat er draadloos gedownload kan worden. De Kindle Oasis 2 is voorzien van Bluetooth en er via een draadloze koptelefoon audibooks beluisterd kunnen worden. Maar die nemen dan wel veel meer ruimte in op de schijf dan een gewoon e-book. 8 gb is dan al snel te weinig voor iemand die veel wil luisteren en dus gebruikt van de uitgebreide audiobibliotheek van Amazon (waar dan een abonnement voor afgenomen dient te worden). Een optie is om die audiofiles op te slaan bij een clouddienst als Onedrive van Microsoft of Dropbox en ze van daaruit dan tijdelijk op te slaan op de e-reader. Mogelijk wordt daar door Amazon ooit een betere oplossing voor bedacht. Daar moet de grootste internetwinkel ter wereld toch wel toe in staat zijn.
De e-reader kan via bluetooth met speakers of een ontvanger worden verbonden. Je kunt dan bijvoorbeeld audiobooks afspelen. Ik weet niet of deze ook in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Nadeel van deze functie is dat je niet tegelijk kunt lezen en luisteren. Audiobooks nemen ook betrekkelijk veel geheugenruimte in beslag, wellicht dat 8GB al gauw niet genoeg is. Audiobooks worden geheel gedownload, dus niet gestreamd. Het afspelen kan al wel worden begonnen tijdens het downloaden. Er is geen audiojack aanwezig. Voor mij is dit allemaal niet echt van belang, ik geloof niet dat ik deze functie zal gebruiken (maar heb het alsnog even geprobeerd).
Voor het afspelen van audiobooks heeft men op de Kobo Auro One geen bluetooth tot de beschikking. De koptelefoon dient dus heel ouderwets met een draadje aan de e-reader verbonden te worden. Maar het grote voordeel van de e-reader Kobo is en blijft dat er een veelheid aan bestandsformaten op afgelezen kunnen worden. Wat bij de Kindle niet niet geval is en ook nooit zal worden. Geen epub dus. Wat nu juist het meest populaire formaat aan het worden voor het lezen van een e-book. Gelukkig is er nog het populaire Calibre, een gratis programma waarmee epubs automatisch naar het formaat dat wel te lezen is op de Kindle (AZW of de opvolger daarvan KF8). Een kleine omweg dus dat het leesplezier niet mag bederven.
Selexyzebooks
2 gedachten over “E-reader Kobo Aura One & Kindle Oasis 2”
Reacties zijn gesloten.