Schermen E Ink minder goed dan beweerd wordt?

Home » E-reader » Schermen E Ink minder goed dan beweerd wordt?

SCHERMEN E-INK HÉT MIDDEL TEGEN BIJZIENDHEID?

 

Schermen E Ink
 

 

Sinds de opkomst van de televisie is de mens een kijkend dier geworden. Soms gaat dat kijken over in staren. Je weet eigenlijk niet eens precies meer waar je naar kijkt. Ja naar een plat vlak met de illusie van diepte. Een fysiologisch fenomeen van de werking der oogzenuwen waar de televisie groot door is geworden.

Alleen dan niet in kleur

Daarna was het de beurt aan de pc, de desktop, en later de laptop, annex tablet, om het kijkstokje over te nemen. Dat z’n vervolmaking heeft gevonden in de smartphone. Zelfs wandelend en fietsend wordt er naar een schermpje gekeken. Hoe klein ook van omvang.

Met de reader is het van hetzelfde laken een pak. Alleen nog een beetje grijs kostuum. Hoewel kleur er ook aan zit te komen, althans volgens het Taiwanese bedrijf dat zich in e-Ink-schermen voor readers heeft gespecialiseerd: E Ink. Een kwestie van tijd voor het kleurenscherm voor het lezen van ebooks een feit is.

Dan kunnen er ook plaatjes in het gamma rood, groen en blauw bekeken worden. Handig voor het zien in kleur van de kaft van een roman. Maar de letters blijven even zwart als daarvoor, net als de letters van een papieren boek.

Dit door het staren naar het scherm

Daarom is het op z’n minst een beetje overdreven te noemen dat er zoveel ophef over een kleurenscherm voor readers wordt gemaakt. Waar het bedrijf E Ink nog een schepje bovenop gooit. Die beweren dat het scherm dat ze maken voorzien is van een op papier lijkende weergave. Wat dan beter voor de ogen zou zijn dan een klassiek scherm. Ook wel aangeduid als LCD (Liquid Crystal Display). Dat zou dan teveel licht in het blauwe spectrum uitstralen. Wat slecht voor de ogen zou zijn. Schermen E Ink worden zo voorgesteld als wondermiddel van het op een gezonde manier kijken.

Een volstrekt ongefundeerde bewering. Maar wel eentje die door een grote fabrikant van readers en smartphones Onyx klakkeloos wordt overgenomen. Toen ze een nieuw model e-Ink phone introduceerden op de Consumenten Electronica Show in Las Vegas werd in het persbericht gezegd dat gebruikers van smartphones snel last kunnen krijgen van vermoeide ogen. Dit door het staren naar het scherm. Wat dan weer bijziendheid zou veroorzaken. Vooral onder kinderen en tieners, een snel groeiende gebruikersgroep van smartphones, zou de bijziendheid epidemisch vormen aannemen.

Minder schadelijk dus voor de ogen

Moeten we dit nu geloven? Niet echt. Zoals meestal is de waarheid een iets andere. Namelijk dat je bijziend kan worden van alles waar een mens, jong of oud, te lang naar staart. Zelfs van het lezen van een boek of krant. Daar raken de ogen net zo vermoeid door als van het kijken naar een LCD-scherm. Of wat voor scherm dan ook. Dus gaat het meer om de duur dan om het gebruikte materiaal. Dat zouden ze toch bij Onyx moeten weten als fabrikant van readers?

En het bedrijf E Ink dan? Wat zeggen die over het heikele onderwerp van de bijziendheid onder de jeugdige gebruikers van smartphones? Die beweren maar al te graag dat de door hun gemaakte ePaper schermen geen blauw licht zouden uitstralen. Minder schadelijk dus zouden zijn voor de ogen. Geen bijziendheid voor degene die naar een door hun gemaakt scherm staart. Bovendien zouden ze dan ook nog eens een betere nachtrust hebben vanwege een mindere intensieve belasting van de hersenen. Wat ze bij een smartphone voorzien van een LCD-scherm wel kunnen vergeten.

Tamelijk kort door de bocht dus van E Ink. Hun schermen zouden gezonder zijn in het gebruik, hoe intensief ook, dan andere schermen. Ogen die niet vermoeid meer raken. Schermen gemaakt door E Ink als beste medicijn tegen bijziendheid. Maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden.

Het is maar net hoe men de gegevens interpreteert

Het bedrijf E Ink begeeft zich hier dan ook op glad ijs. In de wetenschap geldt dat een bewering, hypothese, eerst bewezen dient te worden door de feiten alvorens het voor de waarheid kan doorgaan. Blijkbaar geldt dit niet voor E Ink. Die kunnen zomaar iets beweren en hopen dat men het gelooft. Net als vroeger een kwakzalver op de kermis.

Al wordt er nog zo hard van alle kanten geroepen dat het blauwe licht van een scherm slecht is voor de ogen, bewijs hiervoor ontbreekt echter. Sterker een oogarts zal op de vraag of er ook risico zit in het gebruik van een LCD-scherm zeggen dat dit niet zo is. Zo lang als je het scherm maar niet al te hard tegen de ogen drukt. Maar dat geldt voor ieder voorwerp.

Ook de uitkomsten van studies over de beïnvloeding van het slaappatroon hebben een andere dan verwachte uitkomst. Namelijk dat blauw licht juist bevorderlijk is voor de nachtrust. Het is maar net hoe men de gegevens interpreteert.

Resumerend kan gesteld worden dat verder wetenschappelijk onderzoek nodig is om de vraag te beantwoorden of het dagelijks gebruik van schermen al dan niet schadelijk is voor de gezondheid. Tot dan toe kan men er beter het zwijgen toe doen als bedrijf.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Fire HD 10 nieuwe tablet van Amazon
Tolino Vision 2: Favoriete reader van Lauren

1 gedachte over “Schermen E Ink minder goed dan beweerd wordt?”

Reacties zijn gesloten.