Tolino Vision 2: Favoriete reader van Lauren

Home » E-reader » Tolino Vision 2: Favoriete reader van Lauren  

TOLINO VISION 2 BESPROKEN IN DE RUBRIEK: IK EN MIJN READER

 

Tolino
 

De vorige aflevering van Ik en mijn reader was het de beurt aan de onderwijskundige consultant Marlene uit Maastricht. Die overwegend goede ervaringen had met de Clara HD uit 2018 van de ebook-verkoper Kobo Rakuten. De readers die ze op de markt brengen voor het lezen van hun ebooks worden over het algemeen zeer positief beoordeeld. Hoe zit het met de reader van Lauren, lerares geschiedenis, uit Haarlem. Wat vindt zij van haar Tolino?

Even voor alle duidelijkheid: de Tolino is door enkele grote boekhandelsketens in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (Club Bertelsmann, Hugendubel, Thalia en Weltbild) enkele jaren geleden op de markt gebracht. In samenwerking met het omroepbedrijf Deutsche Telekom. Dat verantwoordelijk is voor de hard- en software, plus het marketing gedeelte van de ebooks die op de Tolino te lezen zijn. Wat de naam van de hier boven genoemde groep bedrijven is, ook wel de Tolino-alliantie genoemd. Wat niet wil zeggen dat er geen onderlinge concurrentie zou zijn. Integendeel. Hun boekhandels zijn zelfs buitengewoon concurrent tegen elkaar.

Dat werd dus de Tolino

De reden voor het oprichten van de Tolino-groep was uit wel begrepen eigen belang, namelijk het hoofd te kunnen bieden aan buitenlandse concurrenten. Namelijk Rakuten Kobo en Amazon met de KINDLE reader en z’n op de Duitse markt gerichte site. Waar overigens ook de Tolino te koop is. De Vision 2. Die sinds eind 2014 verkrijgbaar is in Nederland. Bijvoorbeeld via Bol.com en straks misschien ook via Amazon.nl mochten de geruchten kloppen over het uitbreiden met tal van andere artikelen van de tot nu toe uitsluitend op het ebook lezende publiek gerichte site.

Lauren: ‘Voor ik de Tolino Vision 2 kocht in 2015 gebruikte ik een tablet voor het lezen van ebooks. Maar daar zette ik ook documenten en foto’s op zodat het nogal een warboel werd aan bestanden. Daarom leek het me beter een reader te kopen en daar alle ebooks op te zetten. Toch al snel een paar honderd. Dat werd dus de Tolino.’

Redactie: ‘Van kleur naar zwartwit dus…’

Lauren: ‘O, je bedoelt het scherm. Inderdaad. Maar ik lees toch geen boeken met veel plaatjes en foto’s. Hoewel het voor een geschiedenisles op het VWO waar ik werk als leraar wel handig is om een afbeelding in kleur te laten zien. Dat kan helaas nog niet op een READER. Maar voor onderwijskundige doeleinden is de Tolino toch een beetje te klein met een schermomvang van 15 centimeter. Dat zien ze echt niet op de achterste rij, mijn leerlingen. Nee, ik gebruik de reader strikt voor eigen leesdoeleinden. Het lezen van romans en dergelijke. Lekker ontspannen lui onderuit op de bank na een dag les geven. Dat raad ik iedere leraar aan. Lekker lezen om alles van je af te zetten. Veel beter dan de televisie.’

Niets liever dan mijn Tolino om een boek mee te lezen

Redactie: ‘Heb je dan niet liever een echt boek in je handen om maar eens een cliché te gebruiken op het gebied van het digitale lezen.’

Lauren: ‘Inderdaad een platgetreden gemeenplaats. Niets liever dan mijn Tolino om een boek mee te lezen. Of een ander merk reader natuurlijk. Van papier ben ik echt helemaal afgestapt. Zelfs van het lezen van kranten. Wel lezen van allerlei periodieken, maar dan digitaal op m’n laptop. Geen pakken papier meer. Is het ook nog eens goed voor het milieu. Een digitaal abonnement is ook nog eens goedkoper. Maar het liefst toch iets literairs op de Tolino.’

Redactie: ‘Als ik het zo hoor ben je een gelouterd lezer van ebooks.’

Lauren: ‘Ja, het is echt een passie van me. Ik en mijn bieb aan digitale literatuur op de Tolino. Zodra ik ‘m beet pak weet m’n vriendje wel hoe laat het is. Dan is het lezen geblazen, zelfs tijdens de koffie. Maar hij heeft zelf ook een reader. Alleen gebruikt ie die niet zo vaak als ik. Dat verschilt van persoon tot persoon, zoals wel meer dingen in het leven.’

Eentje uit China met een extra groot scherm

Redactie: ‘Wat vind je echt supergaaf aan de Tolino. Ik bedoel wat bediening betreft en functioneren van het apparaat. Want het blijft natuurlijk een technisch gebeuren al merk je daar weinig van als het goed is.’

Lauren: ‘Inderdaad. Wat je zegt. Maar wat ik echt waardeer aan de Tolino is het gebruikersgemak. Erg simpel en direct allemaal. Maar wat me vooral bevalt is de lange accuduur. Die hoeft in geen weken opgeladen te worden. Anders dan bij m’n tablet of de reader van m’n vriend. Eentje uit China met een extra groot scherm. Ja dat hangt dan om de zoveel tijd aan de stekker. Gelukkig niet mijn Tolino. Voor een reader van alweer een paar jaar terug is de schermverlichting ook perfect. Nooit last mee. Makkelijk instelbaar al naar gelang de behoefte aan veel of weinig licht.’

Redactie: ‘Ook nog minpunten te noemen over de Tolino?’

Ik zal niet snel over stappen op bijvoorbeeld een Kindle

Lauren: ‘Eigenlijk niet gezien de prijs. Het is toch een reader uit het midden tot lagere segment. Maar in de praktijk is daar weinig van te merken. Hooguit dat het aanraakscherm wat sneller zou kunnen reageren. Maar ook dat went. Op m’n smartphone gaat het weer iets te snel, wat ook niet prettig is in het gebruik. Dan liever wat trager. Als het maar niet te erg wordt bij het swipen. Nee, als instapmodel beveel ik de Tolino Vision echt aan. Er schijnt overigens ook een Tolino Shine 3 op de markt gebracht te zijn. Misschien dat dat m’n volgende model reader wordt. Wat dat betreft ben ik erg honkvast. Ik zal niet snel over stappen op bijvoorbeeld een Kindle. Alleen al vanwege de problemen met het formaat ebooks van Amazon. Geen EPUB. En dat is nu juist het meest gebruikte formaat in de wereld van het ebook. Daar zegt mijn Tolino geen ‘nee’ tegen zoals een Kindle.

 

De TOLINO VISION 2 is bij Amazon.de te koop voor €99,98.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Schermen E Ink minder goed dan beweerd wordt?
Reader Onyx niet alleen voor ebooks