Amazon Kindle Touch: Een goede reader uit 2016

Home » E-reader » Amazon Kindle Touch: Een goede reader uit 2016  

Als hoogwaardige reader is de Amazon Kindle Touch nog steeds te koop

 

Amazon Kindle Touch

 

Alle Amazon Kindles op een rij gezet:

  • Kindle 1 uit 2007
  • Kindle 2 uit 2009
  • Kindle 2 (International) uit 2009
  • Kindle DX uit 2009
  • Kindle DX (International) uit 2010
  • Kindle DX Graphite uit 2010
  • Kindle Keyboard uit 2010
  • Kindle 4 uit 2011
  • Kindle Touch uit 2011
  • Kindle 5 uit 2012
  • Kindle Paperwhite uit 2012
  • Kindle Paperwhite 2 uit 2013
  • Kindle 7 uit 2014
  • Kindle Voyage uit 2014
  • Kindle Paperwhite 3 uit 2015
  • Kindle Oasis uit 2016
  • Kindle 8 (Touch) uit 2016
  • Kindle Oasis 2 uit 2017
  • Kindle Paperwhite 4 uit 2018
  • Kindle 10 uit 2019
  • Kindle Oasis 3 2019

 

Toen de Amazon Kindle Touch in 2016 op de markt kwam was het generatie nummer acht in de serie door de grootste online verkoper ter wereld gefabriceerde readers. Samen met de Kindle Oasis dat in hetzelfde jaar het levenslicht zag. Wat uitvoering betreft lijkt de Kindle Touch op het vorige model. Zogenaamde instapmodellen, want gunstig geprijsd. Software en hardware komen grotendeels overeen.

Toch zijn er wel degelijk verschillen. De Kindle Touch is wat ontwerp betreft kleiner en ook lichter. Bovendien zit er Bluetooth op. Wat wel zo handig is voor het draadloos willen beluisteren van een ingesproken ebook. Anders dan z’n voorganger is deze Kindle zowel verkrijgbaar in zwart als in wit.

 

Hardware en design van de Amazon Kindle Touch

Het hierboven genoemde verschil in hardware en het ontwerp (design) was een behoorlijke vooruitgang. Het vorige model, de Kindle 7, was te hoekig uitgevoerd. De reader voelde nogal basaal aan. De Amazon Kindle Touch is zoals gezegd behoorlijk wat slanker van vorm. Dunner en lichter dus. 161 gram om precies te zijn. De hoekpunten afgerond. De Kindle Touch ligt dan ook beter in de hand. Hoewel de reader er niet echt goedkoop uit ziet als instapmodel, zitten er toch minder accessoires op dan bij een duurder exemplaar uit de serie zoals de Kindle Paperwhite.

Verder is er dus zoals gezegd nauwelijks verschil met de Kindle 7. De Kindle Touch heeft hetzelfde formaat aanraakscherm (6 inch, 15,24 cm). Een infrarode E-Ink Pearl met een resolutie van 800 x 600 pixels. Helaas zonder frontverlichting. Ook de processor verschilt niet. In beide modellen zit een 1GHz processor. De geheugenopslag bedraagt 4GB. Nog altijd goed voor een paar duizend ebooks. En honderden luisterboeken.

 

Bluetooth

Wat ons op het belangrijkste verschil brengt met de voorgaande Kindle. Op de Kindle Touch zit namelijk Bluetooth. Bovendien is het werkgeheugen verdubbeld tot 512 MB. Dit om de tekst-naar-spraak software goed te laten verlopen. Wat overigens niet echt voor de volle honderd procent is gelukt. De batterij raakt er nogal snel door leeg. Om maar iets te noemen. Een beetje overbodige verfraaiing. Maar dankzij de Bluetooth kan er dus wel draadloos een luisterboek afgespeeld worden. Een punt in het voordeel van deze inmiddels toch wat gedateerde reader.

 

De software van de Amazon Kindle Touch

Een ander pluspunt voor deze wat simpele reader van Amazon is de software. Die is hetzelfde als van de veel duurdere Kindle Oasis en Kindle Voyage. Hooguit zijn er wat kleine verschillen voor het compenseren van bijvoorbeeld het ontbreken van de frontverlichting- en paginasensoren. Maar de leesfuncties zijn precies hetzelfde op de Amazon Kindle Touch.

