Kobo ereader krijgt een grote update

Home » E-reader » Kobo ereader krijgt een grote update  

 

Kobo ereader
 

Het is een algemeen gegeven dat elektronische toestellen voorzien van een besturingssysteem om de zoveel tijd een opfrisbeurt krijgen. Of beter gezegd een revisie. Berucht zijn de bijna maandelijkse updates van bijvoorbeeld Microsoft voor Windows. Of Apple, zij het wat minder frequent. Ook ereaders, zoals die van de Canadees-Japanse uitgever van ebooks Rakuten Kobo, krijgen zo nu en dan de nodige verbeteringen via een te downloaden pakket. Daarna is het functioneren van de ereader weer wat beter geworden als het goed is.

Die zijn dan bij het kepub formaat van Kobo beter te bereiken

Deze keer is het dus een algemene update voor alle modellen, behalve voor de Kobo Mini. Misschien omdat het de minst verkochte ereader is van het bedrijf dat zo langzamerhand de halve wereld tot klant heeft. Alleen Amazon verkoopt meer ebooks, bestemd voor de Kindle of een ander model reader.

Voor ebook retailer Rakuten Kobo is dat dan Kobo Aura of een ander populair model, zoals de Forma. Niet de Kobo Mini. Een versie dat helaas niet wordt bijgewerkt. Waarschijnlijk omdat de Kobo Mini een al wat verouderde ereader is. Het model kwam in 2012 op de markt. Of het scherm is misschien te klein. Dat kan ook. Wat de naam al zegt: mini.

Men ziet dan razendsnel hoeveel er nog resteert van een te lezen hoofdstuk

Afgeschreven? Dat blijft gissen. In ieder geval krijgt de rest van de Kobo ereaders een behoorlijke opfrisser wat betreft de software. Versie 4.19.14123 om precies te zijn.

In de praktijk betekent het dat Kobo, zoals onlangs bekend gemaakt in een persbericht, de nodige veranderingen bewerkstelligt in de headers en footers, ‘boven’ en ‘onder’ op het scherm. Die krijgen wat meer ruimte.

De tweede grote verandering ligt op het vlak van de ‘reading stats’, de leesstatistieken. Die zijn dan bij het kepub formaat van Kobo beter te bereiken. Gewoon door met de vinger in het midden van de pagina te drukken en vervolgens het icoontje voor de statistieken te selecteren. Men ziet dan razendsnel hoeveel er nog resteert van een te lezen hoofdstuk. Ook wordt de leestijd weergegeven voor de rest aan tekst. Een paar minuten of een uur.

Misschien niet echt belangrijk om te weten, maar toch ook wel nuttig om een inschatting te kunnen maken, om wat voor reden dan ook. Vooral handig voor lezers met haast. Maar ook voor degene die niet echt voor het plezier een boek lezen, maar uit het oogpunt van bijvoorbeeld een te volgen studie. Dan is het natuurlijk wel leuk om te weten hoe ver men precies is in een wetenschappelijk werk of studieboek.

Verder is er een verandering in het dialoogvenster voor de wifi-verbinding

Ook wordt er met de update een taal aan de Kobo ereader toegevoegd: het Catalaans. Van de Spaanse regio Catalonië die naar zelfstandigheid streeft. Wat op het gebied van het elektronische lezen dan eindelijk is gelukt.

Maar er is meer zoals blijkt uit een door Kobo gepubliceerde lijst met verbeteringen voor de door haar verkochte ereaders. Bijvoorbeeld het standaard kunnen instellen van een groter lettertype. Dat kan nu met een schuifje een stuk nauwkeuriger dan voorheen, toen het alleen van normaal naar heel groot gezet kon worden door het indrukken van een knop.

Ook is er nu een schuifbalk op de Kobo ereader voor het bedienen van meerdere pagina’s tegelijk. Verder is er een verandering in het dialoogvenster voor de wifi-verbinding. Die laat nu zien welke netwerken er precies opgeslagen zijn, net als bij een laptop of smartphone. Wat betreft de bibliotheeklijsten is er met de update een verandering van weergave. Dat is veel duidelijker geworden.

Maar men kan natuurlijk ook wachten op de automatische installatie van de update via wifi

Ook worden bestanden van het formaat pdf na de update sneller opgeladen. Dat wilde nog al eens wat tijd in beslag nemen omdat het nu eenmaal wat grotere bestanden zijn, vaak voorzien van afbeeldingen.

Verder nog het vermelden waard dat er een verbetering is voor de auto/slaap synchronisatie van de Kobo ereader. De batterij hoeft nu minder vaak opgeladen te worden.

Aardig wat nuttige verbeteringen dus voor de bezitters van een Kobo ereader. Rest nog de vermelding dat men de update voor een specifiek model ereader kan vinden op de downloadpagina van Kobo. Maar men kan natuurlijk ook wachten op de automatische installatie van de update via wifi. Wat de komende dagen of weken zal gebeuren.

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

 

Onyx ereader: Boox Note Pro met groot scherm
Amazon reclames: Erg hinderlijk op een Kindle