PDF readers: Een kleine inventarisatie

Home » E-reader » PDF readers: Een kleine inventarisatie  

WAT ZIJN DE BESTE PDF READERS IN DE WERELD VAN HET ELEKTRONISCHE LEZEN?

 

PDF readers
 

E-books worden meestal opgemaakt in het formaat epub, bijvoorbeeld door Kobo Rakuten, maar ook door andere retailers, van groot tot klein. Epub is min of meer de standaard geworden voor de opmaak van e-books. Een uitzondering is Amazon. Die hebben een eigen formaat. Eerst was dat het zogenaamde AZW, (Amazon nog wat) tegenwoordig is dat voor de Kindle: KF8 en KFX. Namen die dus staan voor een eigen coderingssysteem voor de opmaak van tekst en afbeeldingen.

Om op een Kindle gelezen te kunnen worden moet een e-book eerst van het formaat epub over gezet worden naar een bestand waarop de readers van Amazon het groene leeslicht geven. Dit kan bijvoorbeeld via het gratis programma Calibre. Waarop overigens ook bestanden naar het formaat PDF omgezet kunnen worden en omgekeerd.

Zoals de naam al zegt (Portable Document Format) is PDF oorspronkelijk bedoeld voor het lezen van documenten, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Maar ook mensen werkzaam in de designindustrie werken veel met PDF. Daar zijn overigens ook de meeste te downloaden tijdschriften in opgemaakt, plus stripboeken. Een groeiend segment in het elektronisch uitgeef gebeuren.

De readers waarop PDF bestanden gelezen worden zijn meestal flink wat groter dan de readers geschikt voor e-books. Die hebben dus vaak een wat kleiner scherm. Minder dan de helft soms! We hebben het hier dan ook over readers van het type reuzenformaat. Daar ga je natuurlijk geen e-book op lezen.

Wat meteen de vraag doet rijzen wat de beste readers zijn voor het downloaden van een PDF. Readers die tegenwoordig overigens bijna allemaal standaard voorzien zijn van E-inkt (de natuurgetrouwe weergaven van papier op een scherm). Dat wil men nu eenmaal als lezer. De imitatie van iets dat het meest vertrouwd is: echt papier. Maar het blijft vreemd om op een nieuwe medium terug te willen vallen op het vertrouwde oude. De techniek die hier de psychologie van het lezen te hulp schiet. Maar dit terzijde. In dit artikel gaat het om de beste pdf readers. Wat zijn deze? Een kleine inventarisatie.

 

PDF readers
De Onyx Boox Max2.
 

 

1) De OnyXBoox.
Het Chinese Onyx staat garant voor readers met een groot scherm. Bijvoorbeeld de Onyx Boox Note met een scherm van 10.3 inch (26,6 cm) en niet te vergeten de Onyx Boox Max2. Deze heeft een schermomvang van maar liefst 13.3 inch (33,78 cm). Ze zijn bovendien voorzien van frontverlichting. De software die Onyx gebruikt voor de readers is de beste die er te vinden is op het gebied van het elektronisch lezen. Vooral wat betreft bedieningsgemak en tal van andere snufjes voor het manoevreren door documenten en bestanden. Omdat de readers van Onyx als besturingssysteem Android hebben, kunnen er ook tal van apps geïnstalleerd worden via Wifi. Wat het tot een van de beste readers voor PDF’s maakt.

 

 

PDF Readers
De Sony DPT-RP1.
 

 

2) Sony DPT-RP1.
Ook het Japanse elektronicabedrijf Sony maakt uitstekende readers geschikt voor PDF. Bijvoorbeeld de DPT-RP1, een nogal Star Wars-achtige klinkende benaming. Futuristische is dit elektronische leesapparaat zeker. Alleen al door het scherm van 13.3 inch (33,78 cm). De behuizing, de hardware, behoord tevens tot de beste in de wereld. Ook wat vormgeving betreft. Helemaal afgestemd op de grotere documenten zoals gezegd opgemaakt in PDF. Andere bestandsformaten kunnen niet op de DPT-RP1 gedownload worden, bijvoorbeeld epub. Maar daar koopt men deze reader dan ook niet voor. Overbodig om te zeggen dat de erop zittende software een uitstekende gebruikerservaring geeft. Snel en goed reagerend op de commando’s die een lezer geeft op het touchscreen. Bovendien krijgt de koper er een stylus-pen bij voor het maken van aantekeningen of schetsen op het scherm.

 

 

 

PDF Readers
De Kindle Paperwhite 3.
 

 

3) De Kindle Paperwhite 3.
Deze PDF reader is het kleinste van het drietal met een schermomvang van 6 inch (15 cm). Mede daarom ook de goedkoopste. Bovendien is de Kindle Paperwhite 3 geschikt voor het lezen van e-books opgemaakt in een van de bestandsformaten van Amazon. Niet epub dus! Maar toch een prima reader voor PDF’s. Een uitstekend instapmodel voor het vertrouwd worden met het Portable Document Format. In vergelijking met andere merken zoals de Kobo en de Nook heeft de Kindle Paperwhite 3 veel meer specifieke op het lezen van PDF’s gerichte eigenschappen.

Een laatste opmerking over de bovengenoemde readers. Vermeld moet worden dat, net als alle andere readers, ook de readers geschikt voor PDF’s geen kleurenscherm hebben. Hoe hoog de prijs ook is van een dergelijk apparaat. Het blijft bij het lezen van een kleurig tijdschrift dus een zwart-witte aangelegenheid.

Gelukkig is de fabrikant van E-inktschermen, het Taiwanese bedrijf E-Ink, ver gevorderd met het ontwikkelen van een kleurenscherm voor readers. De verwachting is dat ook deze draagbare apparaten over twee of drie jaar een natuurgetrouwe weergave hebben van een kleurenafbeelding. Net als op een smartphone of tablet.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

 

Instapmodel ereader: All-New-Kindle
Pocketbook Inkpad: Waterdicht scherm plus de rest