Kleurenscherm voor de Kindle! Komt die er ooit?

Home » E-reader » Kleurenscherm voor de Kindle! Komt die er ooit?  

NOG STEEDS GEEN KINDLE MET EEN GELOOFWAARDIG KLEURENSCHERM!

 

Kleurenscherm
 

De bekendste e-book readers zijn die van Amazon: de Kindle. Een serie elektronische leesapparaten die vanaf 2007 op de markt kwamen. Ze zijn er inmiddels in alle maten en soorten, waterdicht, aanraakbaar scherm, verlichte voorkant, maar ze hebben een ding gemeen: geen natuurlijke kleur op het scherm.

Wat te maken heeft met het procedé van E-inkt waaruit het scherm van een reader voor een belangrijk deel bestaat. En dat E-inkt werkt het best, dus het meest leesbaar voor het menselijk oog, in zwart-wit. Zonder kleur dus. Hoe vreemd dit ook klinkt na alle technologische verbeteringen de afgelopen tien jaar aan de Kindle en readers van andere leveranciers van elektronische leesapparaten, zoals Kobo.

Een goed voorbeeld hiervan is de Kindle Voyage dat in 2014 op de markt werd gebracht als veelbelovend elektronisch leesapparaat. Inderdaad is het een onmiskenbaar feit dat de Voyage een veel betere contrastwerking heeft op het scherm dan de latere modellen.

Het optimisme dat er toen was wat betreft de spoedige introductie van een Kindle met een volledig en goed functionerend kleurenscherm is gelogenstraft. Niets van dat alles. Het is zelfs onwaarschijnlijk dat het ooit er nog van zal komen.

Vijf jaar geleden nog werkt het bedrijf E Ink, van de gelijknamige schermen, nog volop aan kleurenschermen voor readers. Maar de kleuren die ze tevoorschijn wisten te toveren waren te bleek vanwege een veel te lage resolutie. Iets dat het lezen van een zwarte letter op een witte achtergrond ook niet vergemakkelijkte. En welke lezer van elektronische boeken wil een scherm dat de afgebeelde tekst niet duidelijk weergeeft?

Wat er mede toe heeft bijgedragen dat de interesse voor een reader met kleurenscherm minder werd bij een fabrikant als Amazon. Waardoor de kans dat er een Kindle met een geloofwaardige weergave van kleur er binnen afzienbare tijd komt vrijwel nihil is. De lezers zullen het dus voorlopig met zwart-wit moeten doen. Of het boek, bijvoorbeeld een kinderboek met veel kleurige illustraties, als epub of pdf op een tablet laden. Dat kan ook altijd nog. Maar echt ideaal is het niet.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Schermen readers: Hoge of lage resolutie?
Samsung S10: Nieuwe smartphone prima reader
Ebooks & Ereaders