IS HET EREADERS SCHERM VEROORDEELD TOT HET HEBBEN VAN EEN FLINKE RAND?
Draagbare apparaten, zoals tablets en smartphones, hebben of misschien beter gezegd ‘hadden’ randen. Je moet ze toch kunnen vasthouden, zal men zeggen. Natuurlijk is dat zo. Maar dat mag niet ten koste gaan van het kijkoppervlak.
Bij Samsung zijn de nieuwste modellen smartphones, de Galaxy S10, daarom zonder rand. Een scherm als een soort van volglas aquarium. Net zo waterdicht overigens. De nieuwste smartphone van Apple, de iPhone 11 Pro Max, heeft overigens nog wel een rand, zij het een kleine. De geruchten gaan dat deze bij het volgende model niet meer aanwezig is. Volglas dus ook.
Hoe zit dat bij de ereaders? Toch ook een kijkinstrument bij uitstek. Ook daar een tendens van het naar de achtergrond verdwijnen van de randen. Maar toch veel minder dan bij een smartphone of tablet.
Wat de vraag doet oprijzen of ereaders ook volkomen randloos zouden moeten worden wat betreft de uitvoering. Waarbij dan tevens opgemerkt dient te worden dat zelfs de topmodellen, bijvoorbeeld van Onyx, altijd al voorzien waren van grote dikke randen. Bovendien ook nog eens een flink stuk rand boven en onder het scherm
Wat het ereaders scherm er doet uitzien als dat van een smartphone of tablet uit lang vervlogen tijden. Nog steeds een paar centimeter aan zwart of wit plastic. Bovendien ook nog eens een flink stuk rand boven en onder het scherm. Vaak breder dan aan de zijkanten.
Wat de vraag doet rijzen of fabrikanten van ereaders de omvang van de rand zouden moeten verminderen. Misschien zouden ze zelfs wel eens kunnen denken aan een volkomen randloos ontwerp. Iets waar niet veel tegenin is te brengen. Het behoort immers tot de technische mogelijkheden.
De belangrijkste reden voor het hebben van grote randen rondom een ereader scherm was altijd het argument van de te krappe ruimte, vooral bij de oudere modellen. Maar ook bij de nieuwere. En het lijkt of men bang is dat het aanraakscherm niet goed functioneert
Onder de kap van een reader, oftewel de rand, zit een moederbord met het hoognodige aan micro-elektronica. Maar dit neemt steeds minder ruimte in beslag vanwege de steeds verdergaande miniaturisering van processoren en geheugens. Waarbij opgemerkt dient te worden dat er ook ruimte moet zijn voor de batterijen om het geheel van stroom te voorzien. Batterijen die het nog wel eens willen laten afweten. De bediening van de frontverlichting van sommige merken ereaders heeft soms de vervelende neiging te haperen, dit vanwege het hoge stroomgebruik. Daar komt bij dat de knoppen voor het omslaan van een pagina nog steeds in de rand zitten gemonteerd. Een erfenis uit de tijd toen er nog geen aanraakscherm was.
Die aanraakschermen zijn nu bij vrijwel alle ereaders standaard. De meeste gebruikers weten niet beter meer. Toch zitten er dus nog steeds fysieke knoppen op het apparaat voor het kunnen bladeren door een ebook. De nieuwste Nook heeft er bijvoorbeeld twee aan iedere kant. Zelfs de Oasis van Amazon heeft ook nog steeds knoppen voor het omslaan van een pagina. Net als de nieuwste reader van concurrent Kobo. En het lijkt of men bang is dat het aanraakscherm niet goed functioneert. Wat dus helemaal niet het geval is.
Die schermen gaan wel steeds meer zonder onderbreking over in de rand. Vaak een nog flink brede rand, vooral in vergelijking met de nieuwere modellen tablets en smartphones. Nog steeds depri zwart, hoewel wit ook een optie is
Wat de vraag doet rijzen of de consument, de koper, wel een ereader wil zonder rand. Misschien hoort dit meer bij een ereader dan bij een tablet of smartphone. Waar men toch veel meer mee over het web surft. Daar is de gemiddelde ereader niet voor bestemd. Wat misschien ook meteen de zwakte ervan is.
De ereader als een apparaat dat een beetje achter de ontwikkelingen aan loopt. Wat direct dus blijkt uit de vormgeving. Niet alleen wat betreft de rand, maar ook de kleur. Nog steeds depri zwart, hoewel wit ook een optie is. Die vinden de rand dus belangrijk uit het oogpunt van leesgemak
De gemiddelde omvang van een ereaders scherm is 6 inch (ruim 15 cm). Ruim voldoende voor het lezen van een bladzijde van een ebook, zonder dit te hoeven verkleinen. Ondanks de rand er omheen. Waarbij meteen opgemerkt dient te worden dat het laten verdwijnen van de rand de kosten van het apparaat behoorlijk zouden verhogen. Dit vanwege de toegepast e-Ink technologie. Dit om een bladzijde van een ebook zoveel mogelijk op een papieren pagina te doen lijken. Een groter scherm betekent ook een hogere aanschafprijs. Heeft men dat er voor over? Waarschijnlijk niet.
Er zijn ook gebruikers van ereaders die het gewoon wel prettig vinden om het apparaat stevig te kunnen vasthouden bij de rand. Zonder dat er vlekken van de vingers op het scherm komen. Die vinden de rand dus belangrijk uit het oogpunt van leesgemak. Misschien dat het ereaders scherm daarom inderdaad niet helemaal randloos zou moeten zijn. Dit gezien het belangrijkste doel waarvoor de ereader nu eenmaal bestemd is: het kunnen lezen van ebooks. Maar dan wel op de manier zoals men het ouderwetse boek leest. Gewoon door het vast te houden. De rand dus als een soort kaft. Nostalgie als niet te overwinnen drempel bij het elektronische lezen. Wat misschien zo slecht nog niet is.
Selexyzebooks