Kobo Nia & de Kobo Glo HD: 2 Readers van 1 Fabrikant

Home » E-reader » Kobo Nia & de Kobo Glo HD: 2 Readers van 1 Fabrikant  

De Kobo Glo HD is een oudere reader (2015) die het best nog kan opnemen tegen de nieuwe Kobo Nia

 

Kobo Nia
De Kobo Nia reader
Kobo Nia
De Kobo Nia is de nieuwste reader van Rakuten Kobo. Een Japans Canadees bedrijf dat zich o.a. toelegt op de verkoop van ebooks en readers. De eerste reader kwam in 2010 op de markt. Sindsdien wordt er ieder jaar wel een nieuwe uitgebracht, van duur tot goedkoop. De readers van Kobo staan bekend om hun goede kwaliteit. Ze bieden een aangename manier voor het lezen van tal van digitale documenten, van ebooks tot kranten en tijdschrijften. De ebooks van Kobo worden opgemaakt in het zogenaamde KePub formaat. Dit is een eigen versie van het populaire epub. Het is afgestemd op de mogelijkheden van de door Kobo uitgebrachte readers. Het geeft een wat andere leeservaring dan van ebooks opgemaakt in gewoon standaard epub. Omzetten naar KePub is geen probleem. Dit kan bijvoorbeeld via de gratis te downloaden Calibre ebook management app.
De Japans/Canadese ebookverkoper Kobo Rakuten verkoopt ook readers (zie de tekst boven). In de loop der jaren heeft het bedrijf een hele serie op de markt gebracht. Te beginnen in 2010 met de Kobo Ereader. Een simpele en degelijke ereader zonder wifi, maar met Bluetooth. Voorzien van een 6 inch (15,24 cm) scherm.

Dit zonder een touchfunctie zoals bij de latere readers. Niet alleen van Kobo, maar ook van andere fabrikanten. Een touchscreen werd al snel de standaard. Wat niet wil zeggen dat er geen knoppen voor bijvoorbeeld het bladeren door een ebook meer op zaten. Een functie die op sommige modellen van toepassing bleef en men de keus heeft als lezer tussen bladeren via de knoppen of over het scherm vegen met de vinger.

 

De Kobo Glo HD

In deze bespreking aandacht voor twee readers van Kobo. Ten eerste de Kobo Glo HD uit 2015 en het nieuwste exemplaar uit 2020: de Kobo Nia. Te beginnen bij de eerste, dat overigens alleen nog verkrijgbaar is als refurbished exemplaar.

De Kobo Glo HD is een zogenaamd tweede generatiemodel ter vervanging van de Kobo Glo uit 2012. De grote verbetering was dat het verzonken scherm (voorzien van e-Ink technologie) van de Kobo Glo HD is voorzien van ingebouwde achtergrondverlichting.

 

Zie ook:
Kindle Voyage een wat oudere maar goede reader

 

Dit in tegenstelling tot voorganger Kobo Touch (de goedkoopste ereader van Kobo). Daar had een lezer een lampje nodig voor het bijvoorbeeld kunnen zien van de tekst ‘s avond in bed. Bij de Glo dus niet meer, wat een hele vooruitgang was. Niet alleen bij het lezen in het donker, maar ook overdag in fel zonlicht. Omdat de verlichting dan op donker gezet kan worden en de tekst duidelijk zichtbaar blijft. Bijvoorbeeld op een bank in het park zomers.

Een andere verandering was de veel hogere resolutie waardoor het scherm en de erop afgebeelde tekst scherper is dan bij vorige readers. Iets dat voor een veel prettigere leeservaring zorgt. Hetzelfde scherm zit op de veel duurdere Kindle Voyage van concurrent Amazon.

Verder is de Kobo Glo HD een lichtgewicht reader (180 gram) en ligt mede daardoor lekker in de hand. Mede doordat de achterkant is gemaakt van rubberachtig materiaal. Toch is het ontwerp lang niet zo gestroomlijnd als de Voyage. Bovendien zitten er geen sensoren op voor het omslaan van pagina’s.

