Kindle Oasis 2: Een kei van een e-reader!

Home » E-reader » Kindle Oasis 2: Een kei van een e-reader!  

De Kindle Oasis 2 wordt binnenkort opgevolgd door de Oasis 3.

 

Kindle Oasis 2
 

Een terugblik op een kei van een e-reader

Sommige bezoekers van deze site vragen wel eens aan ons wat de duurste e-reader is. En of dat dan ook betekent dat het de beste is voor het lezen van e-books. Een vraag die makkelijk te beantwoorden is voor iemand die zich bijna dagelijks bezig houdt met het beoordelen van dit soort elektronische leesapparaten. Een e-reader die wat betreft prijs er meteen uit springt is Kindle Oasis 2 van Amazon.

Eind juli komt de grootste online-keten ter wereld met een nieuw exemplaar. Dat een beetje voorspelbaar Oasis 3 gaat heten. Misschien het goede ogenblik om het vorige model, de 2, nog eens tegen het licht te houden. Waarom is de Kindle Oasis 2 een van de duurste e-readers? De belangrijkste reden daarvoor is de omvang van het scherm. Die is 7 inch (bijna 18 cm)! Daar kan men mee voor de dag komen als liefhebber van het e-book. Ook zeer geschikt dus voor het lezen van kranten, strips en tijdschriften. Helaas een beetje te groot voor de binnenzak zoals sommige andere e-readers. In de tas of het koffertje dus maar met de Oasis 2.

Het scherm was ooit bij de introductie een jaar of twee geleden een echte sprong voorwaarts in het elektronisch leesgebeuren. Een zogenaamd capacitief aanraakscherm, alleen te bedienen door aanraking van de menselijke huid, vinger dus, en een stylus-pen. De resolutie, dat wil zeggen de scherpte van de te lezen letters en een te bekijken afbeelding (zwart-wit), was maar liefst 1680 x 1264. Wat overeenkomt met 300 pixels per inch. Bovendien zaten er in dat grote scherm 12 LED’s ingebouwd. Dit voor een gelijkmatig verdeling van het licht over het gehele oppervlak. Hierdoor kon er ook in een meer schemerige omgeving gelezen worden.

Een techniek die al eerder was toegepast op wat kleinere schaal in de Kindle Voyage. De belichting van het scherm paste zich aan van kamer tot kamer. Of van binnen naar buiten en omgekeerd. Wat zo’n succes was dat men heeft besloten dit tot de standaard te maken van nieuw te ontwikkelen e-readers, waaronder dus de Kindle Oasis 2. Maar gezegd moet worden dat in een kamer zonder enig licht de sensoren niet werken en het scherm donker blijft. Er is dus wel degelijk een externe lichtbron nodig, hoe miniem ook, voor het kunnen zien van letters op het scherm. Mogelijk is dat met de Oasis 3 niet meer nodig. Maar dat blijft gissen.

In ieder geval zal de nieuwe Oasis net als de oude waterdicht zijn. De 2 kon tot twee meter diep voor een periode van zestig minuten onder water gehouden worden. Toch is het oppassen geblazen met zout water bijvoorbeeld aan het strand. Komt er een golf over de Oasis heen dan is het raadzaam deze goed uit te spoelen onder de kraan zodat er geen zoutkristallen achter blijven.

Vernieuwend was ook de dual-core processor van 1 GHz, voorzien van 512MB werkgeheugen. Dat maakte het apparaat tot een bijzonder krachtige e-reader. Een soort laptop voor het lezen van e-books e.d. Het navigeren door de menu’s, het vinden van opgeslagen e-books in de bibliotheek, het bezoeken van de online boekenwinkel van Amazon, ging plotseling met de snelheid van het licht. Bovendien zat er ook een functie op de Kindle Oasis 2 voor luisterboeken. Iets dat snel aan populariteit wint en aan een inhaalslag bezig is met het e-book. Al naar gelang de geheugencapaciteit, 8 GB of 32GB, kan men dan lezen en luisteren tegelijk.

Ook vernieuwend bij de introductie van de Kindle Oasis 2 was de aluminium rug van het apparaat. Die was niet langer van hard plastic. Iets dat de vormgeving, het design, ten goede kwam. Bovendien was het ook een stuk beter in gebruik want niet gevoelig voor vetvegen van vingers. Nadeel was dan wel weer dat de Kindle Oasis 2 een beetje meer gewicht kreeg. 194 gram om precies te zijn. Tegenover 130 gram van z’n plastiek voorganger. Als krachtbron werd een zogenaamde mAh batterij gebruikt (a1,000), die wel om de paar weken opgeladen diende te worden. Misschien dat dit met de Oasis 3 niet meer het geval is. Eind juli weten we het, want dan komt het nieuwe paradepaardje op elektronisch leesgebied van Amazon op de markt. Tot dan blijft het gissen.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Nook Glowlight 7.8 inch van Barnes & Noble
Kindle Paperwhite reader: De voor- en nadelen!