FAQ

Wat is een ebook?

Ebook is de Engelse afkorting voor electronic book. Een elektronisch boek dat gelezen kan worden op een zogenaamde reader, maar ook op een lap- of desktop. Ebooks kunnen al dan niet tegen betaling gedownload worden van een verkoopsite zoals Kobo Rakuten of Amazon.

Wat is een ereader?

Op een ereader kunnen digitale uitgaven gelezen worden, zoals ebooks, maar ook pdf's (portable document format). Dat zijn zoals de naam zegt meestal documenten. Een ereader bestaat uit een scherm, tegenwoordig te bedienen door aanraking, het zogenaamde touchscreen, en een opslag- en rekeneenheid. Op moderne ereaders zit wifi zodat er mee gesurfd kan worden over het internet.

Waar staat epub voor?

Epub is de afkorting van electronic publication. Het is een formaat voor het opmaken van ebooks en of documenten. Andere formaten zijn PDF (Portable Document Format), AZW en Mobi. AZW is voortgekomen uit Mobi (ooit een open source systeem voor het opmaken van ebooks dat werd gekocht door Amazon in 2005). Met beide formaten kunnen ebooks op de Kindle ereader gelezen worden.

Wat is DRM?

DRM is de afkorting voor Digital Right Management. Het op digitale wijze beheren van rechten op een geschreven werk. Het meestal op illegale wijze kopiëren wordt er door verhinderd. DRM is ontwikkeld door Adobe. Een softwareontwikkelaar op voornamelijk grafisch gebied, bijvoorbeeld het programma Photoshop