Clara HD reader van Kobo besproken door Marlene

Home » Ik en mijn reader » Clara HD reader van Kobo besproken door Marlene  

DE CLARA HD READER AAN EEN KRITISCHE EVALUATIE ONDERWORPEN DOOR EEN TROTSE BEZITSTER

 

 

Clara HD
Marlene uit Maastricht.
 

De laatste aflevering van ‘Ik en mijn ereader’ ging over Joris de student Letterkunde uit Utrecht. Hij was de trotse bezitter van een ALL-NEW-KINDLE. Een refurbished exemplaar van Amazon. Een goed instapmodel EREADER. Anders dan de BOOX MAX 2 van Tijmen uit Hengelo. Een reader uit het hogere segment, waar de prijs dan ook naar is. €453,- op AMAZON.DE. Ook de KINDLE PAPERWHITE van Connie uit Leeuwarden werd aan een kritische evaluatie onderworpen.

Deze keer aandacht voor de Clara HD van Marlene(26), consultant op onderwijskundig gebied in Maastricht. De Clara HD werd in 2018 door Kobo Rakuten op de markt gebracht. Wat zijn de ervaringen van Marlene met de Clara HD.

Gelukkig zit er instelbare schermverlichting op de Clara HD

Marlene: ‘Het was mijn eerste reader die ik kocht. Niet alleen voor het lezen van EBOOKS, maar ook voor het opslaan van documenten. Dat is wel handig voor het werk dat ik doe als adviseur in het onderwijs. Het hoger onderwijs. Dan heb je heel wat papierwerk. Via een speciaal bewerkingsprogramma zet ik dat om in pdf om het vervolgens o.a. op de Clara HD op te slaan. De EREADER neemt nu eenmaal minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een laptop of een tablet. Handig dus wanneer ik een vergadering moet bij wonen op een andere locatie dan waar ik werk. Die Clara HD gaat dan gewoon in m’n schoudertas. Als ik ergens een hekel aan heb dan is het rondsjouwen met een zware laptop. Waarom? Alleen maar omdat er documenten op staan die ik nodig heb?! Dat het geen kleurenscherm is vind ik niet erg. Op de documenten die ik gebruik zitten toch geen afbeeldingen. Louter tekst. Jammer genoeg is de Clara HD niet te gebruiken bij een presentatie met een overheadprojector. Dan heb ik wel weer de laptop nodig. Wat gelukkig niet echt vaak voorkomt. Wel een paar keer per week een vergadering buiten. Alleen daarom al ben ik heel blij met de reader van Kobo. Die is gelukkig niet al te groot, maar heeft toch een behoorlijk scherm. Zes inch als ik het goed heb. Meer hoeft van mij ook niet.’

 

 

Clara HD
De Clara HD van Kobo.
 

Redactie: ‘Puur bedrijfsmatig gebruik dus als ik het goed begrijp van de Clara HD.’

Marlene: ‘Nee hoor. Ik lees ook graag spannende EBOOKS, bijvoorbeeld de Millennium Trilogie. Meestal ’s avonds in bed. Maar ook de serie boeken van Lucinda Riley over zeven geadopteerde zussen die op zoek gaan naar hun wortels. Dan wil het wel eens een paar uurtjes duren voor ik ga slapen. Gelukkig zit er instelbare schermverlichting op de Clara HD. Dat kan via wifi, dat dan de interne verlichting van het scherm aan past aan het tijdstip van de dag. Bijvoorbeeld blauw als koele kleur en oranje de meer warme tint. De laatste voor in de avond of ’s nachts in bed. Bijstellen met de hand is ook mogelijk. Dus m’n vriend heeft geen last van m’n late leesgewoonte. Of is het vroeg?’

Maar het is toch wel grappig dat je snel een gedachte kunt opschrijven

Redactie: ‘Het is maar hoe je het bekijkt. Maar ik zou toch wel even willen weten wat je van de bediening vindt van de Clara HD. Het touchscreen. De combinatie van lezen en swipen. Hoe bevalt dat?’

Marlene: ‘Dat was in het begin wel even wennen. Maar ik heb ook een smartphone en die heeft ook een TOUCHSCREEN. Dus het was best wel bekend allemaal. Nee, dat aanraakscherm komt best goed tot z’n recht op de Clara HD. Het laadt ook echt snel een pagina op. Ik kan er zelfs aantekeningen mee maken via het virtuele toetsenbord. Alleen wil dat nog wel eens een beetje haperen. Een woord komt dan twee keer tevoorschijn op het schermpje. Maar het is toch wel grappig dat je snel een gedachte kunt opschrijven. Dat hoeft echt niet perfect te zijn. Gewoon een snel geheugensteuntje dat je dan later weer van de Clara HD kan overnemen op de laptop om het verder uit te werken.’

Je kunt dan tal van ebooks lenen

Redactie: ‘Geen echt negatieve ervaringen verder met de reader van Kobo?’

Marlene: ‘Wat zal ik zeggen. Even denken hoor. Zoals gezegd bevalt de omvang me goed. Niet te groot en niet te klein. Makkelijk hanteerbaar ook. Je laat de Clara HD niet snel vallen. Er zit een goede grip op. Maar wat ik graag anders zou willen hebben is de aan en uit knop in de onderkant. Dat had van mij best op een andere plek gemogen. Wat ook vervelend is dat bij een herstart je de knop echt lang en hard moet indrukken. Niet echt nodig vind ik. Waar ik me ook aan kan ergeren is de slaapstand van het apparaat. Dan moet je de knop minstens 30 seconden ingedrukt houden. Gewoon af zetten dus de slaapstand via het menu instellingen. Maar wel een punt van verbetering voor een volgende model reader van KOBO.’

Redactie: ‘En wat vind je een echte pre van de Clara HD?’

Marlene: ‘Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is het zogenaamde Overdrive-systeem voor het verbinden van de reader van Kobo met een openbare bibliotheek via internet. Je kunt dan tal van ebooks lenen. Daar maak ik volop gebruik van. Bij mijn weten is Kobo de enige verkoper van readers bij wie dat mogelijk is. Bij Amazon is dat allemaal veel omslachtiger heb ik me laten vertellen. Nee, die Clara HD van me is best een praktische reader. Zo zou ik ‘m het best willen omschrijven: praktisch en hanteerbaar.’

 

De Clara HD is bij AMAZON.DE te koop voor €108,- (afgeprijsd van €132,-).

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Tolino Vision 2: Favoriete reader van Lauren
Instapmodel ereader: All-New-Kindle

1 gedachte over “Clara HD reader van Kobo besproken door Marlene”

Reacties zijn gesloten.