Het e-book schaduw van Lucinda Riley

Home » Ebook » Het e-book schaduw van Lucinda Riley  

HET E-BOOK SCHADUW UIT DE SERIE DE ZEVEN ZUSSEN VAN LUCINDA RILEY

E-book Schaduw
 

BESPREKING VAN HET E-BOOK SCHADUW VAN DE IERSE SCHRIJFSTER LUCINDA RILEY

 

De serie De Zeven Zussen staat na al bijna een jaar hoog in de e-book top tien van de bekende lijstjes (van Bol.com tot Libris en Bruna). Maar ook al een aantal jaren hoog geplaatst bij een internationale e-book retailer als Kobo en niet te vergeten Amazon. Het doet je als als belangstellende lezer toch al snel af vragen of hier niet sprake is van een hype en de serie belangrijker lijkt dan die in werkelijkheid is. Bijvoorbeeld bij het e-book Schaduw als derde deel uit de serie.

Natuurlijk zijn er bepaalde kanttekeningen te plaatsen, zoals bij de mierzoet vormgegeven kaften die een kasteelromannetje niet zouden misstaan. En ook het thema heeft een tamelijk hoog Glossy-gehalte (het overlijden van een steenrijke vader, pa Salt, die z’n geadopteerde dochters middels z’n testament tal van beproevingen laat ondergaan. Dit om te achterhalen wat hun afkomst is).

Maar het gegeven is door de schrijfster Lucinda Riley perfect uitgewerkt. De boeken zijn stuk voor stuk page-turners. Bovendien steekt de lezer heel wat op van de geschiedenis waarin Riley telkens weer een frisse duikt neemt met een zus. Met tal van nieuwe onverwachte vondsten die je als lezer de reader waarop het e-book staat doet koesteren en er best nog een paar zussen meer hadden mogen zijn.

Deze keer een bespreking bij Selexyz e-books van het derde deel: het e-book Schaduw. In dit deel wordt het verhaal van zus Star verteld, de derde op rij van de geadopteerde andere zussen. Ze heeft een hechte vriendschap gesloten met de vierde zus, CeCe. Een tamelijk overheersend type die alle beslissingen neemt en weinig ruimte laat voor Star. Die wordt min of meer monddood gemaakt. Waar ze ook gaan of staan het is CeCe die de leiding heeft en Star gedwee doet wat ze zegt.

Als uitkomst van die afhankelijke situatie is ze nauwelijks in staat tot het sluiten van vriendschappen of het aan gaan van een serieuze relatie met een man. Tot een authentieke gedachtewisseling met anderen is ze niet in staat. Vandaar misschien ook de titel van dit deel: Schaduw. Een zus die in de schaduw staat van een andere zus. Het doet allemaal een beetje denken aan een milde vorm van autisme, maar het kan ook een spelletje zijn dat ze met haar omgeving speelt.

Als haar adoptievader het eeuwige voor het tijdige blijkt te hebben verwisseld spoedt ze zich net als de andere zussen naar Zwitserland, naar het eiland, Atlantis, in het meer van Genève waar hij een pracht van een landhuis heeft. In de testamentaire brief die zij daar in handen krijgt staat een cryptisch zinnetje: ‘De eik en de cipres groeien niet in elkaars schaduw…’ Samen met de rest van de aanwijzingen in de brief brengt haar dit naar een boekwinkel in Londen. De stad waar ze woont en ze dus geen verre reis hoeft te maken. Wat ze waarschijnlijk ook niet had gekund in haar eentje, volkomen afhankelijk als ze is van haar zuster. Eerst moet ze nog bij komen van de reis richting de Alpen.

Na flink wat twijfelen trekt ze tenslotte toch maar de stoute schoenen aan en brengt een bezoek aan de boekwinkel. Waar ze met de eigenaar, een zekere Orlando, een gesprek aan knoopt. Een karakter op zich die Orlando, de vleesgeworden uitbater van een antiquariaat vol zeldzame boeken. Een man die niet alleen van boeken leeft, maar er ook alles voor over heeft. Boeken zijn z’n leven. Een afstandelijk en excentriek iemand die toch heel vriendelijk en voorkomend is tegen zus Star. Die wordt bijna voortdurend onderwezen over de Engelse literatuur met al z’n obscure trivialiteiten. Maar behalve een boekenwurm is Orlando ook iemand die van een goed glas wijn houdt en geniet van een lekkere maaltijd. Een personage om van te houden als lezer.