Voor wat betreft het startscherm is het van belang te weten dat standaard de inhoud verschijnt in de vorm van de voorkaften van gedownloade ebooks. Maar men kan ook de klassieke weergave van de bibliotheek instellen als dropdown lijst. Wat betreft de opslag van de te lezen ebooks zijn er twee mogelijkheden: eentje voor in de cloud en eentje voor op het apparaat zelf. Aan de gebruiker de keuze. Die keuze is er ook voor wat betreft de rangschikking op titel, recent gelezen, auteur en collecties. Verder zijn er ook subcategorieën voor ebooks, digitale tijdschriften, persoonlijke documenten (pdf) en verzamelingen. Standaard zit er een aanbevolen leesgedeelte op de Amazon Kindle Touch. Alsmede de mogelijkheid van een nieuwe startschermindeling. Heeft men eenmaal een startscherm ingedeeld als lezer dan kan de melding beter worden uitgeschakeld. Want op den duur nogal hinderlijk.

 

De leesfuncties van de Amazon Kindle Touch

De belangrijkste leesfunctie is die van het maken van notities en markeringen. Hiervoor moet een woord op het scherm aangeraakt worden met een pen of vinger. Meerdere woorden of een hele zin kan natuurlijk ook. Gewoon een kwestie van op het eerste woord tikken en dan naar rechts over de rest bewegen. Men krijgt dan de optie te zien om de gemarkeerde woorden als tekstnotitie toe te voegen via het virtuele toetsenbord. Best wel handig.

Gemaakte aantekeningen kan men oproepen vanuit het menu en via het knipselbestand op de Kindle Touch. Er zit ook een exportfunctie voor e-mail op. Zodat men notities kan versturen via het web. Dat kan als PDF of in spreadsheet csv-indeling.

Notities kunnen ook online worden bekeken en bewerkt via de cloud van Amazon. Ook zit er op de Kindle touch een functie voor openbaar te raadplegen aantekeningen en hoogtepunten van gelezen passages in een ebook of document. Een functie dat via de knop instellingen kan worden ingeschakeld.

 

Andere handige eigenschappen van de Kindle Touch

 

Keuze van lettertypes

De Kindle heeft negen verschillende lettertypekeuzes: Bookerly, Baskerville, Caecilia, Caecilia Condensed, Futura, Helvetica, Palatino, Open Dyslexic en Amazon Ember. Men kan ook aangepaste lettertypen integreren in Kindle-boeken met een gratis programma als Calibre.

 

Tekst aanpassingen

Alle Kindle-apparaten en -apps hebben dezelfde drie instellingen voor regelafstand en marge. En er zijn 8 lettergroottes om uit te kiezen.

 

Bladwijzers op de Amazon Kindle Touch

Om bladwijzers toe te voegen of te verwijderen tijdens het lezen dient men in de rechterbovenhoek van het scherm te tikken. Er verschijnt dan een lijst met andere bladwijzers in het ebook. Daarop getikt wordt een tweede venster geopend om de pagina met bladwijzers te bekijken zonder de huidige te verlaten.

 

Woordenboek

 Bij het aanraken van een woord op het scherm wordt automatisch een woordenboek geopend. Vervolgens kan men door de verkregen omschrijving scrollen. Ook kan een woordenboek geselecteerd worden. Bijvoorbeeld om een woord uit een vreemde taal te vertalen. De Amazon Kindle Touch wordt standaard geleverd met twee Engelse woordenboeken. Meer woordenboeken uit andere talen kunnen via de Kindle Store worden toegevoegd. Bovendien worden diverse buitenlandse woordenboeken automatisch aan de cloud toegevoegd na aankoop van een Kindle.

 

Directe vertalingen op de Amazon Kindle Touch

De Kindle Touch heeft een vertaalfunctie die enkele woorden of hele zinnen in een aantal talen kan vertalen zonder het ebook te verlaten. Het maakt gebruik van Bing Translator, dus een internetverbinding is vereist. Talen zijn onder meer Chinees (vereenvoudigd en traditioneel), Deens, Nederlands, Engels, Fins, Frans, Duits, Hindi, Italiaans, Japans, Koreaans, Noors, Portugees, Russisch en Spaans.

 

Voortgangsindicator tijdens het lezen

 de Amazon Kindle Touch heeft een timer voor geschatte leessnelheid die in de linkerbenedenhoek wordt weergegeven. Er wordt een schatting weergegeven hoe lang het duurt om een hoofdstuk of de rest van het ebook af te maken op basis van de leessnelheid.

 

Inhoudsopgave op de Amazon Kindle Touch

De Kindle Touch heeft een “ga naar” -functie die de inhoudsopgave van een boek opent om gemakkelijk door de verschillende delen van een boek te springen. Men kan ook naar het begin van een specifieke pagina springen.

