Geluk en succes of het omgekeerde: Mark Manson

Home » Ebook » Geluk en succes of het omgekeerde: Mark Manson  

GELUK EN SUCCES OF JUIST HET EIGEN FALEN ONDER OGEN ZIEN IN HET EBOOK‘DE EDELE KUNST VAN ‘NOT GIVING A FUCK’ VAN MARK MANSON’

 

Geluk en succes
 

Nihilisme tot levenskunst verheven?

 

Geluk en succes. Het woordpaar dat door velen wordt nagestreefd, maar door weinigen wordt bereikt. Bijna iedereen wil een gelukkig en succesvol mens zijn. Het streven ernaar is misschien wel de motor achter het wereldse gebeuren. In ieder geval houdt het menig individu dermate bezig dat het niet bereiken ervan een gevoel van onmacht en falen geeft. Met alle negatieve emoties die daarbij komen kijken, tot depressies en zelfmoord aan toe.

De val naar beneden, met als dieptepunt een leven van mislukking

En niet te vergeten de burn out. De verkoolde, opgestookte geest, slecht nog in staat tot een robotachtig functioneren in de asla van het bestaan. Of zelfs dat niet meer. De omfloerste blik voor de rest van het leven gericht op iets in de verte als gemiste kans op geluk en succes. Is dat terecht? Niet iedereen kan nu eenmaal gelukkig en succesvol tegelijk zijn. En wie dat wel is wordt maar al te vaak beheerst door de angst het succes en daarmee samenhangende geluk te verspelen. De val naar beneden, met als dieptepunt een leven van mislukking. Het zware kruis van echec en nederlaag op de schouders.

Een schrikbeeld dat de kudde carrièremakers op alle mogelijke niveaus in beweging houdt. Niet alleen stuwende kracht in het bedrijfsleven, maar ook als aanjager fungeert van talentenjachten zoals The Voice Of Holland. Het alles overstemmende geluid van het succes dat de stoelen heeft doen draaien in de richting van de winnaar. Hysterisch juichende familieleden, trotse vrienden en blije kennissen in de coulissen. Tot tranen toe geroerd.

Vandaar ook de bewieroking van dergelijke figuren

Het leven is niet voor niks geweest. De maatstaf ervan die men van kindsbeen af met de paplepel ingegoten heeft gekregen als boreling: de beste zijn op school. De eerste van de klas. En als het niet lukt met de geest om als haantje de voorste te figureren in het schoolse schouwtoneel dan is er nog het sportveld, het zwembad, de atletiekbaan of de turnhal. Plus het eerder genoemde zangconcours.

Kortom de (stem)spieren als tweede kans op succes. Steeds vaker ook de eerste. Liever een succesvol voetballer, zanger, dan een sappelende academicus die op zijn of haar beurt ook weer het liefst tot ongekende hoogte zou willen stijgen op de geleerde ladder. Met als wetenschappelijk summum het winnen van de Nobelprijs.

Helaas zijn het maar enkelen die oftewel met de hersens of een combinatie van denkvermogen en een soepel en lenig lichaam of strottenhoofd succesvol zijn. Vandaar ook de bewieroking van dergelijke figuren. Waarvan sommigen een bijkans goddelijke status hebben bereikt op het (sport)gebied waarin zij actief zijn. Zich vertalend in buitensporige salarissen en astronomische verkoopsommen wanneer het bijvoorbeeld een voetballer betreft die z’n benen in de aanbieding heeft. Maar ook in de wielrennerij en het autoracen, de formule 1, weten ze van wanten.

Toch blijft de mens streven naar geluk door middel van financieel succes

Waarbij aangetekend dient te worden dat succes niet per definitie het begerenswaardige levensgeluk met zich mee brengt. Vaak het omgekeerde. Een dankbaar onderwerp voor tijdschriften en dagbladen die het van het meer sensationele onderwerp moeten hebben. Laatst weer de kolommen vullend met de mediatycoon John de Mol die zich gedwongen zag het op te nemen tegen het machtige Facebook vanwege tal van namaakadvertenties die hem het leven verzuurde als succesvolle zakenman.

Ben je een van de rijkste mensen van het land wordt juist daardoor je beeltenis als uithangbord gebruikt door scrupuleuze internetoplichters. Ja die willen ook succesvol zijn, maar dan wel op oneerlijke wijze. Dat betekent dus een gang naar de rechter met een van woede vertrokken gelaat. Daarmee de schaduwzijde aantonend van zowel dader als slachtoffer in het streven naar geluk en succes. Wie zoals De Mol tot grote (mediale) hoogte is gestegen plukt daar dus vroeg of laat ook weer de wrange vruchten van.

Hij zal de enige wel niet zijn. Toch blijft de mens streven naar geluk door middel van financieel succes. Dat zit nu eenmaal in onze genen gebakken. Ook een beetje een dooddoener. Zeker volgens Mark Manson, niet de broer van, in z’n ebook De edele kunst van Not giving a fuck. Die predikt precies het tegenovergestelde. Onverschilligheid als geestelijk vaccin tegen een ongelukkig en niet succesvol leven zou men kunnen zeggen. Het zal me een worst wezen. Ze doen maar. En meer van dergelijke quasi zorgeloze kreten slakend.

Het geheel voorzien van de ervaringen van de schrijver zelf

De succesvolle schrijver en blogger die in z’n boek van leer trekt tegen het positieve. Die zegt dat het beter is om te gaan met je tekortkomingen en tegenslagen in het leven dan te streven naar geluk en succes. Wat een beetje doet denken aan de door de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer gebezigde levenswijsheid dat het beter is het ongeluk te vermijden dan het geluk na te streven. Mark Manson voegt daar dan aan toe dat moed en zelfvertrouwen toenemen wanneer je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden. Zie de pijnlijke waarheid van het eigen falen onder ogen.

Met de vaderlijke raad te leren om te gaan met de eigen tekortkomingen. Maar ook met verlies. Laat dingen los die niet (meer) belangrijk zijn. Dit alles om een realistisch beeld van het bestaan te krijgen. Het geheel voorzien van de ervaringen van de schrijver zelf. Die zoals gezegd succesvol is. Juist door het verkondigen van dergelijke boodschappen aan mensen die van het succes willen proeven of de moed hebben opgegeven er ooit van te kunnen proeven.

Wat een beetje dubbel is: de geslaagde die de niet in het leven geslaagde moed in spreekt. Maar als het helpt om een mislukte, ongelukkige ziel weer tot bedaren en bezinning te brengen dan is daar weinig tegen in te brengen. Behalve misschien dat er zonder mislukten geen overwinnaars zijn. Iets waar de schrijver het levende bewijs van is.

 

Het ebook ‘De edele kunst van Not giving a fuck’ is voor €13,99 verkrijgbaar bij o.a. Bol.com.

 

 

 

Selexyzebooks

 

Nicci French ebook: Huis vol leugens
Youp van 't Hek: Lonely at the top