ONYX EREADER MET EEN GROOT EN BESCHRIJFBAAR SCHERM
Nu het jaar bijna om is aandacht voor één van de opmerkelijkste ereaders van 2019. Niet de goedkoopste. Maar wel één van de betere, uitermate geschikt voor lezers van de wat grotere periodieken, zoals stripboeken, tijdschriften en kranten. Of natuurlijk documenten opgemaakt in PDF. Het betreft hier de Note Pro gemaakt door het Chinese bedrijf Onyx.
Het is één van de laatste modellen uit de zogenaamde Note-serie aan readers. Begonnen in 2018 is dit al de vierde versie. In de kern is het ongeveer hetzelfde apparaat als de eerdere MODELLEN uit de serie. Hooguit hier en daar wat kleine verbeteringen dan wel veranderingen. Bijvoorbeeld de frontverlichting van het scherm. Dat voldoet aan alle eisen wat betreft het in diverse omstandigheden, licht en donker, kunnen lezen van een elektronische uitgave. Of het nu een ebook is of een tijdschrift. Het warme licht kan getemperd worden al naar gelang de wens van een lezer. Bijvoorbeeld ’s avonds in bed of overdag op een bank in het park.
Dat zit nu dus ook op deze wat duurdere Onyx ereader
Ook wat opslagcapaciteit betreft zijn er de nodige verbeteringen aangebracht op de Onyx reader. Zo heeft de Note Pro twee keer zoveel geheugen, zowel opslag- als werkgeheugen voor het besturingssysteem. Respectievelijk 64 gb en 4gb. Nog niet zo lang geleden waren dit de getallen voor een desktop. Dat zit nu dus ook op deze wat duurdere Onyx ereader. Het vermelden waard is verder de krasbestendige glazen beschermingslaag op het scherm van de Note Pro. Dat is overigens een behoorlijk groot scherm, namelijk 10.3 inch (ruim 26 cm). Uiteraard voorzien van de nieuwste E-Inktechnologie van Mobius, o.a. toegepast in de DASUNG ereader. Alleen de schermomvang van de Onyx ereader Max2 is groter dan de Note Pro (13.3 inch. Ruim 33 centimeter). Maar daar zit dan weer geen frontverlichting op.
Dat zit dan wel weer op een ander model Onyx ereader: de Boox Nova Pro. Alleen is het SCHERM daarvan een stuk kleiner: 7.8 inch (toch nog bijna 20 centimeter). Voor minder doet Onyx het niet. Toch een beetje de fabrikant van ereaders die je niet in de binnenzak van je jas kan stoppen. Eerder iets voor een flinke rugzak. De grote van de SCHERMEN betekent wel dat er een wat lagere pixelwaarde is per inch. 227 ppi. Maar wat scherpte betreft van letters en afbeeldingen is dat niet of nauwelijks te merken in vergelijking met een ereader voorzien van een kleiner scherm en een ppi van 300. Bijvoorbeeld de laatste KINDLE van Amazon.
Bij het voorgaande model kon je beter niet al te hard op het scherm drukken
Wat betreft het glazen voorzetscherm waren er bij de introductie nogal wat kritische geluiden te horen in zake van de flexibiliteit. Maar het heeft achteraf gezien toch meer voor- dan nadelen in het gebruik van deze voortreffelijke Onyx ereader. Ten eerste is het contrast door het glazen beschermingsscherm een stuk beter. Filmisch bijna, alleen dan wel zwart-wit, want kleur kan nog niet bij een ereader, zelfs niet bij een Onyx ereader. Dat is hopelijk mogelijk in het volgende decennium.
Een tweede voordeel van het glazen beveiligingsscherm is dat de Note Pro daardoor wat solider en steviger aanvoelt. Men heeft echt iets in de handen, ondanks de geringe dikte van de ereader. Bij het voorgaande model kon je beter niet al te hard op het scherm drukken. Dat kan wel bij de Note Pro zonder het oppervlak te beschadigen. Het is immuun voor krassen en butsen. Wat wel zo prettig is in het dagelijks gebruik.
De meegeleverde STYLUS-PEN voelt wat stug aan in het gebruik. Veel stugger dan bijvoorbeeld het schrijven met een pen of potlood op echt papier. Maar ja dat is het scherm dan ook niet. Ik bedoel van papier. Dat is geen enkel scherm van een ereader, ook niet die van Onyx. Al lijkt het oppervlak er nog zoveel op, het blijft kunststof bedekt met glas. De enige ereader die het dichtst bij het papierengevoel komt wanneer het wordt beroerd met de punt van een (stylus)pen is een ereader van Sony. De DPT-CP1 om precies te zijn. Dat scherm voelt heel natuurlijk aan bij het beschrijven ervan. Maar dit terzijde. Het gaat in deze bespreking over een Onyx EREADER : De Note Pro.
