E-books jeugd top 5 van oktober 2020

Top e-books jeugd is een speciale webpagina op Selexyzebooks met daarop de top 5 jeugdliteratuur in Nederland van e-books. Een keuze niet alleen gebaseerd op actualiteit maar ook op het onderhoudende, amusante en boeiende karakter van een e-book voor kinderen. Een pas verschenen e-book kan dan ook heel goed besproken worden in e-books jeugd naast een exemplaar dat een paar jaar geleden al is verschenen.

E-boeks jeugd

Lezen is niet alleen een papieren bezigheid. Steeds minder eigenlijk. Ook het lezen van boeken door jongeren, door kinderen. Steeds meer uitgevers gaan over tot het op de leesmarkt brengen van jeugdliteratuur in de vorm van een e-book. In deze rubriek de 5 populairste e-books voor lezers jonger dan… ja, dan 6, 7, 8, 9 of 10 jaar of ouder?

Eerlijk gezegd is er niet echt een grens aan te geven. Dat ligt maar helemaal aan het soort boek. Sommige jeugdboeken hebben meer inhoud dan een roman voor volwassenen.Vandaar ook dit lijstje e-books jeugd.

In ieder geval is het de bedoeling van deze rubriek dat u door de kinderboekenredactie van Selexyzebooks op de hoogte wordt gehouden van wat op het moment het meest gewild is aan e-books jeugd voor kinderen van 5 jaar en ouder.

 

E-book tip van de maand: Eno en de bootvluchtelingen. Gratis te downloaden via Kobo Kids.

 

  Selexyzebooks

 

 

 

1

De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van “The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.
Titel: De jongen, de mol, de vos en het paard
Auteur: Charlie Mackesy
Uitgever: KokBoekencentrum Jeugd
ISBN: 9789026623844
128 pagina’s
Prijs € 11,99- O.a. bij Bol.com.
2
 

Op glad ijs

In elke klas heb je er één: de gangmaker, de lolbroek, de grappenmaker. En in Max’ klas is híj dat! Hij is misschien niet de slimste, maar wel de grappigste! Max vindt veel dingen leuk, maar aan één ding heeft hij echt een hekel: sport! En nu moet hij tot zijn afgrijzen meespelen met het ijshockeyteam. Er is toch niks leuks aan uitglijden en een bevroren kont krijgen? Max heeft altijd een lach op zijn gezicht, maar nu begeeft hij zich op glad ijs!

Max en zijn vrienden maken in dit nieuwe avontuur weer van alles mee: grote mislukkingen, een worstelende neushoorn genaamd Roxanne, nepnieuws en kleedkamers vol met popcorn. En meester IJzinga is terug, maar hij ziet er opeens heel anders uit!

Titel: Op glad ijs
Auteur: Matt Stanton
Uitgever: HarperCollins Holland 
ISBN: 9789402760095
288 pagina’s
Prijs € 9,99 O.a. bij Kobo
3
Nikki mag in de zomervakantie op tournee met de Bad Boyz-band en haar geheime liefde Brandon. Ze zit zelfs in de openingsact! Maar ze moet wel een kamer delen met de populaire, achterbakse MacKenzie… Op tourNEE! is deel 14 in de populaire en supergrappige serie Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell. Met in de hoofdrol Nikki Maxwell, blunderkoningin. Voor meiden vanaf circa 10 jaar.

Nikki kan niet wachten tot de zomervakantie begint: dan mag ze op tournee met de populaire Bad Boyz-band en haar geheime liefde Brandon! ZWIJMEL. Bovendien mag Nikki optreden in de openingsact! Maar wie heeft er stiekem ook een plekje weten te bemachtigen in de tour? Die achterbakse MacKenzie natuurlijk! Wanneer Nikki ontdekt dat zij ook nog haar kamergenoot wordt, kan ze wel GILLEN! Wordt haar droomreis een totale NACHTMERRIE? 

Titel: Muts op tournee
Auteur: Rachel Renée Russell
Uitgever: De Fontein Jeugd
ISBN: 9789026148606
303 pagina’s
Prijs € 9,99 O.a. bij Bol.com.
4

Het boek van Jongen

Frankrijk, het heilige jaar 1350. Jongen is ganzenhoeder op een vervallen landgoed tot hij de knecht wordt van de mysterieuze pelgrim Secundus. Die neemt hem mee op een voettocht via Avignon naar Rome, waarbij ze op zoek gaan naar kostbare relieken van Sint-Petrus.

Hun reis blijkt niet zonder gevaar. Onderweg krijgen ze te maken met verraad en bedrog, en er zijn gevaarlijke kapers op de kust die de heilige voorwerpen in bezit willen krijgen. Secundus wordt intussen steeds zwakker. Wat is het geheim dat hij verbergt? Is zijn queeste wel zo onschuldig? En hoe komt het eigenlijk dat Jongen met dieren praten kan?

Titel: Het boek van Jongen
Auteur: Catherine Gilbert Murdock
Uitgever: Singel Uitgeverijen
ISBN: 9789045124513
187 pagina’s
Prijs € 11,99 O.a. bij Kobo.
5
e-books jeugd

Het oneindige verhaal

Het oneindige verhaal van de Duitse schrijver Michael Ende is wat men een klassieker van de jeugdliteratuur kan noemen. Het verscheen in 1982 in Nederlandse vertaling. Daarvoor was het al een internationale bestseller als kinderboek. Vertaald in meer dan 25 talen. Het boek werd bekroond met een Zilveren Griffel. Het verhaal gaat over een jongen Bastiaan. Die steelt een boek en verstopt zich ermee op de zolder van z’n school; de onderwijsinstelling waar hij het voorwerp is van pesterij. Een vlucht dus naar een plek waar hij alleen is met het boek. Niets kan hem op de stille vliering nog storen tijdens het lezen over het land Fantásië. Hij gaat zo erg in de hem voorgeschotelde vertelling op dat hij het verhaal binnen stapt geroepen door de koningin van het fantastische land. Iets dat vaag doet denken aan het thema van het door Godfried Bomans geschreven jeugdboek: Erik en het insectenboek. Bastiaan krijgt een heldenrol wanneer hij een belangrijke opdracht moet uitvoeren.     

Er zitten tal van verwijzingen naar de wereldliteratuur in het boek. Zeer leerzaam voor wat betreft de volwasseneliteratuur.

Titel: Het oneindige verhaal
Auteur: Michael Ende
Uitgever: De Fontein Jeugd
ISBN: 9789026143212
391 pagina’s
Prijs € 9,99 O.a. bij Bol.com.