E-reader dalende verkoop! Het e-book op z’n retour?

Home » E-reader » E-reader dalende verkoop! Het e-book op z’n retour?  

E-READER: DALENDE VERKOOP

 

E-reader

Het vreemde is dat de verkoop van de e-readers steeds verder terug loopt, terwijl de populariteit van het e-book juist toeneemt. Wat is er gaande op het gebied van digitaal publiceren en lezen?

Verkoop e-reader neerwaarts

De verkoop van e-readers wordt iedere maand een beetje minder. Maar betekent dit ook het eind van het e-book? Nee, integendeel. Er vindt eerder een verschuiving plaats van leesmethode op het gebied van het digitale boek dan een vermindering van het aantal lezers.

E-book goed verkocht

Uit de verkoopcijfers komt een beeld naar voren van weliswaar dalende verkoop van e-readers, zoals de Kindle, Nook en Kobo, terwijl het e-book nog steeds goed wordt verkocht. In 2017 heeft van de volwassenen 23 % een e-reader in het bezit voor het lezen van elektronische uitgaven. Terwijl dat in 2014 nog ruim 32 % van de volwassenen was.

Ommekeer

Een duidelijke ommekeer dus in de verkoopresultaten. Zoals de verkoopresultaten van e-readers van haf het jaar 2008 tot en met 2018 aangeven. Misschien is men als lezer van e-books gewoon tevreden met de reader die men ooit voor veel geld heeft gekocht?

Een trend die zich ook dit jaar lijkt door te zetten. Wat volgens analisten onder andere te wijten is aan het feit dat sinds de introductie van de e-reader in 2008 er geen verdere technologische ontwikkeling, lees verbetering, heeft plaats gevonden in het digitale lezen.

Smartphones

Met andere worden de e-reader van toen is nog steeds in grote lijnen die van nu. Wat de kooplust ook niet echt aanwakkert, zoals bij de smartphones die bijvoorbeeld een steeds groter en ook beter scherm kregen. Een scherm waarop dus ook heel goed e-books gelezen kunnen worden. Wat blijkbaar ook gebeurd, vandaar de dalende verkopen van de e-reader.

Tablet

Wat ook blijkt uit het feit dat inmiddels de helft van de amerikanen een tablet heeft, geschikt voor het lezen van e-books. Waarom twee apparaten wanneer men ook met eentje toe kan, die bovendien nog veel meer functies heeft dan het lezen van e-books?

Gelukkig betekenen deze cijfers dus niet dat er geen e-books meer verkocht worden. Integendeel. De verkoop daarvan vertoont nog steeds een stijgende lijn. Voorzichtig kan dan ook de conclusie getrokken worden dat niet de interesse voor het elektronische lezen aan het verdwijnen. Eerder een verandering van de manier waarop gelezen wordt.

 

 

 

Selxyzebooks

 

 

 

E-book reader als webbrowser! Het nieuwe lezen?
De Iphone als de toekomst van het mobiele lezen

1 gedachte over “E-reader dalende verkoop! Het e-book op z’n retour?”

Reacties zijn gesloten.