Epub voor ebooks buitenbeentje bij Amazon

Home » Ebook » Epub voor ebooks buitenbeentje bij Amazon  

EPUB VOOR EBOOKS EN EEN KINDLE ZIJN NOG STEEDS EEN SLECHT KOPPEL BIJ AMAZON

 

Epub voor ebooks
 

Waarom niet gewoon epub voor ebooks als standaardformaat ingevoerd op een Kindle reader? Dat is immers het geval bij zowat alle andere merken readers van het Japans-Canadese Rakuten Kobo tot het Chinese Boyue aan toe. Maar Amazon zet z’n hakken al jaren in het zand op het gebied van het elektronische lezen. Het heeft eigen bestandsformaten waarvan de meest gebruikte het mobi is, afgeleid van mobiel. Want dat is een ereader.

Maar ook azw, kfx, txt en pdf kunnen als bestandsformaat gebruikt worden op een Kindle. Het paradepaardje van Amazon, maar dan wel eentje dat op het gebied van het bestandsformaat flink achter loopt bij de rest. Althans formeel. In de praktijk ligt het een tikkeltje anders. Liefhebbers van ebooks met een Kindle klagen al minstens een jaar of tien over het feit dat hun geliefde reader geen epub voor ebooks ondersteunt. Tegelijk weet men ook dat het hindernisje van een epub voor ebooks omzetten naar bijvoorbeeld het formaat mobi of azw makkelijk te nemen is. Waarover straks meer. Een nogal dubbel iets.

Maar bigger is niet per definitie better

Het halsstarrig door Amazon als grootste online verkoper van ebooks ter wereld vasthouden aan het eigen formaat is dan ook op z’n minst een beetje arrogant te noemen. Behoorlijk irritant ook. Wat arrogantie nu eenmaal is, vooral op wereldschaal. De gedachte van het grote op het gebied van ebooks dat het mooie kleine niet serieus neemt. Maar bigger is niet per definitie better.
Groot is Amazon. Groter kan bijna niet. In veel, heel veel landen vertegenwoordigt met een eigen site. Er is zelfs een Amazon.nl sinds een aantal jaren actief. Nu alleen nog voor het verkopen van boeken, ebooks, maar straks net als de Duitse website voor alle mogelijke goederen, van koffiezetapparaten tot grasmaaiers. En niet te vergeten readers. Niet alleen de Kindle. Maar bijna alle andere merken ook, van duur tot goedkoop.

En voor wie het niet weet is het best wel handige info

Wat ze bij Bol.com vast al een beetje de kriebels bezorgd. Want die krijgen er dan een concurrent van bijna buitenaardse proportie bij. Wat in het voordeel is van de consument. Denk maar aan de nodige kortingen en het gratis, of bijna gratis, bezorgd krijgen van een besteld artikel.

Maar dat gaat voor ebooks niet op. Want die kan men downloaden. Die worden via het internet bezorgd. Razendsnel. Alleen jammer dus dat men op een Kindle geen ebook van het formaat epub kan lezen. Hoe dit te omzeilen?

Een publiek geheim onder de wat meer gelouterde lezers van ebooks. En voor wie het niet weet is het best wel handige info. Het scheelt een hoop gedoe en vergroot het aantal te lezen ebooks op een Kindle behoorlijk. Maar dan moet het formaat epub wel zoals gezegd omgezet worden naar die gebruikt op een Kindle (mobi, azw, txt en pdf ). Net als de aanwezige afbeeldingen in een ebook, van het formaat jpeg, gif, png en bmp. Bekend van een beeldbewerkingsprogramma als Photoshop.

het gratis te downloaden software programma Calibre

Het omzetten van een epub voor ebooks naar het bestandsformaat gebruikt op de Kindle kan op twee manieren. De eerste manier is via Amazon zelf. Die heeft daarvoor een speciale dienst in het leven geroepen: de Kindle Personal Document Service.

Wat niet aan te bevelen is wanneer men een ebook heeft met bijvoorbeeld een DRM-beveiliging dat onklaar is gemaakt. Iets dan men als lezer misschien niet eens weet. Bijvoorbeeld wanneer men van een kennis een ebook via email toegestuurd heeft gekregen. Maar het is wel tegen de regels. Helaas is Amazon nogal strikt in het toepassen ervan.

Wanneer men niet zeker is van z’n zaak is het aan te bevelen de tweede, minder officiële manier, te gebruiken. Wat overigens veel sneller is en goedkoper, want zonder kosten. Het enige dat men daarvoor nodig heeft is het gratis te downloaden software programma Calibre. Zo ie zo bijna een must om op de pc of laptop te hebben als liefhebber van ebooks.

Een echte alleskunner dus

Er zijn met Calibre tal van bewerkingen uit te voeren, waarvoor men alleen de naam maar hoeft in te typen in Google voor het zien ervan. Ook op het seniorenweb staat een uitgebreide handleiding voor de vele toepassingen die mogelijk zijn met Calibre. Met een beetje zoeken op internet komt men zelfs te weten komen hoe een DRM van een ebook te verwijderen met Calibre. Een echte alleskunner dus. Maar dit terzijde. Voor het rechttoe rechtaan omzetten van epub naar het Kindle-vriendelijke azw of mobi is het programma ook goed te gebruiken.

Helemaal bovenaan mobi en azw3

Eenmaal op pc of laptop, dan wel smartphone of tablet, kan begonnen worden met het aan de bieb toevoegen van ebooks. Vervolgens kan men beginnen met het één voor één omzetten van epub voor ebooks naar mobi of azw. Gewoon door ze te markeren in de lijst en daarna op de knop in de bovenbalk te drukken met daarop ‘Boeken converteren’.

Er opent een scherm met de kaft van het boek. Op dat scherm kan man allerlei dingen invullen zoals de schrijver en de titel van het ebook. Maar het belangrijkste knopje staat rechtsboven. Drukt men daarop dan verschijnt een lange lijst met bestandsformaten. Ook met de formaten voor het lezen van een ebook op een Kindle. Helemaal bovenaan mobi en azw3. Druk op de knop met OK en het bestand wordt omgezet. Te vinden dan in de map met documenten op de pc of laptop etc.

Daarvandaan kan het dan opgeladen worden naar de Kindle. Het zogenaamde sideloaden. Waarbij het de vraag is wanneer Amazon het epub als formaat gewoon toestaat op de Kindle. Dan hoeft er niets meer aan ebook omgezet te worden. Tot die tijd kan men als lezer van ebooks dus het best Calibre gebruiken.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Reader Onyx niet alleen voor ebooks
Geluk als koopwaar: Happy Lifehacks 365