De Kobo Elipsa Is Met Groot Scherm Een Opmerkelijke Reader

Home » E-reader » De Kobo Elipsa Is Met Groot Scherm Een Opmerkelijke Reader

 

Voor wie een reader zoekt met meer functies dan alleen lezen is de Kobo Elipsa een goede maar wat prijzige keuze.

 

Kobo Elipsa

 

De Kobo Elipsa is de nieuwe door Kobo Rakuten op de markt gebrachte reader. Het Japans Canadese bedrijf is vooral bekend als wereldwijde verkoper van ebooks. Maar maakt ook apparaten om ebooks op te lezen: readers. Daar is het zelfs vermaard om. Een concurrent van die andere grote ebook verkoper: Amazon met z’n Kindles. Welke van de twee kemphanen de voorkeur verdient valt moeilijk te zeggen. Zowel de readers van Kobo als van Amazon zijn zeer geliefd bij de lezers van ebooks en andere elektronische leeswaar zoals documenten (pdf) en tijdschriften. Wat niet tegenwoordig. Ze doen dus weinig voor elkaar onder Kobo en Amazon, hooguit kan gezegd worden dat de readers van Kobo wat voordeliger zijn in de aanschaf.

 

 

E-Ink technologie

Hoewel dat bij de Kobo Elipsa niet echt het geval is. Misschien een breuk met een traditie. Want de reader kost bijna vierhonderd euro. Niet echt spotgoedkoop. Wat krijgt men daarvoor? Ten eerste een reader met een groot scherm, 10.3 inch (26 cm) gebaseerd op de E-ink technologie. Wat een veel betere leeservaring geeft dan LCD met z’n soms hinderlijke spiegeling van de zon buiten of een lamp binnen. Het scherm is bovendien voorzien van aanraaksensoren. Het menu kan dan ook met de vingers bediend worden.

 

 

Stylus-pen bij de Kobo Elipsa

Bij de prijs inbegrepen is de befaamde stylus-pen, voorzien van Microsoft Pen Protocol. De stylus, lopend op een AAAA-batterij, heeft een getextureerde coating, met speciale knoppen voor wissen en markeren. Aantekeningen maken en schetsen op het scherm zijn dus geen probleem bij de Kobo Elipsa. Ook is een stevig hoes bij de prijs inbegrepen, een hoes die als standaard gebruikt kan worden voor de reader, bijvoorbeeld bij het schuin lezen van een ebook. Bovendien is de hoes voorzien van een houder voor de stylus-pen. Een nadeel is wel dat de hoes nogal zwaar is. Dat had best wat minder gekund, want de meeste mensen kopen een reader vanwege het geringe gewicht. De meeste readers wegen niet meer dan een tijdschrift. Vanwege de massieve hoes zou men de Kobo Elipsa wel de hardcover onder de readers kunnen noemen.

 

 

Wifi en Bluetooth

Wat opslag betreft is de Kobo Elipsa voorzien van een schijf met 32GB aan geheugen. Het werkgeheugen, oftewel tijdelijke opslag, bedraag 1GB. De Elipsa is de eerste reader van Kobo die een opgewaardeerde quad-core processor van 1.8GHz heeft als rekeneenheid. Ook zit er op het apparaat een snelle USB-C opening. Handig bij het sideloaden van omvangrijke ebooks of documenten. De Elipsa ondersteunt Wifi en Bluetooth. Wat helaas niet betekent dat men met een draadloze koptelefoon een audiobestand kan beluisteren. Want vreemd genoeg zit er geen audio-toepassing op de reader. Het is een zogenaamde Beta-versie. Met een upgrade zal het misschien ooit wel mogelijk zijn een luisterboek af te spelen. Waar men op dit moment als koper niet veel aan heeft.

 

 

Voorverlichting

Een ander nadeel is dat het scherm van de Kobo Elipsa weliswaar voorzien is van voorverlichting, maar niet de mogelijkheid biedt om de temperatuur van de kleuren aan te passen. Wat wel bij de andere Kobo readers kan. Een nogal opmerkelijk nadeel. Wel zit er een donkere modus op de reader. Handig bij het overdag lezen in zonlicht. ’s Nachts bij het lezen in bed kan men dan een lager niveau instellen en het scherm lichter wordt.

 

Het besturingssysteem van de Kobo Elipsa

Het besturingssysteem van de Kobo Elipsa is hetzelfde als bij de meeste van z’n voorgangers. Zoals daar zijn de thuispagina, het menu bovenaan het scherm, de bibliotheek te bereiken via de knop Mijn boeken, een aantekening maken door op een woord in de tekst te drukken of via het virtuele toetsenbord, snel bladeren door een e-book door met de vinger op een hoek in het scherm te drukken, het kunnen kiezen van verschillende lettertypen en het instellen van de grootte, het aanpassen van de tekst, bijvoorbeeld de ruimte tussen de regels, het al lezende raadplegen van een woordenboek, enz.

Het stuurprogramma van de Kobo Elipsa voegt er nog een aantal nieuwe meer exclusieve functies aan toe. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om ebooks en PDF’s te markeren. Plus zoals hiervoor al gezegd de mogelijkheid om te schrijven en te tekenen op het E-ink aanraakscherm met de stylus. Plus het via de donkere modus omkeren van de tekst en witte letters zwart worden, vice versa.

 

 

Conclusie

Samenvattend kan gezegd worden dat het grote scherm van de Kobo Elipsa een grote stap voorwaarts is. Het geeft de reader een prima uitstraling en reageert snel op een aanraking met de vinger. De voorverlichting is weliswaar ruim voldoende te noemen, maar dan wel met de kanttekening dat de temperatuur van de kleuren niet aangepast kan worden. Al met al is het apparaat de wat hogere prijs wel waard, vooral ook door de multifunctionele toepassing. Dus niet alleen lezen, maar ook schrijven en schetsen.

 

De Kobo Elipsa is bij Coolblue te koop voor €399,99

 

 

 

 

Selexyzebooks

 

Kobo Readers Hebben Een Nieuw Exemplaar: De Kobo Libra 2
Nova 3 color Boox: een technisch hoogstandje op het gebied van kleur