Onyx Boox Note: Alleskunner op het gebied van PDF

Home » E-reader » Onyx Boox Note: Alleskunner op het gebied van PDF  

ONYX BOOX NOTE NOG STEEDS DE BESTE VOOR HET LEZEN VAN PDF’S

Onyx Boox Note

 

 

Het meest gebruikte formaat voor het lezen van digitale documenten is het Portable Document Format, afgekort PDF. Ooit ontwikkeld door het grafische software bedrijf Adobe. Door de jaren heen heeft het zich als een betrouwbaar en universeel opslagsysteem ontwikkeld voor elektronische documenten en formulieren. Voor het lezen van dit soort bestanden moet een reader wel aan bepaalde eisen voldaan.

Met als belangrijkste voorwaarde dat het scherm niet te klein mag wezen anders gaat het overzicht verloren en zit men naar een hoekje van het document te staren waardoor belangrijke informatie over het hoofd gezien kan worden. Als er een reader geschikt is wat betreft schermgrootte voor de opslag en raadpleging van pdf’s dan is het wel de Onyx Boox Note van het gelijknamige Chinese elektronica concern.

Het apparaat heeft een schermdiagonaal tot 13.3 inch (ruim 33 cm). Vele malen groter dus dan de gemiddelde ereader die toch meer afgestemd zijn op het lezen van e-books. Maar niet alleen de grootte van het scherm is van belang. Ook de gebruikte hard- en software is dat natuurlijk ook. Zo zit er in de Onyx Boox een quad-core processor, 2 gb RAM en een schijf van 32 gb. Daar kan met gemak het pdf archief op van een middelgroot bedrijf.

Het geheel wordt bestuurd door Android 6.0. Een nadeel is dat de Onyx Boox Note geen slot heeft voor geheugenkaarten. Maar via een USB-aansluiting, of een draadloze clouddienst kunnen via wifi ook documenten overgedragen worden.

 

Karakteristieke kenmerken van de Onyx Boox

Het meest in het oog springende is de geavanceerde inzoom mogelijkheid. Maar een document kan ook bijgesneden worden om een pdf op het scherm te laten passen. Dit alles kan via het touchscreen gebeuren. Ook is het handig dat bij het omslaan van een pagina het zoomniveau gehandhaafd blijft.

Wat betreft het navigeren zijn er verschillende instellingen om naar believen aan te passen. Bijvoorbeeld bij het naar voren bladeren in een document. Maar ook de volgorde van een bepaald gedeelte van het scherm dat getoond wordt. Bijvoorbeeld met een pdf dat bestaat uit twee kolommen kun je als gebruiker de navigatie zo instellen dat de kolommen van boven naar beneden en van links naar rechts zijn te volgen.

Ook kunnen er bladwijzers ingevoegd worden, net als hyperlinks. Men kan naar verschillende pagina’s van een document springen, zowel naar voren als naar achteren. Ook is er de mogelijkheid om automatisch bladzijden om te slaan en tegelijk vier of negen pagina’s te bekijken. En dat op een roterend scherm als men dat wil.

Een andere aantrekkelijke optie is het kunnen maken van aantekeningen op het scherm met de stylus-pen. Er kan daarbij omgeschakeld worden naar de zogenaamde landschapsindeling van het scherm met een witte pagina naast het getoonde document. De gemaakte aantekeningen kunnen via wifi verzonden worden naar bijvoorbeeld een clouddienst. Er kunnen vier documenten tegelijk geopend en dus bekeken worden.

Ook is er een ingebouwd gereedschap voor het de contrastwerking. Het scherm kan dan bijvoorbeeld donkerder gezet worden zodat de tekst op een document beter te lezen is. Wat wel handig is bij een PDF met te lichte letters.

Vermeldenswaardig is ook de ingebouwde spraakmodule op de Onyx Boox Note. Maar de luidspreker is helaas iets te zacht afgesteld zodat er beter een koptelefoon via Bluetooth op het hoofd gezet kan worden. Vooral aan te bevelen in een wat drukke werkomgeving.

Een kleine maar handige ingebouwde toepassing is de mogelijkheid tot zogenaamde ‘reflow’ van een document waardoor dit meer op een pagina uit een e-book lijkt. De letters en lay-out-instellingen zijn dan aan te passen, bijvoorbeeld van groot naar klein.

Ook is er de mogelijkheid tot het installeren van een woordenboek met verschillende talen. Online kunnen er zoveel gedownload worden als men maar wil. Gaat men met de cursor over een bepaald woord in een document dan komt er een menu tevoorschijn met een omschrijving. Ook kan er handmatig een woord opgezocht worden door dit in een venster in te typen.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Nieuwe Kindle e-reader: Wel of niet dit jaar?
Likebook Mars elektronische alleskunner van Boyue