Precies de juiste persoon ook om door het pantser van zus Star te breken in het e-book Schaduw. Ze krijgt zelfs een baan aangeboden in het antiquariaat. Hoewel het niet echt goed betaald is het toch een soort van droombaantje voor haar. Ze houdt immers ook zielsveel van boeken en literatuur. Bijna net zo veel als Orlando. Eigenlijk had ze ooit zelf een boek willen schrijven, maar ze weet niet of ze dat wel kan. Door een gebrek aan ambitie is het er nooit van gekomen.

Waar ze inmiddels vrede mee heeft, gewoon omdat het zijn van een schrijver leuker lijkt dan het waarschijnlijk is. Dan maar liever het huishouden doen. Dat is een stuk overzichtelijker dan het opzetten van weer een nieuw verhaal. Waar Lucinda Riley waarschijnlijk ook de nadelen wel van heeft leren kennen.

Vooral in een tijd van massale ontlezing, als de onze, en de overstap van boek naar scherm onomkeerbaar lijkt. Met als laatste strohalm het e-book. Het derde deel uit de serie De Zeven Zussen bijvoorbeeld. Maar al zijn het er honderd, de goede oude tijd van het lezen is voor een groot deel geschiedenis.

In ieder geval het lezen van gedrukt papier. Een soort zwanenzang dus ook de boekwinkel waarin zus Star haar dagen doorbrengt tussen zeldzame ruggen en kaften uit een tijd dat boeken nog volop mee telden in het sociale verkeer. Net als nu een aan internet gekoppelde smartphone. Maar dan met het omgekeerde effect. De voortdurende uitwisseling van afstompende beelden en nietszeggende chatsessies richting de cloud. De mens als tweederangs filmer en schrijver tegelijk, maar dan wel met miljarden tegelijk een nogal verwarrende stroom aan trivialiteiten heen en weer sturend. Waarvan het eind nog lang niet in zicht is met het nieuwe 5G netwerk. Wie kan daar nog wijs uit worden? Behalve dan de algoritmen van Google en Facebook die van de wereld een bonte digitale reclamefolder hebben gemaakt. Terug gaat helaas niet meer. Al barsten de glasvezels uit hun digitale voegen.

Nee dan de tijd van Beatrix Potter. Daar wordt door de schrijfster een duik ingenomen middels een zekere Flora MacNichol. Een vrouw die in tegenstelling tot zus Star koppig en onafhankelijk in het leven staat, het leven van Engeland honderd jaar geleden. De tijd van koning Edward die de troon besteeg na het overlijden van z’n moeder koningin Victoria.

Flora heeft een gelukkig en stabiel leven in het Engelse Lake District, in een huis dicht bij haar idool: Beatrix Potter. Bekend van tal van kinderboeken zoals ‘The tale of Peter Rabbit’. Voorzien van door de schrijfster zelf gemaakte illustraties. Een ideale buurvrouw dus. Helaas moet ze door omstandigheden gedwongen, toestanden waarover ze geen enkele controle heeft, het pittoreske stukje Engeland verlaten en op zoek gaan naar werk in het grote Londen.

Ze komt terecht in het huis van een zekere Alice Keppel, een minnares van koning Edward, de Zevende om precies te zijn. Een man die niet vies was van een een buitenechtelijke relatie. Daar wordt ze al snel gevangen in een web van intriges gesponnen rondom de monarch. Liefde en plichtsbesef vechten om voorrang. Maar uiteindelijk is ze niets anders dan een pion in een duister koninklijk schaakspel. De regels alleen bekend bij hooggeplaatste anderen. Tot ze een mysterieuze heer ontmoet. Die geeft haar de antwoorden waarop ze haar hele leven naar op zoek is geweest. En in navolging van Flora krijgt zuster Star ook het nodige inzicht in haar eigen mislukte leven. Ook zij gaat op een soort van innerlijke ontdekkingsreis, waardoor ze er uiteindelijk in slaagt uit de schaduw van haar overheersende zus te stappen. De liefde voor een man lonkt.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

E-book Schaduw
Auteur: Lucinda Riley
Uitgever: Xander Uitgevers B.V.
Isbn: 1 9789401608718
576 pagina’s
EPUB met digitaal watermerk
Prijs: € 11,99 (O.a. bij Bol.com).

Eerder bij Selexyzebooks besproken delen uit de serie De Zeven Zusters: Maan en Storm.

 

 

Jeugd e-book gratis: Eno en de bootvluchtelingen
Maan van Lucinda Riley: Informatief en spannend!