Reader Onyx niet alleen voor ebooks

Home » E-reader » Reader Onyx niet alleen voor ebooks  

NIEUWE READER ONYX: TELEFONEREN TIJDENS HET LEZEN VAN EEN EBOOK

 

Onyx reader
 

Voorlopig is het nog een prototype, maar het Chinese Onyx heeft toch maar mooi als eerste fabrikant een reader geïntroduceerd die erg veel op een smartphone lijkt. Compleet met e-Ink aanraakscherm. Dit alles was onlangs te bewonderen op de International Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas.

Het apparaat heeft overigens nog geen naam gekregen

Niet dat hiermee een lang verwachte wens in vervulling gaat, maar het is toch wel een technisch hoogstandje te noemen. Het geeft de reader wat meer toepassingsmogelijkheden, vooral met de komst van het supersnelle 5G netwerk. Dat mogelijk al eind dit jaar wordt uitgerold door een provider als T-Mobile. Dat zal zeker ook invloed hebben op een via wifi met het internet verbonden apparaat als een ereader.

Het is dan ook niet ondenkbaar dat op de ereader van de toekomst geen ebooks meer opgeslagen gaan worden, maar dat dit in de zogenaamde cloud gebeurt. Mogelijk dat het prototype, kruising tussen een reader en een smartphone van Onyx, daar al op vooruit loopt. Reader Onyx van de toekomst. Het apparaat heeft overigens nog geen naam gekregen. Er zit zoals gezegd wel een e-Ink scherm op. Niet in kleur overigens. De verwachting is dat Onyx in de loop van dit jaar met een echt massaproduct voor lezen en bellen lanceert.

Mogelijk dat de markt er toen nog niet rijp voor was

Niet de eerste keer overigens dat het Chinese bedrijf met een dergelijk initiatief komt. Ze hebben al eens eerder een reader/smartphone gepresenteerd. De Midia Inkphone in 2014. Maar dat sloeg niet echt aan. Mogelijk dat de markt er toen nog niet rijp voor was.

Gezien de reputatie van Onyx op het gebied van readers met een groot scherm is het opmerkelijk te noemen dat dit prototype een kijkvenster heeft van ‘maar’ 5.8 inch (14,7 cm). Met een kleinere beeldverhouding dan bijvoorbeeld een gemiddelde reader voor ebooks. Meestal zo’n 6 inch (15,24 cm). Alleen daarom al vertoont het veel overeenkomst met een smartphone. Die hebben immers ook een wat kleiner scherm.

Maar veel zal natuurlijk ook afhangen van de prijs

Verder is het vermelden waard dat het apparaat werkt op Android 9.0. Net als de andere readers van Onyx. Het ondersteunt ook Google Play. De rekenkundige krachtbron is een zogenaamde octa-core processor. Net als bij een smartphone zit er ook een sensor voor het activeren van het besturingssysteem met behulp van een vingerafdruk.

Het prototype is ook voorzien van een camera, luidsprekers, een microfooningang en een poort voor usb-c. Ook zit er een dubbele sleuf voor een simkaart op. Eentje daarvan kan gebruikt worden voor een geheugenkaart.

Al met al een interessante ontwikkeling op het gebied van de reader van de toekomst. Maar veel zal natuurlijk ook afhangen van de prijs. Hopelijk gaan de ontwikkelaars nog wel iets aan de spiegelende laag op het scherm doen. Pas dan zal er sprake zijn van een volwaardige Onyx reader annex smartphone. We houden de lezers op de hoogte.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Tolino Vision 2: Favoriete reader van Lauren
Epub voor ebooks buitenbeentje bij Amazon