 

Zie ook:
Kobo Aura en Kobo Aura h20 readers

 

Wel zit er in de rand een infra-rood touch techniek gemonteerd. Maar de capacitieve aanraking op een vlak scherm, zoals bij de Kobo Aura, is toch te prefereren. Iets dat dus wordt gecompenseerd door de scherpte van het scherm en de frontverlichting. Ebooks kunnen via wifi direct van het internet gedownload worden. Dit uiteraard via de site van Kobo zelf, al dan niet met een Kobo Plus abonnement. Of via een andere site zoals Bol.com of Amazon. Het opladen (sideloaden) van op een desktop gedownload ebook kan via de micro-usb aansluiting aan de onderkant. Daar zit ook een gaatje om de reader te kunnen resetten. Bijvoorbeeld wanneer er storingen optreden bij de bediening.

Als opslagmedium zit er op de Kobo Glo HD een ingebouwde mico-SD kaart van 4GB. Helaas kan deze niet vervangen worden door eentje met een grotere opslagcapaciteit, voor bijvoorbeeld het opslaan van een flink aantal pdf-documenten. Dan zit de kaart snel vol. Men zou dan kunnen overwegen om ebooks of documenten via dropbox op te slaan in de cloud. Helaas wordt er standaard geen hoesje meegeleverd bij de Kobo Glo HD. Ook niet bij een refurbished exemplaar. Dat moet er los bij gekocht worden voor ongeveer 30 euro. Niet van leer, maar van kunststof. Tot slot nog de vermelding dat de Kobo Glo HD niet waterdicht is. Ongeschikt dus voor het lezen in bad.

 

De Kobo Nia

De Kobo Nia is de laatste door Kobo Rakuten op de markt gebrachte reader (2020). Het is een basismodel, zonder allerlei extra toepassingen. Budgetvriendelijk daarom. Maar voldoet de reader ook aan de verwachtingen, of kan men beter een wat duurder model kopen?

 

Zie ook:
De Kobo Forma vergeleken met de Kindle Oasis

 

Een korte bespreking te beginnen bij het scherm. Dat heeft een afmeting van 6 inch (15,24 cm). 2 inch minder dan bij de Kobo Forma of de Kobo Aura One. Er zit wel frontverlichting op de Kobo Nia, maar die is helaas niet aanpasbaar wat betreft kleurtemperatuur. Er zit geen zogenaamd blauwlichtfilter op de Nia om van wit naar oranje te gaan. Wel kan een lezer via een schuifbalk de lichtsterkte instellen. Wat dan wel een klein voordeel is. Maar wit blijft wit, hard of zacht. Verder zit er 8GB geheugen op. Goed voor het opslaan van 6000 ebooks. Maar dat hebben bijna alle readers tegenwoordig.

Kijkt men naar de prijs van €99,- dan is de Kobo Nia een betere keuze dan een budgetvriendelijk exemplaar van Amazon. Bijvoorbeeld een Kindle instapmodel dat weliswaar goedkoper is (€72,-), maar niet zo’n hoge resolutie heeft als de Kobo Nia (212 ppi tegenover 167 ppi). Bovendien rekent Amazon ook nog eens een kleine twintig euro voor het verwijderen van de standaard op een Kindle aanwezige reclames.

Maar vergeleken met de Kobo Clara HD is de Nia een slechtere keuze. De eerstgenoemde reader kost dan wel 30 euro meer dan de Nia, maar daar krijgt men wel een scherm voor met een resolutie van maar liefst 300 ppi. Bovendien zit er een veel betere frontverlichting op de Kobo Clara HD. Deze is wel voorzien van aanpasbare kleuren. Ook is de Kobo Clara HD dunner en lichter. Dus is een koper op de keeper beschouwd voor een kleine 30 euro meer aan kosten toch beter uit met de Kobo Clara HD. Gewoon omdat men dan meer reader krijgt voor z’n geld.

Mochten ze bij Kobo de prijs van een Nia laten zakken dan is het kopen ervan eventueel het overwegen waard. Want het is geen slechte reader, alleen krijgt men op bepaalde essentiële punten toch iets minder aan elektronisch leesgenot dan men zou mogen verwachten voor deze prijs.

 

De Kobo Glo HD is enkel nog als refurbished exemplaar bij Amazon.de verkrijgbaar voor €109,99

De Kobo Nia is bij de Mediamarkt te koop voor €99,-

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

E-Ink: waarom een pagina van een ebook op papier lijkt
E-book of paperback? E-Ink versus papier. Wat is beter?