InkBook Prime: een reader die draait op Android

Home » E-reader » InkBook Prime: een reader die draait op Android  

De InkBook Prime is een reader met Android als stuurprogramma

 

InkBook Prime

 

Voor we wat dieper ingaan op de specifieke kwaliteiten van de InkBook Prime (2017), eerst een korte uiteenzetting over readers met als besturingssysteem Android. Dat is toch in de eerst plaats ontworpen voor de smartphone. Daar wordt het dan ook het meest voor gebruikt, maar dus ook op het gebied van het elektronisch lezen.

Maar is het ook echt een pluspunt wanneer een reader is uitgerust met Android? Bijvoorbeeld bij de InkBook Prime gemaakt door Art Tech, een bedrijf uit Polen gespecialiseerd in ereaders?

De InkBook Prime draait op Android 4.2.2 en heeft een scherm met frontverlichting. Bovendien is het apparaat voorzien van wifi en Bluetooth. De geheugenopslagcapaciteit bedraagt 8GB. Het papierachtige E-Ink-scherm meet 6 inch (15,24 cm).

 

Zie ook:
Kindle 4 Paperwhite van Amazon geïntroduceerd

 

De hardware en het ontwerp (design) is iets waarin de InkBook Prime excelleert. Het heeft een aantrekkelijk ontwerp met een verzonken glazen scherm en een set van twee paginaknoppen aan elke kant. Bovendien zit er een knop met sensor onder het scherm om gemakkelijk mee te bladeren door een ebook of document.

De paginaknoppen kunnen worden geprogrammeerd voor een aantal functies in het instellingenmenu. Wat een gebruiker een grotere controle geeft over het apparaat. Ook handig voor wat betreft apps, die het gebruik van volumeknoppen vereisen om pagina’s om te slaan. Het activeren gebeurt alleen door er opzettelijk op te drukken en vervolgens los te laten. Per ongeluk aanzetten is daarom geen enkel probleem, zoals bij sommige andere readers wel het geval is.

Omdat de InkBook Prime voorzien is van een quad-core processor gaat het bladeren door een ebook behoorlijk snel. Verder is het werkgeheugen even groot (512MB) als bij z’n voorganger: de InkBook Obsidian. Er is ook een slot voor een microSD kaart op de reader zodat het opslaggeheugen van 8GB aanmerkelijk uitgebreid kan worden.

 

Zie ook:
Dasung komt met een nieuwe E-Ink reader

 

Het E-Ink-Carta scherm is aanraakbaar (touchscreen). Zodat het apparaat ook met de vingers bediend kan worden. Het reageert snel en goed op een aanraking.

De frontverlichting van het scherm ziet er erg mooi uit. Geen rare kleuren of verstorende tinten. Het enige nadeel is misschien dat het op de laagste stand in een donkere kamer iets te helder is voor de ogen.

Wat betreft het Android besturingssysteem zijn wel een paar kritische kanttekeningen te plaatsen. Om de een of andere vreemde reden zijn deze systemen op readers nogal gedateerd. Ook bij de InkBook. Dat loopt op Android 4.2.2 en is heel anders ingesteld dan op een smartphone of tablet. Er zijn slechts een paar leesspecifieke apps te vinden zonder de extraatjes welke doorgaans worden geassocieerd met Android of Google.

De waarheid is dat er helemaal geen Google apps zijn geïnstalleerd. Alleen een paar lees-specifieke apps van het bedrijf zelf. Op z’n voorganger, de InkBook Obsidian, was tenminste nog een alternatieve Google appstore te vinden. Het is daarom nogal moeilijk, zo niet onmogelijk, om op directe wijze apps te installeren. Dat kan alleen door middel van sideloading. Wat in de praktijk betekent dat een gebruiker kan gaan zitten googelen naar een geschikte leesapp en die vervolgens op te laden vanaf een pc of laptop.

Bij de meeste e-readers voorzien van Android vervaagt na een paar pagina’s de tekst. Maar de InkBook Prime ververst de pagina goed bij het gebruiken van de paginaknoppen. De letters blijven er fraai en helder uitzien. Zelfs na veel pagina’s te hebben omgeslagen.

De standaard lees-app die bij de InkBook Prime wordt geleverd, werkt goed, maar is vrij eenvoudig in vergelijking met andere apps en ereaders. Het ondersteunt epub en PDF, inclusief Adobe DRM, en enkele andere formaten. Het heeft ook de gebruikelijke aanpasbare lettergroottes en een paar verschillende lettertypekeuzes. Plus de optie om het lettertype van de uitgever van een ebook te gebruiken.

 

Zie ook:
PDF-readers: een kleine inventarisatie

 

De lees-app ondersteunt het overschakelen naar de liggende modus. Bovendien is er ook een modus voor hoog contrast. Het scherm wordt dan omgekeerd zodat de tekst wit is en de achtergrond zwart. Hierbij wordt het scherm volledig vernieuwd op de InkBook Prime en elke pagina goed leesbaar is.

Er kunnen aantekeningen, bladwijzers en markeringen aan e-books worden toegevoegd. Maar het laatste, het markeren, is niet echt nauwkeurig. Het is bovendien moeilijk om de begin- en eindpunten aan te passen.

De standaardapp heeft ook een zoekfunctie, een inhoudsopgave en men kan naar specifieke pagina’s gaan als lezer. De app wordt geleverd met twee woordenboeken, een Engels woordenboek en een Pools woordenboek. De Engelse doet alleen vertalingen en geen definities. Waardoor het nut nogal beperkt is. Maar dat wordt misschien verholpen door met een volgende update meer woordenboeken toe te voegen.

De PDF-functionaliteit is erg beperkt. Er zijn geen functies voor zoomen of bijsnijden en de liggende modus toont de hele pagina, maar slechts op de helft van het scherm. De app is daarom alleen nuttig voor het het in portret modus bekijken van een PDF. Mogelijk wordt dit euvel ook verholpen met een passende software update.

 

Zie ook:
Kobo Touch 2.0 een ereader met kwaliteiten

 

De InkBook Prime wordt geleverd met slechts een handvol vooraf geïnstalleerde apps. Er is een clouddrive-app, samen met een ingebouwde Poolse e-bookwinkel. Plus een internetbrowser en een eenvoudige bestandsbeheerder. Maar deze crasht wanneer men probeert een bestand te verwijderen. Bovendien kan er slechts één bestand tegelijk verplaatst worden.

Een pluspunt van de InkBook-software is dat deze soepel werkt wat betreft navigeren. Bovendien zijn er enkele geavanceerde aanpassingsopties. Bijvoorbeeld eentje om de bedieningsknoppen mee in te stellen. Ook kan het touchscreen uitgeschakeld worden. Dit om te voorkomen dan een gebruiker er per ongeluk op drukt bij het gebruik van de paginaknoppen.

Afsluitend kan gesteld worden dat de software goed werkt en ook beter reageert dan op de meeste andere Android-ereaders. Toch lijkt de InkBook Prime nog niet helemaal up to date. Het apparaat heeft meer nodig dan een paar basis-apps om de concurrentie aan te kunnen met een Kindle of Kobo reader uit dezelfde prijsklasse. Dit terwijl de hardware de concurrenten op bepaalde punten overtreft.

Het apparaat is te koop op Amazon.nl voor € 208,89 (gratis thuisbezorging).

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Boox Note Air vergeleken met z'n voorganger Boox Note2
Pocketbook Color met kleurenscherm en mooi design