Kindle voor kids: Reader voor jonge lezers

Home » E-reader » Kindle voor kids: Reader voor jonge lezers  

KINDLE VOOR KIDS ALS INSTAPMODEL READER VOOR DE JEUGD

 

Kindle voor kids
 

Er zijn niet alleen ereaders voor volwassenen, maar ook voor het wat jongere leespubliek. Kinderen dus. Als de toekomst van het elektronische lezen ergens ligt, dan wel bij hen. De liefde voor het gewone, papieren boek, maar ook voor het ebook kan men niet jong genoeg opwekken. Heel goed dus van Amazon dat ze een Kindle voor kids op de markt hebben gebracht. Een tijdje geleden overigens alweer. Wat meteen de vraag met zich mee brengt wat precies het verschil is tussen een ereader voor volwassenen en die voor het kleine grut. Zijn er specifieke eisen waaraan zo’n leesscherm voor kinderen moet voldoen?

Maar voor we daar een antwoord op geven, eerst iets over de prijs. Die is inmiddels gezakt tot € 79,99. Aanvankelijk kostte de reader €120,- Aan de hoge kant dus. Waar een aantal redenen voor zijn te vinden. Waarvan de belangrijkste is die van vraag en aanbod. Een economisch gegeven van de eerste orde.

Dan nog liever een game gespeeld

De vraag naar een reader voor kinderen is gewoon een stuk minder dan bij het meer volwassen leespubliek. Kinderen spelen nu eenmaal liever buiten dan dat ze een tekst tot zich nemen, al is het dan op de meest moderne manier: via een scherm. Dan nog liever een game gespeeld. Ze zullen daarom eerder een console als verjaardagscadeau vragen dan een tamelijk dure ereader. De ontwikkelingskosten voor een dergelijk apparaat zijn daarom niet snel terug te verdienen door de fabrikant, in dit geval Amazon. Daarom is het initiatief helemaal toe te juichen om desondanks toch een reader voor kinderen op de markt te brengen. Investeren dus in de toekomst met de Kindle voor kids.

Op die reader zitten gelukkig geen reclames. Daar val je kinderen nu eenmaal niet mee lastig. Wat pedagogisch gezien wel zo verstandig is. Wie zit er te wachten op koopzieke twaalf- of dertienjarigen? Waarbij dan opgemerkt dient te worden dat de webbrowser standaard buiten werking is gesteld. Dat kan door de ouders veranderd worden met het toepassen van de diverse filters zodat er geen sprake kan zijn van ongewenst surfgedrag.

Gelukkig zit er het WordWise programma op dat de betekenis van moeilijke woorden op het niveau van kinderen weer geeft. Plus een zoekfunctie die het niet zo nauw neemt met verkeerd gespelde woorden.

Kindvriendelijk uitgevoerd in de kleuren blauw of paars

Als extra voordeel kan ook nog genoemd worden dat er op de Kindle voor kids een leesabonnement zit van een jaar. De jonge lezers kunnen dan ervaring op doen met het downloaden en opzoeken van ebooks. Ook is de reader gratis twee jaar verzekerd tegen schade. Die schade zal wel mee vallen want het apparaat is voorzien van een uitstekend beschermend omhulsel, de zogenaamde case. Kindvriendelijk uitgevoerd in de kleuren blauw of paars. Waar het omheen zit is een apparaat uitgevoerd in hetzelfde saaie zwart plastic als de reader voor een volwassen iemand.

Verder valt op dat de Kindle voor kids makkelijk te bedienen is. Met als extra voordeel de zeer lange batterijduur. Op te laden via een micro-USB kabel. De enige knop is die voor het opstarten. Voor de rest wordt het apparaat via het uitstekend functionerend touchscreen bediend. De interconnectiviteit is ook goed. Er kunnen zonder problemen ebooks uitgewisseld worden tussen de ereader voor kinderen en andere apparaten, zoals de laptop of pc van pa en ma. Of de smartphone dan wel tablet van een oudere broer of zus.

Klein nadeel van de Kindle voor kids is dat het apparaat niet waterdicht is. Waar weer tegenover staat dat de opslagcapaciteit behoorlijk groot is, namelijk 8 gb. Voor ebooks meer dan genoeg. Zelfs genoeg ruimte voor stripboeken in het formaat pdf. Alleen kunnen die dan niet in kleur gelezen dan wel beken worden. Wat overigens ook niet mogelijk is op een ereader voor volwassenen. Kleurenschermen moeten nog ontwikkeld worden voor dergelijke apparaten. Waar overigens volop aan gewerkt wordt bij een bedrijf als e-Ink. Maar ook bij Amazon. Een kwestie van tijd dus voor het een stap voorwaarts zetten van de ereaders op het gebied van kleur.

Het scherm van de Kindle voor kids meet overigens 6 inch (ruim 15 cm). Het heeft een papierenweergave (e-ink) met 16 verschillende grijstinten. Ook zit er een aanpasbare frontverlichting op. Vooral handig bij het lezen in bed. Jammer alleen dat het scherm nogal traag te verversen is. Vooral bij het gebruiken van het virtuele toetsenbord. Wat dan ook niet echt is aan te bevelen. Zoals boven al gezegd is de batterijduur uitstekend te noemen van de Kindle voor kids. Maar liefst 4 weken voor een half uur lezen per dag. Bij het dubbele is dat dan 2 weken.

Daar kan het leeftijdsfilter dan veranderd worden

Niets om over te klagen. Behalve misschien dat bij het bezoeken, browsen, van de Amazonsite voor het vinden van een ebook, de batterijduur uiteraard behoorlijk wordt verkort. Gewoon door het intensievere gebruik. Beter dus om dat te doen op een pc. Het duurt overigens een kleine 4 uur om de batterij helemaal op te laden. Daar moet dan wel oplader van 5 Watt voor gekocht worden. Daar deze niet bij de prijs is inbegrepen.

Wel nog even de vermelding dat de hoeveelheid kinder- en jeugdboeken op de Nederlandse site van Amazon uiteraard minder is dan die van bijvoorbeeld Duitsland of Engeland. Maar er zijn toch wel een paar duizend ebooks aanwezig in de diverse categorieën voor de jeugd. De Kindle voor kids is voorzien van de standaard software die ook op de Kindles voor volwassen zit. Deze software is door ouders te beheren via een speciale PIN op het apparaat of via de site van Amazon. Daar kan het leeftijdsfilter dan veranderd worden. Want ook kinderen worden ouder. Bovendien kunnen ouders door hen gekochte boeken dan op de Kindle van hun kind laden. Bijvoorbeeld als cadeau.

Concluderend kan gesteld worden dat de Kindle voor kids een prima reader is voor kinderen. Die kunnen de ins and outs van het elektronisch lezen daarmee goed onder de knie krijgen. Bovendien al op jonge leeftijd de smaak van het lezen te pakken krijgen.

De Kindle voor kids is bij Amazon.de te koop voor €79,99.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Amazon reclames: Erg hinderlijk op een Kindle
Ereaders vergelijking: Onyx Boox Note 2 en Note Pro
Ebooks & Ereaders