E-book Storm van de Ierse schrijfster Lucinda Riley

E-BOOK STORM VAN DE SERIE: DE ZEVEN ZUSSEN

e-book Storm
 

Het e-book Storm is het tweede deel in de serie boeken met als overkoepelende titel De Zeven Zussen. Geschreven door de Engels Ierse schrijfster Lucinda Riley. De boeken zijn stuk voor stuk wereldwijde bestsellers en dat in een tijd van (internationale) ontlezing.

Misschien dat Lucinda Riley met het e-book Storm en de andere ebooks uit de reeks precies de juiste snaar weet te raken, de snaar van zowel diepgang als op het scherm van een reader te lezen tranentrekkende situaties. Moeilijk om de ogen droog te houden als lezer van het e-book Storm.

Een kunst die de grote Russische schrijvers Dostoejevski ook als geen ander verstond, om maar een icoon uit de wereldliteratuur te noemen. De Idioot bijvoorbeeld, over de lotgevallen van prins Ljew Nikolájewitsj Myskin die uiteindelijk toch weer terecht komt op de plaats van vertrek: een gekkenhuis in Zwitserland. Maar dit ter zijde.

We leven als lezer in het digitale tijdperk en niet meer in dat van de harde kaft met daar tussen een keurig afgenummerde te lezen hoeveelheid pagina’s. Natuurlijk zijn de boeken van Lucinda Riley ook in drukvorm te verkrijgen, maar deze site gaat nu eenmaal over de toekomst van het lezen en die ligt bij het e-book. Hoeveel nadelen er momenteel ook nog aan kleven, bijvoorbeeld die van het illegaal verkrijgen van de digitale inhoud op een site van literaire hackers, voor zover dat soort activiteiten literair genoemd kan worden.

Het e-book Storm dus. Mogelijk dat een serie als De Zeven Zussen een nieuw soort literatuur gaat opleveren in de combinatie van inhoud en bewogen gevoelens, voor zover dit dan nieuw te noemen is. Maar het verwijt dat Lucinda Riley zich bezondigd aan het genre van dokters- en kasteelromannetjes is toch iets te goedkoop. Neem alleen al de duik die ze telkens neemt in de historie van een land. Dit keer Noorwegen. Land van fjorden en stokvis. Maar ook van cultuurdragers als Henrik Ibsen en Edvard Grieg. En die twee spelen nu juist een cruciale rol in het e-book Storm.

Heel intrigerend om te lezen hoe twee verhaallijnen doorheen worden geweven door de schrijfster: verleden en heden. Daarom iets meer over de inhoud van het e-book Storm. Wat als titel de lading meer dan dekt. Net als de hoofdpersoon in het aanvangsdeel van De Zeven Zusters, Maia, krijgt ook Ally via het testament van haar schatrijke adoptievader een opdracht. Deze opdracht voert haar zoals gezegd naar Noorwegen. Dit nadat ze eerst probeert haar oude leventje als getalenteerde zeezeilster weer op te pakken (geselecteerd voor het Zwitserse nationale team, hoewel dit alpenland toch niet bepaald omgeven is door water. Maar dit terzijde). Na een dramatisch ongeluk en het beleven van een stormachtig romance, doet ze toch maar wat pa Salt haar heeft opgedragen: een duik in haar verleden nemen.

Ze wist eigenlijk altijd al dat er meer was dan het persoonlijke nu, het onvermijdelijke heden waarin ze als mens was ondergedompeld, getuige de volgende passage uit het e-book Storm: ‘Maar ik wist wél dat er vanaf de dag van mijn geboorte een parallel universum naast me had bestaan dat net zo goed mijn bestemming had kunnen zijn. En nu waren die twee werelden met elkaar in aanraking gekomen en ik werd tegelijkertijd van links naar rechts geslingerd.’ Een snuifje Humberto Ecco misschien. Maar niet zo veel dat het storend op de leesspieren werkt.

Dat verleden ligt zoals gezegd dus in Noorwegen. En wel het Noorwegen aan het einde van de negentiende eeuw. Dit naar aanleiding van een door Salt aan haar geadopteerde dochter toegestuurde biografie van de Noorse componist Jens Halvorsen. Al lezend raakt ze geobsedeerd door een zekere Anna Landvik, een boerenmeisje met een groot klassiek zangtalent. Ze heeft een prachtige stem wat niet ongehoord blijft tussen de steile rotswanden van de kilometerslange fjorden.

Anna wordt ontdekt door professor en zangpedagoog Herr Mayer. Ze verlaat het Noorse platteland en trekt bij hem in. De grote stad Oslo (vroeger Christiania genoemd) met z’n verlokkingen. Door de aanpak van haar leraar weet ze haar stem nog verder te ontwikkelen. Ook past ze zich snel aan het mondaine leven aan, geholpen door een geheel nieuwe garderobe waarin haar ontdekker haar steekt. De grote doorbrak als aankomend zangtalent van het klassieke repertoire maakt ze in het stuk Peer Gynt geschreven door niemand minder dan Henrik Ibsen en uitgevoerd op muziek van Edvard Grieg.

Anna leent haar stem aan de hoofdrolspeelster. Iets dat ze met veel overtuiging doet. Een groot succes dus en ze eindelijk boerenmeid af is. Het begin van een veelbelovende zangcarrière. Ze ontmoet haar grote liefde, een zekere Jens. Samen gaan ze naar het Duitse Leipzig waar een vermaard conservatorium is gevestigd en Wagner muzikale triomfen viert. Weg dus uit Noorwegen. Waar Ally, de hoofdpersoon uit het e-book Storm, dus juist naar toe gaat om meer te weten te komen over de herkomst van de mysterieuze Anna.

Zijn er soms familiale raakvlakken? Dit probeert ze uit te zoeken in de tweede stad van het huidige Noorwegen: Bergen. Daar ontmoet ze de achter- achterkleinzoon van Anna en Jens, een zekere Thom Halvorsen. Ze kunnen het meteen goed met elkaar vinden en ze samen op verder onderzoek uit gaan. Een onderzoek dat ze brengt naar een cruciale periode in de Noorse geschiedenis, net als menig ander Europees land: de aanvang namelijk van de Tweede Wereldoorlog. Aan bod komen de prille liefde van Pip, de kleinzoon van Anna en Jens, en een zekere Karine. Die geeft haar Joodse geloof op om met hem te kunnen trouwen. Hij is net als zijn grootvader een componist. Op het punt van doorbreken. Maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten. Het werk is nooit opgevoerd.

Al met al kan men de conclusie als lezer trekken dat heden en verleden op een onnavolgbare wijze samen komen in Storm, net als in de andere boeken uit de serie. Wat ook de bedoeling van de schrijfster is. In het nawoord geeft ze aan dat ze weliswaar fictieve werken schrijft, maar dat die werken wel zijn gesitueerd tegen een historische achtergrond. En dat maakt ze inderdaad interessant om te lezen. Het gaat over historische personen die echt hebben bestaan, net als de gebeurtenissen die ze hebben te ondergaan. Iets dat in de nog te verschijnen delen vast niet anders zal zijn. Echt wel iets om naar uit te kijken als lezer van het betere e-book. Storm is dat zeker.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Titel: Storm uit de serie De Zeven Zussen
Auteur: Lucinda Riley
ISBN: 9789401608305
Uitgever: 9789401608305
488 pagina’s
Genre literaire fictie
Prijs: €11,99 bij Bol.com

 

 

Maan van Lucinda Riley: Informatief en spannend!
Ereaders en ebooks: Slecht huwelijk met grote toekomst