Amazon reclames: Erg hinderlijk op een Kindle

Home » E-reader » Amazon reclames: Erg hinderlijk op een Kindle  

AMAZON HEEFT EEN HINDERLIJKE MANIER VAN ADVERTEREN OP DE KINDLE: WAT KUNNEN WE ER AAN DOEN?

 

 

Amazon
Kindle Fire met ads.
 

Internet en reclame. Ze kunnen niet zonder elkaar. Maar ook niet met elkaar. Want een grote bron van ergernis voor veel computerbezitters. Als er één bedrijf is dat de surfer digitaal op de hielen zit dan is het wel Google met z’n zoekmachine. De grootste van de wereld waar iedere dag honderden miljoenen mensen gebruik van maken. Net als van Facebook. Wat geen zoekmachine is, maar een sociaal medium, met soms asociale trekjes voor het onder de aandacht brengen van adverteerders aan de bezoekers van de site.

Daar weten we dus niets van

Daar zijn speciale algoritmes voor bedacht. Maar ook lepe tactieken zoals de Look-a-like audience, waar iemand die wil adverteren op Facebook gebruik van kan maken. Er wordt dan een doelgroep samengesteld op basis van het zoekgedrag van iemand met een account. Enkele tientallen, tot een paar honderd of duizend of nog meer. U en ik. Daar weten we dus niets van. Ondertussen een niet onbelangrijke bron van inkomsten voor Facebook.

Ooit begonnen vanuit het idealistische oogpunt van het laten communiceren van mensen via internet. Inmiddels bemoeit de politiek zich er ook al mee. Helemaal na de beschuldiging van het manipuleren door Facebook van de laatste verkiezingen in Amerika. Dit in samenwerking met het bedrijf Cambridge Analytica. Dat de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers inschakelde ten behoeve van de Trump-campagne in 2016.

Nog niet op basis van een abonnement

Niet zonder succes, zoals iedereen wel zal weten. Wat aan toont dat het zogenaamde data-mining een behoorlijk machtsfactor is. Niet alleen politiek, maar ook commercieel. Gewoon adverteren met een banner is dan ook behoorlijk ouderwets aan het worden. Toch gebeurd dit ook nog volop op internet. Niet alleen door Google en Facebook, maar ook door Amazon. Geen sociaal netwerk, maar een verkoopsite voor producten. Zowel digitaal als fysiek.

Een bekend digitaal product van Amazon zijn ebooks. Die zijn inmiddels ook te koop in Nederland op Amazon.nl. Nog niet op basis van een abonnement. Maar dat zal niet lang op zich laten wachten. In veel andere landen is dit al het geval, bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland. Voor een vast bedrag per maand (€10.-) kunnen dan een onbeperkt aantal ebooks gedownload worden. Een aantrekkelijk aanbod. Hinderlijk alleen dat iemand met zo’n abonnement ook gedwongen wordt tal van vervelende advertenties te zien op z’n Kindle.

Ook nog niet eens de meest goedkope

Zodra men met de vingers over het touchscreen veegt om het apparaat te bedienen springt er direct een advertentie tevoorschijn. Ook nog eens advertenties die helemaal los staan van de leesvoorkeur. Dan zou het misschien nog enigszins te billijken zijn. Op deze manier is het echt niet te pruimen. Helemaal niet wanneer men vaak gebruik maakt van de reader. Net of iemand je het lezen wil verhinderen in plaats van aan te moedigen.

De omgekeerde wereld dus een beetje. Waar een lezer alleen iets aan kan veranderen door het betalen van een soort boete van een kleine twintig dollar. Dan is het scherm plotseling verlost van de hinderlijke advertenties. Maar ja, twintig dollar. Een beetje het idee ook dat je gedwongen wordt de knip te trekken als lezer, terwijl je die al getrokken hebt voor de aankoop van de reader. Ook nog niet eens de meest goedkope.

Weg hinderlijke advertenties

Gelukkig is er wel iets tegen te doen. Dus als Amazon straks ook in Nederland een abonnementsdienst voor ebooks lanceert dan kan de volgende tip een nuttige zijn. Te simpel voor woorden eigenlijk. Onbegrijpelijk dat een wereldomspannende onderneming als Amazon daar geen stokje voor gestoken heeft.

Wat dus te doen om verlost te zijn straks van de zogenaamde screensaver ads bij het aan zetten van de Kindle ereader? Daar zit ‘m nu net de kneep: gewoon de knop voor het aanzetten ongeveer tien seconden ingedrukt houden en vervolgens kiezen voor het uitzetten van het scherm dat dan in de slaapstand gaat.

Zet men de Kindle dan weer aan dan gaat het meteen in de leesmodus zonder dat men hoeft te swipen. Weg hinderlijke advertenties. Ook kan men overwegen om de hele slaapstand van de Kindle ereader buiten werking te stellen. Daartoe moet dan een bepaald commando in het zoekvenster getypte worden:  ̃ds. Vervolgens op de enter toets drukken. Er zijn op die manier ook geen reclames meer te zien. Wel zal de batterij iets sneller leeg raken. Maar het is het overwegen waard om gratis verlost te worden van een hinderlijk iets. Ook een beetje het op eigen kracht behalen van de overwinning op leesgebied.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Kobo ereader krijgt een grote update
Kindle voor kids: Reader voor jonge lezers
Ebooks & Ereaders