Schermen readers: Hoge of lage resolutie?

Home » E-reader » Schermen readers: Hoge of lage resolutie?  

SCHERMEN READERS: SCHERPTE TEGENOVER BATTERIJDUUR!

 

Schermen readers

 

De meeste readers hebben tegenwoordig een scherm met een hoge resolutie. Het zogenaamde e-paper. De weergave valt te vergelijken met die van de beste smartphones en iPads. Tamelijk scherp dus.

Uitgedrukt in pixels per inch, ppi, kan dat oplopen tot 600. Een scherm gemaakt door het Japanse Display Inc. Wat precies het dubbele is van de schermresolutie van de meeste readers. Zo hebben de meeste 6-inch schermen nog steeds een ppi van 300.

Dat kan een stuk hoger zal men terecht op merken als bezitter van Kindle Paperwhite en Kobo Clara HD, beiden voorzien van een E Ink scherm met een resolutie van 300 ppi. De Voyage van Kindle was overigens nog niet zo heel lang geleden, in 2014, de eerste reader met een E Ink scherm van 300 ppi.

Hetzelfde scherm wordt nog steeds gebruikt voor de 6 inch e-book readers. Weinig veranderd dus in die vijf jaar. Is het dan niet tijd voor een reader met het dubbele aan resolutie? Iets waar de meeste telefoons al van zijn voorzien. Veel hebben een scherm met een ppi van minimaal 500.

Voor een reader zou dat een veel duidelijkere beeldweergave opleveren, met veel scherpere letters dan nu het geval is. Maar er is natuurlijk een reden dat de diverse fabrikanten van readers niet een scherm met een veel hogere resolutie op hun producten hebben.

De belangrijkste daarvan is het stroomverbruik. Het vereist veel meer kracht om zoveel pixels te laten functioneren op een scherm. Dat kan wel eens de helft aan batterijduur schelen. En de lange batterijduur is nu juist een belangrijk verkoopargument. Geen lezer die halverwege een boek een donker scherm wil zien.

Het zou daarom misschien beter zijn wanneer er een E Ink-scherm kwam dat een scherper contrast heeft zonder daarvoor de resolutie te vergroten. Zo zijn er readers met 300 ppi, bijvoorbeeld de Kindle Voyage, die een veel scherper beeld hebben dan andere schermen met dezelfde resolutie. Omdat die een scherm hebben dat is opgebouwd uit te veel lagen. Bijvoorbeeld een aparte weergave laag en eentje voor de frontverlichting. Als de contrastwerking verbeterd zou kunnen worden, zouden hogere ppi-schermen die meer batterijvermogen verbruiken, niet nodig zijn.

 

 

 Selexyzebooks

 

 

 

Nieuwe Onyx readers binnenkort te koop
Kleurenscherm voor de Kindle! Komt die er ooit?