Nieuwe Kindle Ereader Kopen Is Minder Makkelijk Dan Het Lijkt

Home » E-reader » Nieuwe Kindle Ereader Kopen Is Minder Makkelijk Dan Het Lijkt  

 

Kindle ereader

 

Van een Kindle ereader zijn er veel verschillende types. Duur en goedkoop. Welk model te kiezen als liefhebber van ebooks?

 

Met de maand december in aantocht zullen er ongetwijfeld ook weer ereaders als cadeau worden gegeven tijdens Sinterklaas of met Kerst. Bijvoorbeeld een Kindle ereader. Door de vele verschillende types geen makkelijke keus. Alleen van de Kindle Paperwhite zijn al vier verschillende modellen te krijgen.

 

Eerste Paperwhite

De eerste Kindle Paperwhite werd in 2012 geïntroduceerd door Amazon en het laatste model (vierde generatie) in oktober 2018. De meesten zijn voorzien van een 6 inch scherm met E-Ink. Daar zitten bij de latere modellen vier ingebouwde LED’s op om het scherm te verlichten.

Het lichtniveau moet handmatig worden aangepast aan de omgeving. De levensduur van de batterij is twee maanden. Dit wanneer men een half uur per dag gebruik maakt van de reader. De eerste Paperwhite van Amazon was ook het eerste model dat automatisch de leessnelheid bijhield. Zodat geschat kon worden hoe lang men erover deed een ebook uit te lezen.

 

Woordafbreking

Een functie die later ook in andere modellen ereaders van Amazon werd toegepast. Verder de vermelding dat de Kindle Paperwhite geen fysieke knoppen heeft voor het omslaan van pagina’s en ook geen automatische woordafbreking uitvoert. Behalve een knop om het apparaat in te schakelen, is de gebruiker aangewezen op de interface van de touchscreen.

Dat is dan nog maar één model Kindle ereader van Amazon. Dan zijn er nog de Kindles 1 tot en met 5. De Kindle DX, onderverdeeld in International en Graphite. De Keyboard. De Touch en de Voyage. Met als laatste readers: de Kindle Oasis (generatie 1 tot en met 3) en de Kindle 7 en 8.

 

Een nieuw of een oud model Kindle?

Wie wordt daar nog wijs uit als koper? Moet men gaan voor het nieuwste model of een al wat ouder type Kindle ereader kiezen? Het zou een stuk makkelijker zijn wanneer ze allemaal verschillende formaten zouden hebben en ze goed van elkaar te onderscheiden waren. Maar dat is dus niet het geval. Integendeel. Een basis Kindle heeft ongeveer dezelfde leeseigenschappen en hetzelfde formaat als de veel duurdere Kindle Paperwhite. Waardoor het nogal moeilijk is voor een koper een keuze te maken.

Dan is er ook nog een Kindle voor kinderen. Maar die komt vrijwel exact overeen met het instapmodel Kindle voor volwassenen. Ereaders die elkaar nogal overlappen, wat nogal verwarrend is. Heeft men eenmaal een beslissing genomen, dan zijn er nog een hele hoop aanvullende keuzes te maken.

 

Let op de verschillen

Waar dient een koper op te letten? Want er zijn wel degelijk verschillen, al zijn het dan geen in het oog lopende verschillen? Een kwestie van het letten op de kleine afwijkende eigenschappen van de diverse readers.

Ten eerste zal men als koper de beslissing moeten nemen over de grootte van het geheugen. Kiest men voor 8GB of voor 32GB? Meestal zal men voor het grotere geheugen kiezen. Wat niet altijd verstandig is. Bijvoorbeeld wanneer men niet van plan is over te gaan tot het kopen van audiobooks. Een geheugen van 32GB is ook niet nodig wanneer men een paar honderd ebooks in de bibliotheek wil opslaan en geen tienduizenden. Die men zeer waarschijnlijk toch nooit zal lezen. Dan is 8GB een betere beslissing.

 

De kleur

Een andere belangrijke keuze die men als koper van een Kindle ereader dient te maken is die van de kleur. De Kindle Paperwhite wordt ondanks de naam, maar liefst geleverd in vier verschillende kleuren. Het instapmodel Kindle en de Kindle Oasis zijn in twee kleuren te krijgen. Met dit verschil dat de Oasis met 8GB geheugen maar één kleur heeft. Net als de Kindle voor kinderen. Waarbij dan wel vermeld dient te worden dat er beschermhoezen in verschillende kleuren te krijgen zijn.

 

Kindle Unlimited

Verder is er nog de keuze van het abonnement. Wil men het gratis proefabonnement van een maand omzetten in een betaald abonnement (€9,99), het Kindle Unlimited, of niet? Kindle Unlimited is te vergelijken met diensten als Netflix of Spotify, alleen dan voor ebooks. Als abonnementhouder mag je een onbeperkt aantal ebooks lezen. Wie daar gaan gebruik van wil maken dient het proefabonnement tijdig op te zeggen, want dat gaat automatisch na een maand over in een vast abonnement.

Maar er zijn nog meer keuzes te maken bij de aanschaf van een Kindle ereader. Bijvoorbeeld die van de gratis mobiele connectiviteit of niet. Waar dan wel een hogere aanschafprijs voor betaald dient te worden. Het zijn niet voor niets de duurste ereaders die bij Amazon te koop zijn: de Kindle Paperwhite voor € 267,- en de Kindle Oasis voor € 311,-

Afsluitend kan gesteld worden dat voor een betrekkelijk eenvoudig leesapparaat, zoals een Kindle ereader, nog heel wat keuzes gemaakt moeten worden. Iets dat de aanschaf er niet eenvoudiger op maakt.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Kindle Voyage Een Wat Oudere Maar Goede Reader
Boox Note Air vergeleken met z'n voorganger Boox Note2
Ebooks & Ereaders