Ereaders vergelijking: Onyx Boox Note 2 en Note Pro

Home » E-reader » Ereaders vergelijking: Onyx Boox Note 2 en Note Pro  

IN DEZE VERGELIJKING VAN EREADERS TWEE TOPMODELLEN VAN HETZELFDE BEDRIJF: HET CHINESE ONYX

 

Ereaders vergelijking
De Boox Note2 en de Note Pro: zoek de verschillen!
 

De Boox Note 2 die het opneemt tegen de Note Pro. Meteen al bij het begin van de bespreking de vermelding dat de Note Pro door kenners wordt beschouwd als de beste ereader voorzien van een groot scherm. 10.3 inch (ruim 26 cm) om precies te zijn. Evenveel als de schermomvang van de Boox Note.

Wat dat betreft dus weinig verschil tussen de twee reuzenreaders. In feite geldt dat ook voor de rest aan uiterlijke eigenschappen van de readers uit het duurdere segment. En men zich terecht kan afvragen waarom Onyx het niet bij één reader heeft gehouden. Visueel is er nauwelijks een verschil tussen beide apparaten. Hooguit verschilt de beschermende glazen voorkant van het scherm een beetje. Dat is bij de Note 2 iets dunner. Wat opvalt bij het hanteren van de stylus pen. Er zit gewoon wat minder ruimte tussen het E-Ink oppervlak en de punt van de pen. Maar het scherm voelt verder precies hetzelfde aan. Wel verschillen beide readers wat betreft kleur: de achterkant van de Note 2 is donker terwijl de achterkant van de Note Pro licht grijs is.

Misschien zit het grootste verschil wel onder de motorkap. Bijvoorbeeld de processor verantwoordelijk voor de snelheid van de bediening van een gebruiker. Dat zijn overigens geen doorsnee ebook-lezers. Onyx richt zich met z’n readers toch meer op de zakelijke markt. Maar ook grafische kunstenaars en ontwerpers kunnen tot hun klanten gerekend worden. En natuurlijk de lezers van de wat grotere uitgaves opgemaakt als pdf, van kranten en stripboeken dus. Die zijn uiteraard ook gebaat bij een flink (aanraak)scherm met een hoge resolutie. Net als bij de wat goedkopere readers hebben de Note 2 en de Note Pro geen kleurenscherm, want dat behoort helaas nog niet tot de technische mogelijkheden. Ook dus niet verkrijgbaar bij de duurdere ereaders. Bijvoorbeeld de twee van Onyx in deze ereaders vergelijking.

De processor dus. Vergelijkt men de twee apparaten bij het navigeren door een document, maken van aantekeningen en het omslaan van bladzijden, dan valt op dat de Note 2 iets sneller is. Vooral bij het uitvoeren van de wat geavanceerdere taken. Bijvoorbeeld het laden van meerder pagina’s in pdf-formaat. Om deze vervolgens negenvoudig te bekijken op het scherm. Daar is de Note Pro toch wat langzamer in. Net als bij het opladen van apps uit bijvoorbeeld de Google Playstore.

Maar het reageren op een gegeven commando laat in deze ereaders vergelijking bij de Note 2 en de Note Pro verder geen enkel verschil zien. De meeste lees- en notitietaken kunnen uitgevoerd worden met precies dezelfde snelheid. Het is daarom tamelijk verwonderlijk waarom Onyx zich geroepen voelde om zes maanden na de introductie van de Note Pro deze reader te voorzien van enkele nieuwe eigenschappen waar de gemiddelde gebruiker helemaal niet op zit te wachten. Misschien omdat de Note 2 zoals blijkt uit deze ereaders vergelijking een klein beetje sneller is bij het uitvoeren van bepaalde taken. Waarschijnlijk moest daar bij het concurrerende model iets tegenover staan. Al is dat ‘iets’ nog zo minimaal.

 

De Note Pro is bij Amazon.de te koop voor €449,99

De Note 2 is bij Amazon.de te koop voor €549,99

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Kindle voor kids: Reader voor jonge lezers
Beste ereaders van het afgelopen jaar 2019