Ereaders en ebooks: Slecht huwelijk met grote toekomst

Home » Ebook » Ereaders en ebooks: Slecht huwelijk met grote toekomst  

EREADERS EN EBOOKS NIET ZONDER EN MET ELKAAR

 

Ereaders en ebooks
 

Ereaders en ebooks hebben vanaf het begin een soort haat liefde verhouding gehad. Ze kunnen niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar. Hoewel ze toch tot elkaar veroordeeld zijn. Maar het blijft een apart stel. Neem nu het ebook en de handel erin. In tegenstelling tot gedrukte boeken van papier met een kaft zijn hun elektronische tegenhangers niet bepaald seizoensgebonden. Er is bijvoorbeeld geen verkooppiek vlak voor kerstmis. Om maar wat te noemen. De befaamde Black friday gaat geheel voorbij aan het zogenaamde e-Ink gebeuren.

Geen december koopwoede wanneer men de boekwinkels afzoekt naar een geschikt cadeau voor familie en vrienden. Een fysiek exemplaar wel te verstaan. Een ebook kun je niet eens cadeau geven. Hooguit jezelf er een plezier mee doen. Het is toch meer de afgeleide vorm van een een gedrukt exemplaar. Altijd een beetje een hekkensluiter op leesgebied gebleven. Maar hoe zit het met het apparaat waarop een ebook gelezen wordt: de readers? Het artikel heeft niet voor niks als kop: ereaders en ebooks. In het hardware gedeelte heeft zich in de loop der tijd een revolutionaire ontwikkeling voltrokken.

Precies tegengesteld aan het erop te lezen ebook, dat nauwelijks een verandering heeft ondergaan. Hooguit in het opmaakproces en iedereen in een handomdraai met een gratis programma als Sygil z’n eigen exemplaar als epub kan maken om dit vervolgens te uploaden naar de site van Kobo of Amazon. Die brengen met de regelmaat van de klok een nieuwe ereader op de markt. Bijvoorbeeld laatst nog de alom geprezen Kobo Forma.

Blijkbaar zijn de ereaders nog steeds een gewild koopobject, terwijl het er op te lezen ebook nu niet bepaald de show steelt. Door de meeste uitgevers zelfs een beetje wordt gezien als elektronische duvelstoejager vanwege de onderlinge uitwisselbaarheid na het met een truc omzeilen van de drm-beveiliging. Daar wordt dan niks aan verdiend. Dat gaat alleen maar ten koste van de winst. Want eenmaal een ebook op de reader, illegaal of niet, betekent maar al te vaak dat er geen papieren exemplaar wordt verkocht.

En dat in een tijd waarin toch al sprake is van flinke ontlezing en dus dalende omzet in de uitgeversbranche. Een bestseller heeft bij lange na niet meer de verkoopaantallen van een goed verkopende roman van dertig of veertig jaar geleden. Nog niet de helft. Vandaar ook de leegloop van uitgevershuizen op de grachtengordel. Onzekere tijden dus in de commercie van het lezen. Waar door de makers van ereaders handig op in wordt gespeeld.

Dit zijn ware hoogstandjes van techniek geworden. Licht als een veertje plat als een pannenkoek en met een scherm waarop zelfs onder water nog de nieuwe Buwalda gelezen kan worden. Een scherm dat een steeds betere imitatie wordt van het papier. Het kan ook aangeraakt worden en men met een veeg van de vinger door een boek kan bladeren. Bijgelicht door een zichzelf op de omgeving afstemmende verlichting zodat men zowel overdag in de zon als ’s avond in bed de ideale visuele aanpassing heeft voor het kunnen zien van de te lezen letters.

Na de introductie van de ereader een kleine tien jaar geleden hebben de verkoopcijfers zich gestabiliseerd. In plaats van het zijn van een overgangstechnologie laat de ontwikkeling van het elektronische leesgebeuren zien dat readers als gespecialiseerde vorm van hardware z’n plek blijkbaar heeft gevonden. Een gevraagd hebbedingetje dus voorzien van wifi en 4G voor het razendsnel kunnen downloaden van bijvoorbeeld een tijdschrift of stripboek. Want readers zijn al lang niet meer alleen bestemd voor het lezen van ebooks. Die trouwens ook steeds interactiever worden wat betreft inhoud.

De toekomst van het lezen ligt niet alleen in het tot zich nemen van een verhaal. Het wordt minstens zo belangrijk om als lezer actief in wat men leest te participeren door het klikken op links in de tekst. Plus de mogelijkheid van audio. Het beluisteren van een verhaal dat aan een snelle opmars bezig is. Waar men dan weer niet echt een ereader voor nodig heeft. Maar dit terzijde.

Wat wel weer van belang is voor de bezitters van een ereader is dat er aan een bepaald (eco)systeem van lezen wordt mee gedaan, passief dan wel actief. Namelijk dat van de abonnementen. Tegen een laag maandelijks bedrag kan men dan zoveel ebooks downloaden als men wil. Bij Amazon.com kost een dergelijk abonnement een kleine tien dollar per maand. Voorlopig alleen in Amerika af te sluiten.

Maar er is ook Kobo Plus voor het onbeperkt kunnen lezen en luisteren voor een vast bedrag per maand: €12,99. Af te sluiten via o.a. Bol.com. Daarnaast zijn er nog tal van andere abonnementen verkrijgbaar op het gebied van de ebooks en ereaders. Een ideale manier voor lezers om hun favoriete ebooks te vinden. Helemaal omdat de nieuwe generatie ereaders de lezers op hun wenken bedienen wat betreft leesgemak. Iets dat het lezen van ebooks alleen maar ten goede komt. Hier komen ereaders en ebooks dus wel degelijk op een positieve manier samen. Gelukkig geen vechtscheiding in het verschiet. Integendeel.

Eenmaal in het bezit van zo’n hypermoderne, futuristisch aandoend elektronisch leesapparaat, betekent tegenwoordig meteen ook een veel intensiever gebruik. Zodat de veelzijdige ereaders van nu wel eens de aanjagers kunnen worden van het leesgedrag van morgen. Helemaal ook omdat men daarop niet lastig gevallen kan worden met tal van sociale bezigheden online of het snel nog even doornemen van een emailtje. Om de eenvoudige redenen dat dit afleidende deel van het internet geen toegang heeft op de ereader.

Iets waar een smartphone of een tablet wel toegang toe heeft. Die mede daarom een veel kortere vervangcyclus hebben. Een jaar of twee, drie en men koopt weer een nieuwe smartphone of tablet voor het kunnen bij benen van de laatste snufjes en apps. Anders dan een reader. Eentje nieuw gekocht gaat minstens vijf, zes jaar mee voor het niet meer aan de dan geldende eisen op leesgebied voldoet. Mogelijk nog wel iets langer. Minstens een jaar of tien voor de nieuwe Kobo Forma aan vervanging toe is. Bijvoorbeeld wanneer er ook video’s op een ereader afgespeeld kunnen worden. Wat dan weer een heel nieuw element toe voegt aan de ebooks van de toekomst, namelijk dat van media en visuele communicatie. Een nog braakliggend terrein. Waar nu al de nodige verkenningen op plaats vinden door zowel Amazon als Kobo. Naar de ontwikkelingen ervan kunnen we alleen maar nieuwsgierig zijn.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

E-book Storm van de Ierse schrijfster Lucinda Riley
Ebook reader van Barnes & Noble met groot scherm