Maan van Lucinda Riley: Informatief en spannend!

Home » Literatuur » Maan van Lucinda Riley: Informatief en spannend!  

MAAN VAN LUCINDA RILEY UIT DE SERIE DE ZEVEN ZUSSEN

Maan van Lucinda Riley

Het e-book Maan van Lucinda Riley is het vijfde deel uit de serie De Zeven Zussen. De opzet is inmiddels alom bekend. Maar ter verduidelijking nog even een korte herhaling. Na het overlijden van de adoptievader, Pa Salt, een Zwitserse miljardair, komen z’n zeven geadopteerde dochters naar het Meer van Genève waar de betreurde Pa Salt een pracht van een kasteel heeft.

Het testament behelst een tamelijk vreemde nalatenschap. De vader wil namelijk dat z’n dochters het geld besteden aan het onderzoeken van hun afkomst. Die afkomst is in nevelen gehuld voor ieder van de zussen. Het voert ze naar alle uithoeken van de aarde met een terugblik in het verleden. Iets waar Lucinda Riley patent op heeft: het laten samen komen van twee verhaallijnen in verschillende tijdsperiodes. Wat dan een interessante confrontatie oplevert van de hoofdpersoon met onbekende familie waarvan ze als adoptiedochter van pa Salt het bestaan niet wist. Hij dus wel. Vandaar dat hij ze via het testament niet alleen een reis over de aardbol laat maken, maar ook een reis in de tijd.

In Maan van Lucinda Riley wordt het verhaal vertelt van de wereldvreemde Taygete ‘Tiggy’ D’Aplièse. Een van de zeven dochters die in tegenstelling tot haar ‘zusters’ nogal spiritueel is aangelegd. Bovendien heeft ze een broze gezondheid. Wat haar al parten speelt vanaf de kindertijd. De brief die ze van haar overleden adoptievader krijgt, Pa Salt, wijkt misschien daarom af van de brieven van haar zes zogenaamde zusters. Zonder er veel doekjes omheen te winden krijgt ze de opdracht naar het Spaanse Granada te gaan. Er worden namen en adressen genoemd. Daar kan Tiggy dan meer te weten komen over haar afkomst. Iets waar ze in eerste instantie voor bedankt. Mede vanwege haar zwakke gezondheid lijkt het haar niet verstandig om zich al te erg in het verleden te gaan verdiepen, wie weet wat ze allemaal overhoop haalt. Ze is natuurlijk niet voor niks ooit geadopteerd.

Omdat ze een zwak voor dieren heeft vertrekt ze naar het afgelegen Schotse landgoed van Charlie Kinnaird. Daar gaat ze haar passie uit oefenen: het verzorgen van de veestapel. Maar gaandeweg het verhaal doen zich onverwachte ontwikkelingen voor. Zo ontmoet ze een oude zigeuner, een zekere Chilly. In een nogal indringend gesprek krijgt ze van hem te horen dat ze is voorbestemd om door hem haar bestemming, ‘de weg naar huis’, gewezen te krijgen. Hij vertelt haar over een legendarische flamencodanseres La Candela.

Stukje bij beetje krijgt ze meer van haar eigen geschiedenis te horen. Mede ondersteund door tal van foto’s die Chilly haar laat zien. Het bevestigt wat Tiggy al vermoedde, en nu dus ook weet: ze heeft bovennatuurlijke en geneeskrachtige gaven. Iets dat door Chilly wordt aangeduid met ‘bruja’. Het Spaans voor heks. Een misschien niet al te vriendelijke benaming. Maar ze wil desondanks toch weten hoe de vork in de steel zit.

Als haar gezondheid haar opnieuw in de steek laat, besluit ze het koude Schotland in te ruilen voor het warme Spanje en boekt ze een verblijf in een in de rotsen uitgehakt hotel, vlakbij de locatie in Sacromonte die Pa Salt haar gegeven heeft. Voorheen waren deze grotwoningen het domein van de Gitanos, de Spaanse zigeuners. Tegenwoordig is het een toeristische attractie. Daar ontmoet ze Angelina, die haar helpt haar gaven verder te ontwikkelen en haar vertelt over haar connectie met La Candela en haar exotische maar gecompliceerde verleden. Op aanstekelijke wijze verteld in Maan. Het verweven van heden en verleden levert net als in de andere delen fascinerende literatuur op.

Een verleden dat deze keer bestaat uit een arme zigeunergemeenschap aan het begin van de vorige eeuw. Dan wordt namelijk Tiggy’s grootmoeder Lucia geboren. Haar levensgeschiedenis als de legendarische flamencodanseres La Candela beslaat een groot deel van de rest van het boek. Zo’n Spaanse zigeunerin in een waaier van een jurk stampend op een tafel met de naaldhakken. In vervoering aangestaard door de mannen. Begeleid op de akoestische gitaar door de plaatselijk snarenvirtuoos.

Aan de hand van haar leven wordt in Maan van Lucinda Riley een fascinerend verhaal verteld over de Spaanse Gitanos, een zigeunergemeenschap die gebukt gaat onder armoede en discriminatie. Ook de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog en het bewind van Franco drukken een stempel op het zware leven van deze zigeuners.

Muziek en het dansen van de flamenco zorgen voor eenheid en vormen het hart van de samenleving waar iedereen voor elkaar klaar staat. De beeldende schrijfstijl van Riley komt goed tot z’n recht. Helemaal wanneer het gaat om het verwoorden van passie en emotie. Ter informatie nog de vermelding dat voor La Candela de beroemde flamencodanseres Carman Amaya model heeft gestaan.

Dat Maan van Lucinda Riley nauw verweven is met de andere delen uit de serie blijkt uit het feit dat de ex van Maia, de hoofdpersoon uit het eerste deel, een zekere Zed Eszu Tiggy het hof maakt. De mythe van de Zeven zusters uit het sterrenstelsel Pleiaden, waarop de serie losjes is gebaseerd, keert op typografische wijze weer terug in het verhaal. Eszu is een verbastering van Zeus. In de Oud-Griekse mythe heeft de oppergod niet alleen z’n zinnen gezet op Maia, maar ook op Taygete. Net als Eszu dus. Een schatrijke, tamelijk onsympathieke man die denkt dat voor geld alles te koop is. Maar Tiggy dus niet.

Verder is het nog het vermelden waard dat dat de vader van Eszu op dezelfde dag is gaan hemelen als Pa Salt. In de aan Maan voorafgaande delen is Eszu de grote afwezige. De hamvraag is nu een beetje of zijn rol ook daadwerkelijk is uitgespeeld. Het is ook heel goed mogelijk dat hij een sleutelrol in de serie vervuld met betrekking tot de dood van Pa Salt. Is die wel echt dood? Tiggy denkt van niet. Iets waar we in de volgende delen zeker meer over te weten zullen komen.

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Auteur: Lucinda Riley
Titel e-book: Maan
Uitgever: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 9789401610490
EPUB met digitaal watermerk
Te koop o.a. bij Bol.com voor € 11,99

 

 

Het e-book schaduw van Lucinda Riley
E-book Storm van de Ierse schrijfster Lucinda Riley