Beste ereaders van het afgelopen jaar 2019

Home » E-reader » Beste ereaders van het afgelopen jaar 2019

NU HET JAAR BIJNA OM IS EEN KLEIN OVERZICHT VAN DE BESTE EREADERS TE KOOP IN DE AFGELOPEN TWAALF MAANDEN

 

Beste ereaders
 

Hierbij de vermelding dat er vooral gekeken is naar de algehele prestatie. Niet naar een specifieke eigenschap van een merk ereader, zoals het lezen van pdf-bestanden. Het gaat met andere woorden om het hele leesplaatje, en dan ook nog eens voor alle denkbare documenten.

Dit volgens de filosofie dat gratis het beste verdienmodel is

Dus epub en pdf. Plus wat er nog meer aan downloadbare bestanden is. Met Amazon als belangrijkste buitenbeentje op elektronisch leesgebied. Het befaamde azw bestand standaard voorzien van een digitale beveiliging, het zogenaamd drm (digital right management).

Dit om het illegaal verspreiden van ebooks tegen te gaan. Maar of dat echt veel helpt is maar de vraag. Nee dus. Het is een publiek geheim dat de door het grafisch bedrijf Adobe in 2008 ontworpen beveiliging makkelijk te verwijderen is. Bijvoorbeeld met een op het beheerplatform voor ebooks Calibre te downloaden plugin (Apprentice Alf’s DRM Removal Tool for e-Books). Daarna het azw bestand gewoon omzetten in epub en het kan ook op andere readers dan een Kindle gelezen worden. Voor wie er z’n voordeel mee wil doen. Dit volgens de filosofie dat gratis het beste verdienmodel is. Ook voor uitgevers. Waar we in een ander bericht nog eens op terug hopen te komen. Proletarisch lezen niet als kostenpost maar als winst.

Desondanks geen ellenlange lijst aan beste ereaders

Maar eerst het overzicht van de beste ereaders van het afgelopen jaar, plus de jaren daarvoor. Waarbij dan wel opgemerkt dient te worden dat wat de ene lezer van ebooks het beste vindt, dat voor een ander niet opgaat. Of veel minder. Smaken en voorkeuren verschillen nu eenmaal van persoon tot persoon. Een economisch gegeven van de eerste orde. Het hangt allemaal een beetje af van wat men als liefhebber van ebooks en readers het belangrijkste vindt. Aanbod genoeg. Zodat ook op de snel groeiende markt van het elektronisch lezen geldt: voor elk wat wils.

Wat afhankelijk is van het te besteden budget. Wat dat betreft verschilt een ereader niet veel van andere producten. Wat natuurlijk ook weer goed is voor de onderlinge concurrentie tussen de verschillende fabrikanten en men genoeg keuze heeft als klant. Desondanks geen ellenlange lijst aan beste ereaders. Het zijn er maar een paar die voor deze titel in aanmerking komen.

 

1) De Kindle Oasis 3.

 

Beste ereaders
 

Iedere kenner dan wel liefhebber van readers is het er wel over eens dat de Kindle Oasis 3 de beste ereader is van het afgelopen jaar. Een apparaat voor het lezen van ebooks gemaakt door Amazon. Waarbij dan meteen opgemerkt dient te worden dat in voorgaande jaren de titel van beste ereader ook al naar Amazon ging, namelijk voor de fameuze Kindle Paperwhite. Dit vanwege de combinatie prijs en prestatie.

Wat dus ook voor de Kindle Oasis 3 geldt. Helemaal omdat Amazon bij dit nieuwere model een instelbare voorverlichting van het scherm heeft toegepast. En wel op zo’n manier dat de concurrentie daar nog een puntje aan kan zuigen. Geen ereader dat zichzelf zo prettig op het omgevingslicht afstemt als de Kindle Oasis 3. Misschien wel het beste koopargument voor wie een ereader zoekt. Want het gaat bij het lezen van een ebook toch vooral om het op een prettig manier tot zich kunnen nemen van de tekst. Dat is dus iets waar de Kindle Oasis 3 in excelleert.

Maar wat ook het vermelden waard is: de speciale knoppen in de rand voor het bladeren door een ebook. Waarbij men dan wel beter het aanraakscherm kan uitschakelen om hinderlijke bijeffecten te voorkomen wanneer de duim per ongeluk de verkeerde kant op schuift. Dit alles gecombineerd met een uniek te noemen ontwerp van de ereader. Die ligt gewoon lekker in de hand. Wat wel zo prettig is tijdens de wat langere lees- en luistersessies.

Nadeel is dan weer de hoge prijs voor de Kindle Oasis 3. Maar door het omruilen van een ouder model krijgt men dan wel weer 25% korting op de prijs. Wat mooi meegenomen is voor het in bezit krijgen van de beste ereader van het jaar 2019. Want het is maar afwachten wat het komende jaar gaat bieden aan ereaders. De Kindle Oasis 3 is te koop voor €209,99.

 

2) De Kobo Aura.

 

Beste ereaders
Wat betreft prijs is Kobo Aura misschien wel de beste keus geweest in 2019. Een wat men met recht budget reader kan noemen. Maar dan wel eentje waarbij niet of nauwelijks concessies gedaan zijn aan de kwaliteit. Mede daarom een ereader die niet mag ontbreken in het lijstje beste exemplaren. Het ideale instapmodel voor wie begint met het lezen van ebooks en nog niet echt goed op de hoogte is van de diverse mogelijk- en onmogelijkheden op het gebied van het elektronisch lezen. Een leerschool in pocketformaat. Hoewel dat laatste best wel mee valt met een scherm van maar liefst 6 inch (ruim 15 cm). De reader is ook nog eens voorzien van voorverlichting. De Kobo Aura is te koop voor €94,77.

 

3) De Onyx Boox Note2.

 

Beste ereaders

 

Bij een vergelijking van beste ereaders van 2019 kan men niet om de Onyx Boox Note2 heen. Een reader met ultra groot scherm. Een buitenbeentje. Ook wat betreft prijs. Om zich de eigenaar van de Onyx Boox te kunnen noemen moet men behoorlijk diep in de buidel tasten. Waar heel wat tegen over staat. Bijvoorbeeld een schermoppervlak van maar liefst 10.3 inch (ruim 26 cm). Uiteraard voorzien van e-Ink voor een realistische weergave van papier. Gelukkig zit er, net als bij de Kindle Oasis 3 en de Kobo Aura, ook voorverlichting op de Onyx Boox Note2. Men heeft dus zowel in het donker als in het volle daglicht een uitstekend zicht op de te lezen tekst. De Onyx Boox kost €549,99.

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Ereaders vergelijking: Onyx Boox Note 2 en Note Pro
Ereaders scherm: Verdwijnen de randen of niet?