Boox Nova Pro: Ereader met spraakherkenning

Home » E-reader » Boox Nova Pro: Ereader met spraakherkenning  

BOOX NOVA PRO KAN DE STEM VAN EEN GEBRUIKER HERKENNEN

 

Boox nova pro

De Chinese firma Onyx Boox heeft in januari 2019 op de CES (Consumers Electronic Show) in Las Vegas de Boox Nova Pro gepresenteerd aan het publiek. De opvolger van de Boox Nova als het wat betere leesapparaat voor ebooks. Een reader in het duurdere segment van de markt. Bij Amazon te koop voor ruim € 290,-. Heel wat meer dan de nieuwste Kindle Oasis (te koop voor € 229,- ). Een Onyx in ongeveer dezelfde prijsklasse als de alom geprezen nieuwste ereader van Kobo: de Forma (te koop voor € 289,- ).

Rest de hamvraag of Onyx Nova Pro het tegen de Forma op kan nemen. Kortom wat krijgt men als koper voor z’n geld. Het meest opmerkelijke nieuwtje is toch wel de standaard op de reader geïnstalleerde spraakherkenning, verkrijgbaar voor kopers na een in juni geplande software update. Maar al beschikbaar voor ingewijden. Een kleine proef leerde dat de spraakherkenning inderdaad goed werkt. Op wat onduidelijk uitgesproken woorden na die niet worden herkend en dus niet als tekst op het scherm verschijnen. Een goudmijntje die ook een beetje voor logopedisten.

Jammer alleen dat de Boox Nova Pro geen ingebouwde speakers heeft zodat men een koptelefoon op moet zetten voor het kunnen horen van de ingesproken tekst. Of Bluetooth moet inschakelen voor het draadloos kunnen luisteren naar wat men heeft gezegd aan woorden. Misschien is alleen kijken ook wel genoeg moeten ze bij Onyx gedacht hebben. Waarbij ze vergeten dat een koper een zo compleet mogelijke reader wil hebben. Helemaal voor de prijs die zij er voor vragen.

Wel is het aan te raden eerst op de knop voor de instelling te drukken en de juiste taal uit te kiezen alvorens over te gaan tot spraakherkenning. Standaard is de Onyx namelijk ingesteld op Chinees. Ook moet er een werkende Wi-Fi connectie zijn voordat men kan gaan praten tegen de reader, waarbij het standaard toetsenbord eerst omgezet dient te worden naar het Onyx toetsenbord. Om de spraakherkenning te activeren dient de spatiebalk ingedrukt te worden.

Het omzetten van spraak naar uitgetypte tekst op een scherm is niet bepaald nieuw voor de meeste smartphones en tablets. Wel is het nieuw voor een E Ink reader. Waarmee Onyx dus de concurrenten een stap voor is. Nu maar hopen dat ze inderdaad binnen de gestelde termijn met de update komen. Dat wil nog wel eens op zich laten wachten in het land van het midden. Helemaal in een tijd van oplopende spanningen op handelsgebied. Maar als het allemaal mee zit kan een koper voor het eind van de maand z’n ingesproken tekst op het scherm zien verschijnen. Wat toch wel iets unieks is. Helemaal gezien de flinterdunne vormgeving.

Wat zit er nog maar aan nieuws op de Nova Pro behalve de in te schakelen spraakherkenning? Te beginnen met de voorkant. Het belangrijkste gedeelte misschien wel van een reader: het scherm. De Onyx Boox Nova Pro is uitgerust met een E-Ink Carta scherm, diagonaal van maar liefst 19,8 cm (7,8 inch). De resolutie is 300 ppi. Verder is de Nova Pro uitgerust met frontverlichting, met zowel koele als warme kleurinstelling voor het vinden van het juiste leesgevoel op het glazen scherm. Dat ook beschrijfbaar is met een Stylus pen.

Volgens sommige critici is dat glazen scherm een offer voor wat betreft de scherpte van de te lezen tekst, die daardoor wat minder duidelijk is en ook een tikkeltje te licht. Anders dan bij de Likebook Muses. Iets dat een beetje ver gezochte kritiek is misschien op het paradepaardje van Onyx op het gebied van de ebooks.

In ieder geval is daar weinig van gebleken in het gebruik van de Nova Pro. Die verder is voorzien van een USB-C ingang op de rand van de bodem. Aan de rechterkant. Daar zit ook de aan- en uitknop. Kenmerkend voor de readers van Onyx is de plastic achterzijde, wat een krakend geluid maakt wanneer het wordt aangeraakt bij het oppakken van de reader. Een beetje een handelsmerk van Onyx. Niet aanwezig bij een reader van Kindle of Kobo. Maar het is niet hinderlijk. Het geheel wordt aangedreven door Androïd en is voorzien van een 1,6G quadcore processor. Het werkgeheugen is 2GB en de opslag bedraagt 32GB.

 

 

Selexyzebooks

 

Nieuwe Kindle Oasis aanpasbare schermverlichting
Ereaders en ebooks: Slecht huwelijk met grote toekomst