Maar de frontverlichting maakt dit alles meer dan goed
Een ander voordeel van het grote scherm van deze ereader is zoals gezegd de frontverlichting. Het heeft zowel warme als de meer koude kleurtinten tot z’n beschikking, die ook nog eens gemengd kunnen worden. Bovendien zit er een grote variatie aan toonzettingen wat betreft de helderheid op dit model Onyx ereader. Maar als men echt goed kijkt als gebruiker van de Note Pro dan zijn er hier en daar lichtere plekjes aan te wijzen op het kijkoppervlak. Plus een nauwelijks waarneembare smalle schaduw langs de rand van de bodem. Maar de frontverlichting maakt dit alles meer dan goed. De Note Pro is daarom alleen al een hele verbetering wat betreft z’n voorgangers bij Onyx op het gebied van het e-lezen en ook e-schrijven. Plus de rest aan activiteiten.
Dit alles vergt natuurlijk het nodige aan stroom. Net als het maken van bijvoorbeeld aantekeningen, het surfen over het web, het gebruik van bluetooth, luisteren naar muziek, of het gebruiken van apps. Maar het uitvoeren van stroom verslindende taken zal per gebruiker verschillen. Net als bij een tablet of smartphone. Daarom is het tamelijk moeilijk een objectieve schatting te geven van de batterijduur. Het hangt er helemaal vanaf hoe men de Note Pro gebruikt: uitsluitend voor het lezen van bijvoorbeeld tijdschriften en kranten of voor meer intensievere taken. Dat laatste kost nu eenmaal stroom. Het verschil tussen actief schrijven en ontwerpen en passief lezen. Dan gaat de batterij minstens een week mee. Misschien zelfs twee. In het andere geval zal men de batterij om de paar dagen moeten op laden.
Gelukkig biedt Onyx hier de helpende hand door de instellingen vanzelf te optimaliseren
Ten slotte een blik onder de motorkap. De software dus. Dat is vrijwel identiek aan wat er aan bestuurbare codering is geïnstalleerd bij z’n voorgangers. De Note Pro draait op Android 6.0.1 met de mogelijkheid van het installeren van apps. Standaard zitten er slechts een paar op, bijvoorbeeld een appwinkel met een paar leesapps en nog wat apps voor een wat makkelijkere toegang.
Ook kan de Google Play store ingeschakeld worden, wat in het menu instellingen moet gebeuren. Dat vereist enkele extra handelingen. Wel dient men rekening te houden met het feit dat bijna 99 procent van alle Android apps niet ontworpen zijn om te werken met een E-Inkscherm. Zo komt het nogal eens voor dat het scherm niet goed ververst en ook dat sommige dingen moeilijk te lezen zijn. Gelukkig biedt Onyx hier de helpende hand door de instellingen vanzelf te optimaliseren. Zo kan bijvoorbeeld na UPDATE 2.1.1 het contrast verhoogd worden waardoor tekst makkelijker te lezen is.
Daar geen enkele wanklank over
Rest nog de vermelding dat het programmaatje voor het maken van aantekeningen op zich goed werkt, maar toch enige mankementen vertoond. Bijvoorbeeld het omzetten van met de handgeschreven berichten in getypte tekst. Zo worden bijvoorbeeld open ruimtes niet herkend met als gevolg dat alle tekst op een hoop wordt gegooid. Hier is dus nog wat werk te verzetten voor de programmeurs van Onyx. Hopelijk wordt na een volgende update de geschreven en vervolgens door het systeem uitgetypte tekst dan wat overzichtelijker weergegeven op het scherm.
Gelukkig werkt het aanraakscherm van Wacom erg goed. Perfect afgesteld op de bediening met de hand. Daar geen enkele wanklank over. Het is snel en accuraat en reageert direct op bijvoorbeeld een druk met de vinger op een knop. Ook weer niet te snel. Gewoon zoals het hoort bij manuele bediening ondanks de aanwezigheid van het glazen voorzetscherm.
Eindoordeel over de Onyx reader Note Pro.
De voordelen:
- Het grote scherm voorzien van frontverlichting. Wat ook nog ees perfect werkt.
- Het beschermende glazen scherm zorgt er voor dat de Note Pro robuust aan voelt in het gebruik. Letterlijk een ereader dat tegen een stootje kan.
- De Note Pro is behoorlijk geavanceerd. Veel geavanceerder dan de gemiddelde reader. Dit mede vanwege de mogelijkheid tot het maken van aantekeningen. Maar ook het op professionele wijze ondersteunen van pdf. En ook het hebben van een goede web browser. Plus de mogelijkheid tot het installeren van andere lees apps dan die er standaard op zitten.
De nadelen:
- De hoge aanschafprijs.
- Het ontbreken van fysieke knoppen voor het bladeren door een document of EBOOK dan wel tijdschrift.
- Het niet aanwezig zijn van een sleuf voor een extra geheugenkaart.
- Het niet papierachtig aanvoelen van het glazen voorzetscherm.
De Onyx Boox NOTE PRO is te koop voor €499,-
Selexyzebooks