Likebook ereaders van het Chinese Boyue afgeprijsd

Home » E-reader » Likebook ereaders van het Chinese Boyue afgeprijsd  

DE LIKEBOOK-SERIE VAN BOYUE WORDT DOOR KENNERS INGEDEELD IN DE BETERE CATEGORIE EREADERS

Likebook
 

Wie in december nog een slag wil slaan op het gebied van het elektronische lezen moet toch eens op Amazon.com gaan kijken. Daar heeft het Chinese bedrijf Boyue een aantal zeer interessante aanbiedingen. Voor de bezitters van een ereader een bekende naam. Maar voor wie niet weet wat Boyue precies maakt aan elektronische leesapparatuur even een korte update.

Zo is iedere hoek mooi rond en de rand niet te groot of te klein

De bekendste ereaders van dit bedrijf zijn de Likebook Plus en de Likebook Mars. Beiden alweer enkele jaren geleden op de markt gebracht. Het zijn readers voorzien van een behoorlijk groot scherm. De Likebook Mars heeft een kijkoppervlak van 7.8 inch (bijna 20 cm). De Likebook Plus doet daar geen millimeter voor onder: ook 7.8 inch aan kijkruimte. Dat ook nog eens aangeraakt kan worden, want net als z’n halve naamgenoot Mars voorzien van een aanraakscherm (touchscreen).

Wat niet echt bijzonder is, want geen ereader tegenwoordig met alleen fysieke knoppen voor de bediening. Die fysieke knoppen zijn trouwens helemaal afwezig op de Mars (in 2018 op de markt gebracht). De één jaar oudere Likebook Plus heeft alleen een knop in de rand voor het oproepen van het hoofdmenu, voor de rest gaan alle commando’s via het scherm.

De serie Likebook-readers van Boyue bestaat dus zoals gezegd al een aantal jaar. Maar het model Mars is toch veruit het populairst. Niet in het minst vanwege de hanteerbare vorm. Te vergelijken met de Boox ereader van concurrent Onyx. Zo is iedere hoek mooi rond en de rand niet te groot of te klein. Onder en boven precies even breed. Wat een mooi en evenwichtig aanzien geeft.

Er zijn dan ook flink wat bezitters van de Mars die klagen over de kwetsbaarheid van het scherm

Bij veel andere merken ereaders is dat niet het geval. Die hebben een brede rand onder en een smalle boven. Net als bij de Likebook Plus. Dit vanwege de plaatsing van de batterijen. Wat dus een ongelijkmatig aanzien geeft, net als de hoekige vorm. Het is bij een eerste blik direct duidelijk dat Boyue bij de Likebook Mars heel wat tijd in de constructie en het design heeft gestoken. Iets dat alleen maar valt toe te juichen. Daar kunnen de ontwerpers van zowel Amazon (Kindle) als Kobo (Aura) nog iets van leren.

Jammer alleen dat het scherm een paar millimeter lager in de rand zit gemonteerd. Daar had een glazen afdekking overheen gekund voor het beschermen van het nogal fragiele e-Ink carta aanraakscherm (resolutie van 300 PPI). Maar dan zou de Likebook Mars waarschijnlijk te duur worden.

Maar Boyue is niet het bedrijf dat op oude roem wil teren

Er zijn dan ook flink wat bezitters van de Mars die klagen over de kwetsbaarheid van het scherm. Maar daar staan heel wat pluspunten tegenover, zoals de lange batterijduur en de mogelijkheid van het onbeperkt surfen over het internet. Ook kunnen via de Google Playstore flink wat apps gedownload worden, bijvoorbeeld spelletjes, maar ook het wat serieuzere werk. Er kan ook muziek op de reader afgespeeld worden na het installeren van een lichtgewicht MP3 speler. Verder is de Likebook Mars voorzien van een krachtige octa-core processor die draait op Android. Net als de Likebook Plus (4.2.2).

Maar Boyue is niet het bedrijf dat op oude roem wil teren. Daarom heeft het dit jaar (2019) vier nieuwe modellen in de Likebook serie op de markt gebracht. Die zijn nu te koop op Amazon. Behoorlijk afgeprijsd. Helemaal gezien de robuuste octa-core processoren die ook nog eens op een hogere versie van Android draaien (6.0).

Ze hebben ook alle vier een flink e-Ink scherm (10.3 inch, 26 cm) met frontverlichting dat zich aan de leesomstandigheden kan aanpassen. Dit aanraakscherm gemaakt door het befaamde Wacom kan ook gebruikt worden voor het maken van aantekeningen of schetsen met bijvoorbeeld een Stylus-pen. Bovendien ondersteunen ze populaire ebook en documentformaten als epub en PDF.

Ook is de boven en onderrand weer een stuk breder dan de zijranden

Deze readers van Boyue zijn dus zowel geschikt voor het lezen van ebooks als voor kantoorklusjes, bijvoorbeeld het opslaan van allerhande digitale documenten. Het is een publiek leesgeheim dat geen bedrijf van een beetje omvang nog zonder dat soort ereaders kan. Het valt daarom toe te juichen dat de Likebook Alita, Mimas en Ares-Note zijn afgeprijsd op de site van Amazon. Helemaal omdat het interne geheugen uitgebreid kan worden met behulp van SD kaarten.

De laatste modellen waarbij dat nog mogelijk is. Wel zijn er weer fysieke knoppen aangebracht door Boyeu. Mogelijk dat ze toch niet alleen willen vertrouwen op het aanraakscherm. Bij de Likebook Alita alleen een menuknop bij de Likebook Mimas ook knoppen voor het bladeren door een ebook of document. Ook is de boven en onderrand weer een stuk breder dan de zijranden. Wat dat betreft een flinke stap terug. Misschien dat ze daarom ook afgeprijsd zijn. Niet echt veel, maar toch genoeg om een koop te overwegen. De Likebook Alita kost nu $499,- en de Likebook Mimas doet $459,-. De Likebook Ares-Note kan gekocht worden voor $309.

De top-ereader van 2018 is te koop voor €219,-

Maar de interessantste aanbieding is toch wel de Likebook Muses die net als de Ares-Note een schermomvang heeft van 7.8 inch, bijna 20 cm. De Likebook Muses is afgeprijsd van $319,- naar $289,-.

Ten slotte ook nog de vermelding dat de Likebook Mars op Amazon.de flink is afgeprijsd. De top-ereader van 2018 is te koop voor €219,-. Een versie overigens voorzien van Android 6.0. 16 GB opslagruimte en ook nog eens de mogelijkheid het geheugen flink uit te breiden met een sd-kaart. Dat scheelt toch al gauw de helft in prijs voor een ereader die nog steeds tot het topsegment behoort. Het is maar dat men het weet.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Epub voor ebooks buitenbeentje bij Amazon
Onyx ereader: Boox Note Pro met groot scherm