 

Het snel scannen en omdraaien van een pagina

Behalve vanuit het inhoudsopgaven-venster kan men als lezer door een ebook navigeren door op de bovenkant van het scherm te tikken. De menubalk wordt dan geopend. Vervolgens met de vinger of een pen tikken op het tabblad onder aan de pagina. Maar er kan ook een veeg omhoog gegeven worden vanaf de onderkant van het scherm.

Hierdoor wordt een tweede venster geopend waarin men een zogenaamde snelle pagina-scanfunctie kan gebruiken om door een boek te bladeren. Er zijn ook knoppen om per hoofdstuk vooruit en achteruit te gaan, samen met een paginaknop om snel door delen van een boek te springen.

 

X-Ray

Deze functie analyseert de “botten van het ebook” en toont passages over gemeenschappelijke thema’s, karakters, historische figuren en specifieke plaatsen of onderwerpen in een boek. X-Ray biedt vervolgens beschrijvingen uit de Wikipedia en Shelfari.

 

Zoeken

De Kindle heeft een geavanceerde zoekfunctie die altijd toegankelijk is via de menubalk. Het maakt gebruik van voorspellend zoeken, zodat men meestal alleen de eerste paar letters hoeft te typen bij het zoeken naar een ebook. Er kunnen op een aantal plekken tegelijk gezocht worden. Bijvoorbeeld in het ebook zelf of in bepaalde door de lezer vastgelegde items, in de tekst, Kindle Store, Goodreads, woordenboek en Wikipedia.

 

Delen

Men kan als lezer via de Amazon Kindle Touch passages en berichten delen op Goodreads, Facebook en Twitter.

 

Goodreads-integratie

De Kindle heeft de optie om verbinding te maken met de Goodreads-account van een lezer. Dan kan men zien wat vrienden en bekenden lezen, hoogtepunten delen en de ebooks die men heeft gelezen beoordelen.

 

Landschapsmodus

De Amazon Kindle Touch heeft de optie om vanuit het tekstaanpassingsvenster over te schakelen naar de landschapsmodus voor ebooks en pdf’s, maar het werkt niet met de rest van de interface.

 

Taalondersteuning

De volgende talen zijn beschikbaar in het instellingenmenu: Engels (VS of VK), Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Nederlands, Russisch, Chinees, Japans en Braziliaans Portugees.

 

Ouderlijk toezicht

Er zijn instellingen voor ouderlijk toezicht om de toegang tot de Kindle Store, Cloud-items, Goodreads en webbrowser te beperken.

 

Kindle FreeTime

Ouders kunnen profielen van de leesvoorkeur van hun kinderen instellen. Op basis daarvan kunnen specifieke ebooks gekozen worden. Ook kunnen ouders leesdoelen stellen en de voortgang volgen terwijl kinderen badges en onderscheidingen verdienen voor het lezen. Dit kan worden gebruikt met boeken die men heeft gedownload uit de KindleStore, maar ook via een abonnement op het Kindle FreeTime Unlimited-programma. Daar staan kindvriendelijke ebooks op.

 

Over de auteur

In een ebook kan men als lezer de functie selecteren om meer over de auteur te weten te komen. Er wordt dan een pagina geladen met informatie over de auteur en een lijst van gepubliceerde werk.

 

Whispersync

Met deze toepassing worden de laatst gelezen pagina, bladwijzers, notities en al het andere gesynchroniseerd op meerdere Kindle-apparaten en apps.

 

In-line voetnoten

Dit opent een tweede venster wanneer erop wordt getikt. De pagina hoeft dan niet te worden verlaten.

 

Word Wise

Een functie die het gemakkelijker maakt om wat moeilijkere boeken te lezen. Korte en eenvoudige definities verschijnen automatisch boven moeilijke woorden. Tik op een woord om een eenvoudige kaart met definities, synoniemen en meer weer te geven. Men kan het aantal hints aanpassen met een schuifbalk.

 

Vocabulary Builder op de Amazon Kindle Touch

Elk door een lezer van een ebook opgezocht woord wordt automatisch toegevoegd aan een zogenaamde vocabulary builder-lijst. Daar kan men de woorden en definities op terug vinden. Een functie die via Instellingen kan worden in- en uitgeschakeld.

 

Gedeeltelijk vernieuwen van pagina’s

In het instellingenmenu is er de optie om het gedeeltelijk vernieuwen van pagina’s in en uit te schakelen. Gedeeltelijk vernieuwen is sneller, maar het kan leiden tot meer spookbeelden en nabeeldeffecten. Bij het vernieuwen van een hele pagina knippert het scherm kort. Daarna is de tekst scherp en ook met meer contrast.

