Nook Glowlight 7.8 inch van Barnes & Noble

Home » E-reader » Nook Glowlight 7.8 inch van Barnes & Noble  

DE NOOK GLOWLIGHT EEN E-READER MET ZOWEL VOOR- ALS NADELEN

 

Nook Glowlight
 

Net als de eergisteren op deze site besproken Kindle Oasis 2 heeft de nieuwe Nook Glowlight van Barnes & Noble een scherm om ‘U’ tegen te zeggen. Het model is zelfs naar de schermomvang genoemd: de 7.8 inch. (Op een paar millimeter na 20 centimeter!). Een e-reader dus bij uitstek geschikt voor kranten, tijdschriften en periodieken. Maar er kunnen natuurlijk ook e-books op gelezen worden. Per slot van rekening is Barnes & Noble een boekenwinkel. Maar dan wel de grootste van Amerika. Bekend om z’n gezellige leeshoekjes waar ook koffie en versnaperingen te krijgen zijn. Ze maken de klanten het dus graag naar de zin.

Jammer daarom dat de introductie van de nieuwe Glowlight een beetje een rommeltje is geworden, waar overigens flink over geklaagd wordt. Dit om de eenvoudige reden dat de e-reader al na twee dagen niet meer te krijgen was. Uitverkocht! Pas na een maand waren er weer exemplaren te bestellen online. Maar goed dat het met het kopen van een e-book een stuk sneller gaat.

Een raadsel waarom ze niet meer apparaten in voorraad hebben gehouden. Men mag toch aannemen dat een bedrijf met een omvang van Barnes & Noble voor het introduceren van een nieuw en belangrijk product als een e-reader van te voren een inschatting maakt van de vraag ernaar. Blijkbaar niet. Heel wat potentiële kopers die nu waarschijnlijk met een reader van concurrent Kobo of Amazon het elektronische leeswerk doen. Misschien daarom de korting van 10 procent voor trouwe klanten van Barnes & Noble. Een en ander duidt er wel op dat de Nook Glowlight heel goed alsnog een succes kan worden, dit op basis van wat dan de remmende voorsprong wordt genoemd.

Het is overigens de tweede Nook die gesierd wordt met de aanduiding: Plus. De Nook Glowlight Plus dus. Voorzien dus van een aan de omgeving aanpasbare verlichting, wat het lezen een stuk aangenamer maakt vergeleken bij een reader zonder glowlight. De resolutie van 300 pixels per inch zorgt voor haarscherpe letters. Het vorige plus-model uit de serie Glowlight had overigens een scherm dat flink kleiner was. Bijna 2 inch. Toch al gauw meer dan 4 centimeter. Misschien dat het succes ervan de makers tot een nog groter scherm heeft doen besluiten. ‘The more the better,’ moeten ze gedacht hebben. De geheugencapaciteit is 8GB met 1 GB werkgeheugen. Ruim voldoende voor het bij houden van een bibliotheek van een paar duizend e-books. Er zit een zogenaamd Neonode zForce IR aanraaksysteem op het scherm ingebouwd. Dat dus niet alleen gevoelig is voor de menselijk huid, een vinger, maar voor alle materialen, bijvoorbeeld een pen of potlood.

Het nieuwste model reader van Barnes & Noble is nu ook waterdicht, net als de nieuwe readers van Amazon en Kobo. Er zit uiteraard ook Bluetooth op en een aansluiting voor een koptelefoon voor het luisteren naar audiobooks. Wat dus ook draadloos kan gebeuren. Het besturingssysteem, de software, is hetzelfde als van de Nook Glowlight 3. Namelijk Android. Alleen een versie hoger: 4.4.2. UIt besteed dus aan de softwareontwikkelaars van Google. De Nook Glowlight 3 wordt door Barnes & Noble overigens nog steeds verkocht, en wel voor een bedrag van 120 dollar.

Voor de nieuwe Nook Glowlight Plus, uiteraard ook voorzien van wifi, moet een bedrag neergelegd worden van $199. Met zoals gezegd een korting van 10 procent voor vaste klanten van Barnes & Noble, de zogenaamde ‘members’. Een nadeel is dat er alleen e-books van het bedrijf zelf op de Glowlight gelezen kunnen worden. Net als bij het vorige model. Het zogenaamde sideloaden, e-books van bijvoorbeeld Kobo of Amazon op de reader laden, zorgt al snel voor een spoorloos verdwijnen van een gekochte exemplaar. Nergens meer te vinden op de boekenplank. Mogelijk vanwege een geheime code die de kassa bij Barnes & Nobles moet laten rinkelen.

Niet echt aan te raden dus om e-books van een ander merk op de reader te laden. Een probleem dat door sommige lezers wordt opgelost door het inschakelen van het open source platform Calibre op de Glowlight. Wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Al met al kan gesteld worden dat de de nieuwe Nook Glowlight Plus een prima reader is voor e-books. Althans wat betreft de hardware zoals het grote scherm met z’n aan de omgeving aanpasbare verlichting. Vandaar ook de naam Glowlight.

Ook de bediening via de knoppen is heel gemakkelijk en doeltreffend. Men zal zich niet snel in een pagina vergissen als gebruiker. Wat dat betreft is de nieuwe reader z’n prijs best wel waard. Het is meer de software, het besturingssysteem, dat een beetje teleurstelt wanneer men andere e-books wil lezen dan alleen van Barnes & Noble.

Dat is praktisch onmogelijk zonder de zaak te forceren. Men is als lezer dus min of meer gedwongen alleen de e-books te kopen van Barnes & Noble. Wat een beetje ouderwets en feodaal overkomt. Zelfs op een reader van een eigenzinnig bedrijf als Amazon kan men na het installeren van een app e-books van de concurrent lezen. Zoveel als men maar wil.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Een overzicht van e-readers van duur tot goedkoop
Kindle Oasis 2: Een kei van een e-reader!