Lucinda Riley: Wie is de succesvolle schrijfster?

Home » Literatuur » Lucinda Riley: Wie is de succesvolle schrijfster?

LUCINDA RILEY LEVEN EN WERKEN IN EEN NOTENDOP

 

Riley
Lucinda Riley.
 

De meeste liefhebbers van het meer lichte genre boeken kennen haar inmiddels wel een beetje: Lucinda Riley. Tweeënvijftigjarige top auteur met een miljoenenoplage. Maar ooit was dat anders, zoals bij de meeste succesvolle schrijvers en kunstenaars. Niemand die ook maar een moment notie van zo’n talent in de dop neemt.

Het lijkt wel een wet: onbekend maakt onbemind. Maar ook die van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Altijd onder handbereik van het spook van de armoede. Meer dan in andere beroepen krijgt men het in de creatieve sector niet bepaald cadeau. Om de eenvoudige reden dat het om te erkennen talent gaat. De spoeling is dus dun.

Meestal wordt talent eerst in alle toonaarden ontkend. De gebruikelijke onverschilligheid van bijvoorbeeld galeriehouders en uitgevers. Succes moet zich, al dan niet terecht, immers bewijzen. Alleen is het dan de vraag hoe, vooral wanneer niemand het de kans geeft. Een bijna onmogelijke opgave.

Iets waar de schrijfster van de succesvolle serie De zeven zussen over weet mee te praten. Eerst was Lucinda Riley, toen ze nog Edmonds had als familienaam, afkomstig uit Noord Ierland, een niet erg succesvolle en dus onbekende actrice en danseres na het volgen van een dans- en theateropleiding in Londen.

In de jaren negentig kwam er een kleine kentering in haar streven naar erkenning. Niet via het toneel, maar als schrijfster. Tegen de verwachting in wist ze een contract te bemachtigen bij een uitgeverij. Er verschenen acht romans van haar hand tussen 1992 en 2000. Helaas geen bestsellers zoals de later verschenen Storm, Parel, Schaduw en Maan plus de andere delen uit de serie genoemd naar een hoopje sterren in het sterrenbeeld Stier.

Ondanks de redelijke verkoop van haar eerste boeken was het bepaald geen vetpot voor Lucinda. Inmiddels moeder van twee kinderen en getrouwd met een acteur die het huishouden deed. Helaas flopte het boek dat ze schreef over het Engelse koningshuis: Seeing double, over dubbelgangers die werden ingezet voor het doen van representatieve taken, maar ook op ander gebied hun steentje bij droegen aan de monarchie.

In de roman schrijft Lucinda dat de koningin mogelijk een bastaard is, verwekt door een dubbelganger van pa George de Zesde. Wat haar niet in dank werd afgenomen in het royalty-minnende Engeland. Ondanks de beschamende vertoning omtrent het overlijden van prinses Diana bleef het Engelse koningshuis toch iets waarvoor men, al dan niet in het openbaar beleden, eerbied diende te hebben. Mond houden dus over vermeende buitenechtelijke affaires. Meer een taak van de roddelbladen om daar eventueel iets over te vermelden met de nodige slagen om de arm. Ze kreeg dan ook geen contractverlenging meer bij haar uitgever, waarvan boze tongen beweerden dat er de lange arm van koningin Elizabeth achter zat.

 

Riley
 

Iets dat ook z’n weerslag had op Lucinda’s privé-leven. Ze scheidde van haar man en hertrouwde kort daarop. Vandaar de achternaam Riley van Stephen Riley een bemiddelde ondernemer met drie kinderen. Samen kregen ze er nog twee bij. Een periode inluidend waarin Lucinda zich voornamelijk bezig hield met huishoudelijke taken. Toch van een geheel andere orde dan het schrijven van romans.

Maar ook bij haar kroop het bloed waar het niet gaan kan en ze weer de pen ter hand nam. Het jaar 2010. De titel The Orchid House. Een in het verre Thailand geschreven roman waar ze op vakantie was, maar ziek werd. Geveld door knokkelkoorts las ze tijdens het herstel een door haar man meegebracht boek over de historie van de orchidee. Deze geschiedenis werd door Lucinda op geheel eigen wijze verwoord.

Een verhaal zich afspelend op meerdere continenten. De hoofdpersoon een mooie vrouw met golvend haar en amandelvormige ogen. Als in een kasteelroman valt ze voor een lange donkere man. Dit alles tegen de achtergrond van een waar gebeurde geschiedenis. Het maakt het boek tot een wereldwijde bestseller. De combinatie glamour en harde realiteit was een schot in de al dan niet literaire roos. Wanneer ze vervolgens haar uitgever laat weten een serie boeken te schrijven over zeven geadopteerde zussen die op zoek gaan naar hun familie en daarbij romantische avonturen beleven, zich afspelend over de hele wereld, stemt die meteen toe. De rest is geschiedenis.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Zie ook het laatst verschenen deel uit de serie De zeven zusters: Zon