Note 2 alweer een nieuwe reader van Onyx

Home » E-reader » Note 2 alweer een nieuwe reader van Onyx  

BOOX NOTE 2: CHINESE ONYX MET ALWEER EEN NIEUWE EREADER UIT HET BETERE SEGMENT

 

Note 2
Wat betreft ereaders wordt China steeds meer een land voor de wat duurdere apparaten. Elektronisch lezen op niveau dus. Dat zijn dan readers met een knots van een scherm. Bijvoorbeeld de Boox Note 2 van Onyx. Een prototype met een kijk/leesoppervlak van maar liefst 10.3 inch (26,16 cm). Alleen de Max 2 van dezelfde firma heeft een groter schermoppervlak: 13.3 inch (33,78 cm).

De Boox Note 2 is eind november verkrijgbaar. Maar voorbestellingen zijn mogelijk voor wie dat perse wil. Alleen is het de vraag of dat wel zo verstandig is.

Daar zijn de nodige vraagtekens bij te zetten.

Daar zijn de nodige vraagtekens bij te zetten. Niet zozeer wat betreft de verhouding prijs kwaliteit. De prijs is hoog, €497, maar daar krijgt men behoorlijk wat aan reader voor terug. Alleen is het de vraag of de Boox Note 2 nu echt zoveel verschilt van z’n voorgangers. Het antwoord daarop is helaas negatief. Nee dus.

Het vorige model ereader van Onyx, de Note Pro, wordt door kenners beschouwd als de beste E Ink reader die er te koop (€490,- bij Amazon.de) is. Daar zit echt alles op wat men als lezer van digitale uitgaves, ebooks, maar ook van pdf-documenten, tijdschriften, stripboeken en kranten, kan wensen.

Bijvoorbeeld frontlight, voorverlichting van het glazen, krasbestendige 10.3 inch scherm. Aanpasbaar van licht naar donker, al naar gelang de leessituatie. Uiteraard een touchscreen, aanraakscherm. Te beschrijven en te betekenen met een stylus-pen. De resolutie van het scherm is vanwege de omvang geen 300 pixels per inch, maar 227.

Wat toch een haarscherpe weergave van zowel letters als afbeeldingen geeft.

Wat toch een haarscherpe weergave van zowel letters als afbeeldingen geeft. Alleen dan niet in kleur, want dat kan technisch gezien (nog) niet bij een reader. Zelfs niet bij de duurste. Zwart-wit daarom, bij te ‘kleuren’ met het temperatuurgevoelige scherm, van koud naar warm. Wat dus een beetje behelpen blijft.

Onder de motorkap zit een opslagcapaciteit van 64GB, plus een werkgeheugen van 4GB. Niet onderdoend voor een kleine desktop. Verder zit er uiteraard wifi op, bluetooth en een supersnelle usb-c aansluting. Even voor de goede orde: we hebben nog steeds over het vorige, oudere model, ereader van Onyx, de Note Pro.

Een verdere vergelijking tussen beide modellen leert dat ‘nieuwe’ Boox Note 2 niet of nauwelijks verschilt van z’n voorganger. En men zich als liefhebber van e-books en andere elektronische uitgaves terecht kan afvragen wat de meerwaarde is van deze nieuwe reader. Hooguit de wat grotere rekencapaciteit: een Octa-core 2.0GHz processor. Bij de Note Pro is dat een quad-core 1.6GHz processor. Die echt niet zoveel langzamer is bij het afhandelen van een leesopdracht. Bijvoorbeeld het omslaan van een bladzijde of het opzoeken van e-book, of ander elektronisch document. Dan moet men denken in honderdsten van seconden aan verschil in snelheid. Te verwaarlozen dus.

Misschien dat men liever een dual band wifi heeft. Die zit namelijk op Note 2. Wat betekent dat er tussen de frequenties gewisseld kan worden, ruwweg tussen 2.4 GHz en 5 GHz. Daardoor worden opstoppingen bij het downloaden van grote hoeveelheden e-books of andere elektronische documenten voorkomen.

Wat toch meer een aantrekkelijke optie is voor zakelijk gebruik.

Wat toch meer een aantrekkelijke optie is voor zakelijk gebruik. Niet voor een lezer die een enkel e-book, digitale krant of tijdschrift, wil opladen. Ook kan men zich afvragen of de vingerafdruksensor voor een grotere veiligheid wel zo nodig is op een reader. Ook dat is meer voor zakelijk gebruik en er vertrouwelijke documenten op het apparaat worden geladen. Niet een e-book.

Wel is het misschien een voordeel dat er op Note 2 een usb OTG aansluiting zit (een afkorting die staat voor On The Go). Het betekent dat men dan extra apparaten kan aansluiten op de reader, bijvoorbeeld een adapter voor microSD kaarten, waardoor het geheugen uitgebreid kan worden. Handig voor het beluisteren van audioboeken. Die nemen namelijk behoorlijk wat geheugencapaciteit in beslag, veel meer dan een e-book of digitaal tijdschrift.

De Note 2 is te bestellen bij de online winkel van Boox.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

 

Ereaders scherm: Verdwijnen de randen of niet?
Ares Note nieuwe reader van Boyue
Ebooks & Ereaders