E-Readers (146) als Producten van Eigen Bodem: iLiad

Home » E-reader » E-Readers (146) als Producten van Eigen Bodem: iLiad  

E-readers
 

E-readers met verborgen kwaliteiten en een opvallend scherm: de iLiad.

 

In Nederland worden ook e-readers gemaakt. Althans werden gemaakt. Zoals de iLiad. De fabrikant ervan was iRex Technologies, een afsplitsing van Philips.

De iLiad werd in april 2006 te koop aangeboden. In de maanden erna heeft het apparaat een aantal ingrijpende softwarerevisies ondergaan. Sterkste punt van de iLiad was en is het scherm. Dat had een omvang van maar liefst 8,5 inch (bijna 22 centimeter).

Bovendien was het een zogenaamd touchscreen, aanraakscherm. Met daarin een Wacom-sensorbord, waardoor het apparaat wel iets weg had van een notepad. Er kon op getekend worden met een pen, ingezoomd, aantekeningen gemaakt en er kon mee door de pagina’s van een e-book gebladerd worden.

De erop afgebeelde tekst was helder en goed te lezen. Er zat geen verblindende glans op zoals bij een laptop of iPhone.

Wel woog de iLiad mede door de grootte van het scherm bijna 5 ons. Wat veel is voor een reader. De huidige generatie readers wegen minstens de helft minder.

De batterijduur was ook niet erg lang te noemen. Ongeveer 15 uur. Het opladen met een power adapter duurt ongeveer 3 uur.
Uniek was het draaimechaniek, flipbar, aan de linkerkant van de iLiad. Daar kon razendsnel mee door een te lezen e-book gebladerd worden.

Aan de onderkant van de e-reader zaten vier horizontale toetsen. Bestemd voor nieuwsberichten, boeken, documenten en aantekeningen. Bovendien zat er een overvloed aan knoppen op het scherm voor een soepel gebruik van de bijgeleverde Stylus-pen.

Het geheugen was nogal beperkt: 128 MB. Maar dit kon met de nodige kaarten uitgebreid worden tot 8 GB. Helaas zat er geen wifi op de iLiad. Wat het apparaat weer hopeloos ouderwets maakt. Misschien dat er daarom vijftig klassieke titels aan ebooks uit het publieke domein mee geleverd werden.

 

 

Selexyzebooks