De Kobo Forma vergeleken met de Kindle Oasis

Home » E-reader » De Kobo Forma vergeleken met de Kindle Oasis  

DE KOBO FORMA EN DE KINDLE OASIS: TWEE EREADERS UIT HET BETERE SEGMENT

 

De Kobo Forma
Kindle Oasis links en de Kobo Forma rechts.
 

De Kobo Forma voorzien van een scherm van 8 inch (20,3 cm) is alweer anderhalf jaar geleden op de markt gekomen. Net als de Kindle Oasis, die voorzien is van een iets kleiner scherm: 7 inch (17,78 cm). Het zijn beiden veel gevraagde readers.

De Kobo Forma is ontwikkeld door het gelijknamige Kobo Rakuten, een verkoper van ebooks. De Kindle Oasis is een reader gemaakt door de grootste online verkoper van ebooks ter wereld: Amazon. Ook in Nederland actief met een eigen site, net als Kobo.

Dit om het lezen te vergemakkelijken

Beide readers hebben veel gemeen. Niet alleen het uiterlijk, maar ook tal van andere kenmerken. Zo zijn beiden waterdicht en voorzien van een e-Ink scherm met 300 pixels per inch (ppi). Wat betreft geheugenopslag gaan de twee readers ook gelijk op. Ze hebben beiden ruimte voor 8GB aan ebooks, uit te breiden tot 32GB. Hun gewicht is nagenoeg hetzelfde: bijna 200 gram.

Ook zit er zowel op de Kobo Forma als op de Kindle Oasis frontverlichting. Dit om het lezen te vergemakkelijken al naar gelang de situatie: ‘s avonds in bed of overdag in het volle zonlicht op een bank in het park. Met dit verschil dat de Kindle Oasis geen aanpasbare kleurtoon heeft zoals bij de Kobo Forma. Maar wat betreft contrast en helderheid is er vrijwel geen verschil tussen de twee populaire readers.

Dat terug gaat tot de introductie in 2012 van de eerste Kindle

Beiden geven een haarscherp letterbeeld. Althans door de bank genomen. Want de frontverlichting van de readers van beide topmerken, en ook andere merken, is een verhaal apart. Dat terug gaat tot de introductie in 2012 van de eerste Kindle. Alweer acht jaar geleden.

Wat niet wil zeggen dat het na al die jaren tot een uniforme standaard is uitgegroeid. Integendeel. Zelfs op een nieuwe Kindle Oasis of een Paperwhite van dezelfde firma, Amazon, is het maar de vraag of de frontverlichting wel naar behoren functioneert.

Maar het zijn toch echt dezelfde readers verkocht met precies dezelfde frontverlichting

Dat wil nog wel eens verschillen per reader. Waarschijnlijk door het delicate technische procedé dat aan het fenomeen frontverlichting ten grondslag ligt. Met als mogelijk resultaat dat het bijna per model verschilt, zelfs per reader. Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder van twee recent gekochte Kindle Paperwhites. Net of de ene reader voorzien is van een gele frontverlichting en de ander een witte heeft. Maar het zijn toch echt dezelfde readers verkocht met precies dezelfde frontverlichting.

 

De Kobo Forma
De schermverlichting van twee dezelfde Kindle Paperwhites.
 

Waarbij opgemerkt dient te worden dat de voorkeuren wat betreft frontverlichting verschillen per gebruiker: sommige bezitters van een reader houden van de lichtere variant en anderen stellen de zachtere gele gloed op prijs, vooral bij het lezen in bed ‘s nachts.

Dit voor een lager gewicht en een verhoogde duurzaamheid

Maar men kan nog zo veel voorkeuren hebben het blijft maar de vraag of die ook verwezenlijkt worden wat betreft de frontverlichting. Gewoon een gok bij het kopen van een reader van Amazon. Maar ook bij een Kobo Forma. Daar kunnen de onderlinge verschillen van de frontverlichting net zo groot zijn.

Het is op z’n minst vreemd te noemen dat er niet meer uniformiteit is op het gebied van de frontverlichting. Zelfs na acht jaar is de techniek blijkbaar nog verre van perfect. In de praktijk betekent het dat een koper z’n reader wel eens een paar keer zal moeten in ruilen voor hij een exemplaar heeft gevonden met de frontverlichting die aan de wensen voldoet.

De zijkant met de bedieningskknoppen staat schuin omhoog voor een betere grip

Geen frontverlichting zonder scherm. Beide readers, Kobo Forma en Kindle Oasis, zijn voorzien van een e-Ink scherm van Carta (respectievelijk 8 en 7 inch). Waarbij de Kobo Forma is voorzien van een plastic backplane in plaats van glas. Dit voor een lager gewicht en een verhoogde duurzaamheid.

Anders dan bij de Kindle Oasis is de achterkant van de Kobo Forma vlak. Taps toelopend naar een wat dunnere rand. De zijkant met de bedieningskknoppen staat schuin omhoog voor een betere grip.

Wat op z’n minst een beetje eigenzinnig van Amazon is te noemen

Verder is de Kobo Forma voorzien van het zogenaamde OverDrive-systeem voor het kunnen downloaden van boeken uit de openbare bibliotheek. Een zeer gewaardeerde gadget door de gebruikers van een Kobo. Het scherm kan ook nog eens automatisch roteren van staand naar landschap.

De Kobo Forma ondersteunt de volgende downloadformaten: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR. Er kunnen dus ebooks gekocht bij Amazon (mobi) op de Kobo Forma gelezen worden. Wat omgekeerd bij de Kindle Oasis niet het geval is. Want die ondersteunt geen epub, wat toch de standaard is van ebooks. Wat op z’n minst een beetje eigenzinnig van Amazon is te noemen.

Afsluitend kan gesteld worden dat de Kindle Oasis een wat exclusievere uitstraling heeft door het aluminium omhulsel. De Kobo Forma heeft een lichte rubberachtige coating aan de onderkant waardoor het wat beter in de hand ligt tijdens het lezen. Jammer is dat geen van beide readers de knoppen voor het bladeren door de pagina’s van een ebook in de rand onder het scherm hebben, zoals de oudere readers van Sony. Wat veel gemakkelijker is bij het bladeren door een ebook.

 

De Kobo Forma is bij Amazon te koop voor €289,- en de Kindle Oasis voor €199,- (afgeprijsd van €229,-).

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Samsung Galaxy Tab A als vervanger ereader
Sony reader (PRS-T2): Ik en mijn reader