 

Webbrowser op de Amazon Kindle Touch

De Amazon Kindle Touch heeft een “experimentele” webbrowser. Het is erg basaal in gebruik. Maar best wel handig voor het raadplegen van bijvoorbeeld nieuwssites, de Wikipedia en voor het downloaden van DRM-vrije ebooks via bijvoorbeeld Dropbox. De browser biedt een artikelmodus die er goed uitziet. Over het algemeen is de webbrowser van de Amazon Kindle Touch moeilijk te gebruiken omdat deze langzaam laadt, scrollen wankel is en vaak crasht.

 

Niet-Amazon-inhoud

De Amazon Kindle Touch maakt verbinding met de ebookwinkel van Amazon. Maar er kunnen ook ebooks uit de bibliotheek geleend worden. Plus het kopen en downloaden van DRM-vrije ebooks via diverse websites. Ebooks opgemaakt in het veel gebruikte epub-formaat kunnen zelfs eenvoudig worden geconverteerd naar het formaat (Mobi) gebruikt op de Amazon Kindle Touch.

 

 

De specifcaties van de Amazon Kindle Touch (2016):

  • 6 inch E-Ink Pearl scherm met 16 grijswaarden.
  • Infrarood aanraakscherm met twee punts aanraking voor het in- en uitzoomen.
  • Een resolutie van 167 pixels per inch.
  • 4 GB intern geheugenopslag, waarvan ongeveer 3 GB is te gebruiken.
  • Een processor van 1GHZ (Freescale i.MX6SL voorzien van 512 mb werkgeheugen).
  • Wifi only (Geen optie voor 3 of 4G).
  • Bluetooth (voor spraakherkenning).
  • USB 2.0 poort.
  • Ondersteunende formaten: Kindle Format 8 (AZW3), AZW, KFX, TXT, PDF, onbeschermd MOBI, PRC; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP via conversie.
  • Batterijduur: 3-4 weken.
  • Omvang: 160 x 115 x 9.1 mm.
  • Gewicht: 161 gram.

 

De voor- en nadelen van de Amazon Kindle Touch op een rij gezet:

 

Pluspunten:

  • Het instapmodel van de Kindle Touch is uitgerust met precies dezelfde software als de duurdere modellen.
  • Wat ook geldt voor de leesfuncties op het apparaat. Vrijwel alle Kindles gebruiken dezelfde.
  • besturingssoftware, inclusief de Kindle Voyage en Kindle Oasis.
  • Het ontwerp van de Kindle Touch is lichter en beter hanteerbaar dan van z’n voorganger. Het ziet er ook een stuk beter.
  • Voor een budget model reader is de Kindle Touch van een solide en degelijke kwaliteit.
  • Er zit Bluetooth op.

 

Minputen:

  • Een scherm met lage resolutie en behoorlijk verouderde E-Ink technologie.
  • Geen frontverlichting. Wat het scherm nogal donker en grijs maakt.
  • Geen knoppen voor het omslaan van pagina’s.
  • De kortste batterijduur van zo’n beetje alle Kindle.

 

Wat vinden de gebruikers van de Amazon Kindle Touch?

Werpt men een blik op de geschreven reviews van mensen die een Amazon Kindle Touch hebben gekocht dan valt op dat het aanraakscherm soms nukken vertoont bij het bladeren door een ebook. Dan krijgt men de vorige pagina te zien in plaats van de volgende. Iets dat te voorkomen is door niet op het scherm te tikken met een vinger of pen, maar er overheen te swipen.

Een ander nadeel is van meer algemene aard. Namelijk dat er op een Kindle, een Touch of een ander model, hoe duur of goedkoop ook, alleen rechtstreeks ebooks van Amazon zelf kunnen worden gezet. Die moeten dan via de reader gekocht worden. Of is het een betaald soort lenen, want Amazon blijft de eigenaar van het digitale leeswerk. Wat betreft de korte batterijduur wordt opgemerkt dat wanneer men de wifi uitzet deze een stuk langer mee gaat. Over het algemeen zijn de gebruikers zeer te spreken over het hanteren van de reader vanwege het design en het lichte gewicht.

 

De Amazon Kindle Touch is bij Amazon.nl te koop voor € 89,99.

Bij Aliexpress is de Amazon Kindle Touch een stuk goedkoper. Daar krijgt men een Kindle Touch voor € 65,09.

 

 

Selexyzebooks

Merken Van Readers Met Een Uitstekende Reputatie
Navalny 3,5 jaar werkkamp: Oude Sovjettijden nieuw leven ingeblazen

1 gedachte over “Amazon Kindle Touch: Een goede reader uit 2016”

Reacties zijn gesloten.