Kobo Forma nieuwe ereader van Kobo

Home » E-reader » Kobo Forma nieuwe ereader van Kobo  

KOBO FORMA NIEUWE STAP VOORWAARTS IN LEZERSGEMAK VOOR E-BOOKS

 

Kobo Forma
 

Vorige week heeft de fabrikant van e-books en readers Rakuten Kobo een nieuw model reader aangekondigd: de Kobo Forma. In vergelijking met vorige modellen vallen direct een aantal veranderingen op. Zo kan er door een lezer een tekst van een e-book of ander digitaal document voor het eerst zowel in de zogenaamde portret-positie gelezen worden (rechtop) als in de landschap-modus (dwars over de volle breedte van het scherm).

Dit kan letterlijk in een handomdraai gebeuren door de Kobo Forma in de gewenste positie te draaien, de tekst beweegt dan mee op het 8 inch (20,3 cm) scherm. Het grootste tot nu toe bij Kobo. Wat natuurlijk prettig is voor het lezen van wat uitgebreidere documenten met veel illustraties, bijvoorbeeld een pdf. Maar ook een stripboek. Nadeel is dat men de reader niet in bijvoorbeeld de binnenzak van een jas kan doen. Daar is het dan weer een beetje te groot voor.

De grip van de Kobo Forma is stevig en makkelijk met één hand vast te houden, mede door de opstaande rand. Maar ook vanwege het gewicht. Dat is iets minder dan 200 gram (de lichtste Kobo reader tot nu toe).

Verder is de Kobo Forma schok- en waterbestendig. De reader kan dus tegen een stootje aan bijvoorbeeld het rand van een zwembad. Maar echt bang dat men het apparaat laat vallen hoeft men niet te zijn, want er zit op de achterkant een zacht rubberen structuur voor een goede en stevige grip bij het pakken uit de tas.

Wat direct opvalt is het bedieningsgemak van de Kobo Forma. Via de zogenaamde UI (User Interface) kan men met enkele klikken het eigen e-bookbestand raadplegen. Maar ook de Kobo-ebookwinkel bezoeken (6 miljoen e-books in voorraad!). Of inloggen in het bestand van de openbare bibliotheek, waar ook ter wereld en de supersnelle toegang tot een onuitputtelijke hoeveelheid e-books is gegarandeerd.

Het bestand van een bibliotheek is razendsnel te raadplegen via de zogenaamde Overdrive (een scherm dat de verbinding tussen lezer en de gewenste bibliotheek verzorgd). Er kan dan draadloos, via wifi, een ebook geleend worden.

De Kobo Forma is de enige reader waarbij dit zo snel en soepel kan plaatsvinden. Wat een groot pluspunt is. Ook heeft men direct toegang heeft tot meer aanvullende informatie, zoals de leenduur van een e-book. Maar ook informatie over het e-book zelf. Over de schrijver, etc. Er is dus niet alleen de mogelijkheid van het lezen van een gekocht e-book bij Kobo of een andere aanbieder (Amazon), maar er is ook de directe toegang tot geleende exemplaren wereldwijd. Wat belangrijk is omdat steeds meer bibliotheken hun bestanden digitaliseren en deze via het web geleend kunnen worden als e-book.

Verder is er de mogelijkheid via een zogenaamde Pocket-account artikelen en webpagina’s online te lezen. Deze kunnen ook opgeslagen worden voor het lezen op een later tijdstip.
De standaard geheugencapaciteit van 8 gb, uit te breiden tot 32 gb, is goed voor de opslag van 6000 e-books via de aanwezige usb ingang aan de zijkant.

De resolutie van het scherm is 200 pixels er inch. Wat een goed leesbare zachte letter geeft op het scherm. Ook voor een kleinere tekstweergave.

Conclusie: Kobo heeft met de introductie van de Kobo Forma een flinke stap voorwaarts gezet richting de gunst van de liefhebber van het e-book.

Prijs: 279,90 euro.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

E-book readers: Kindle Oasis en Likebook Mars
Nieuwe Kindle e-reader: Wel of niet dit jaar?