EREADER SCHERM ALS BELANGRIJKSTE MAAT OP HET GEBIED VAN EBOOKS
Als er een apparaat is dat de ogen op de wenken bediend dan is het wel een reader. Kijken is koning. Maar dan wel op een lezende manier, want het zijn per slot van rekening letters dan wel afbeeldingen die men ziet. De letters van een e-book en de eventuele afbeeldingen erin. De elektronische weergave van een geschreven en gedrukt werk. Waarvan er standaard eentje te koop is bij het verschijnen van een nieuw boek, of het nu een roman is of een studieboek.
Ebooks zijn een vast onderdeel geworden van het leesgebeuren.
Dat op die manier ook een beetje een kijkgebeuren is geworden waar de nodige haken en ogen aan zitten. Bijvoorbeeld de grootte van een ereader scherm. Ooit begonnen met een omvang van 6 inch (ruim 15 centimeter) is het scherm van een erader bijna verdubbeld in de loop der tijd. De nieuwe Onyx (Max) heeft een scherm van 13,3 inch (bijna 34 centimeter, formaat laptop, maar dan wel de helft minder dik). Paste een jaar of tien geleden de eerste reader nog in een beetje grote binnenzak van een jas, dat is tegenwoordig niet meer het geval.
Kobo, na Amazon de grootste verkoper van ebooks, was het eerste bedrijf dat aan de slag ging met de omvang van het ereader scherm. In 2016 lanceerden ze de Kobo Aura One met een schermomvang van 7,8 inch (bijna 20 centimeter). Daarna hebben ze de alom geprezen Kobo Forma op de markt gebracht. Dat heeft een ereader scherm van 8 inch. Vervolgens werd met de Kobo Libra een klein stapje terug gezet wat betreft omvang van het ereader scherm: 7 inch. Allesbehalve klein. Maar toch een paar centimeter minder omvangrijk.
Goed doen doet blijkbaar goed volgen.
Andere aanbieders van ereaders konden niet achter blijven in de race aan schermoppervlak. Begin dit jaar introduceerde Barnes en Noble de eerste Nook met een schermomvang van 7,8 inch (bijna 20 centimeter). De Nook Glowlight Plus had niet alleen een groter ereader scherm, maar ook een bijna perfecte frontverlichting. Alom geprezen door het ebook-minnende publiek. Tot dan toe hadden de Nooks een scherm van 6 inch. Het lijkt een marginaal verschil, maar dat is het niet. Iedere centimeter meer aan ereader scherm doet de concurrentie huiveren. Men wil als koper nu eenmaal meer en groter.
Amazon kon dan ook niet achterblijven als grootste verkoper van ebooks ter wereld. In 2017 kwam het bedrijf met een Kindle Oasis voorzien van een ereader scherm van 7 inch, waarmee het gat met de concurrentie voorlopig werd gedicht. Het wachten is op een ereader scherm van 10 inch waarmee Amazon de concurrentie een beslissende slag kan toe dienen. Maar het is de vraag of het dit jaar nog zal gebeuren. Het zou technisch gezien een hoogstandje zijn.
Het zijn voornamelijk de Chinese fabrikanten die met een mega size ereader scherm de markt bedienen.
Niet alleen het eerder genoemde Onyx, maar ook Boyue. Hun Likebook Mars met een schermomvang van 7,8 inch wordt door kenners gezien als de meest krachtige ereader ter wereld. Daarnaast verkoopt het bedrijf nog de Likebook Mimas en Alita, beiden met een ereader scherm van 10,3 inch (ruim 26 centimeter). Vooral gebruikt voor het lezen van grotere documenten opgemaakt als pdf. Maar er kunnen ook stripboeken op gelezen worden. Of gewoon een ebook.
Zelfs Sony, toch niet echt een voorloper op het gebied van het ereader scherm, kwam met een model, Digital Paper, waarvan de omvang maar liefst 13,3 inch (33 centimeter) bedraagt.
Afsluitend kan gesteld worden dat de kleine reader niet meer bestaat. Gewoon omdat er geen markt meer voor is. Het heeft misschien ook te maken met het volwassen worden van het elektronische lezen. Een koper van een ebook wil gewoon genoeg overzicht hebben zodat een pagina zonder te scrollen gelezen kan worden, net als de bladzijde van een gedrukt boek.
Een trend waar voorlopig geen eind aan lijkt te komen, helemaal niet met de komst ooit van een serieus kleurenscherm. Wat nog wel enige jaren op zich zal laten wachten. Maar het zal dan het meest platte scherm ter wereld zijn geschikt voor bewegend beeld.
Selexyzebooks