Boox Max3 van Onyx: prijzige e-reader met nadelen

Home » E-reader » Boox Max3 van Onyx: prijzige e-reader met nadelen

 

Boox Max3

 

Wie een e-reader zoekt met een extra groot scherm is bij de Boox Max3 aan het goede adres. Hoewel er, ondanks de hoge prijs, wel enige minpunten zijn te vinden.

 

Zoals de bezoekers van deze site wel zullen weten bestaan er van e-readers veel verschillende modellen en types. Van klein tot groot. Maar allemaal bestemd voor het lezen van ebooks of documenten, zogenaamde Pdf’s. Maar er zijn ook e-readers die meerdere functies in zich verenigen en voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld de Boox Max3 uit 2019, op de markt gebracht door het Chinese bedrijf Onyx. Er kunnen op de ereader niet alleen ebooks gelezen worden, maar het apparaat kan ook gebruikt worden als notitieblok, een zogenaamd digital notepad.

Daarnaast is de e-reader ook uitstekend geschikt als secundaire E Ink-monitor. En wie over genoeg vindingrijkheid beschikt als gebruiker van de Boox Max3 kan nog wel enige extra toepassing bedenken buiten het elektronische lezen om. Een kwestie van fantasie, waar de Max3 zich blijkbaar goed voor leent. Wat is het eigenlijk voor e-reader?

Net als de vorige Onyx Max-modellen heeft de Max3 een behoorlijk groot scherm: 13,3 inch (33,7 cm) E Ink. Wat omvang betreft hetzelfde scherm als z’n voorganger de Max2 maar met een geheel nieuw design.
De Max3 kan ook gezien worden als de wat grotere versie van de 10,3 inch (26,1 cm) Onyx Note Pro- en 7,8 inch (19,8 cm) Nova Pro-modellen van Onyx, die ook in 2019 op de markt zijn gekomen. Het voegt een aantal extra functies en wat geüpgradede hardware toe, maar de meeste softwarefuncties zijn hetzelfde en het algehele ontwerp lijkt erg op elkaar.

 

Design

De vormgeving van de hardware, het design, heeft veel weg van de witte Sony DPT-RPI. Dit is een grote verbetering want de vorige e-reader in de Boox-serie, de Max2, nogal solide en massief was. Het nieuwe ontwerp is een stuk eleganter, ondanks het grote scherm. De e-reader is dunner en veel makkelijker vast te houden.

 

Stylus bij de Boox Max3

Voor het kunnen beschrijven van het aanraakscherm is een stylus bij de prijs inbegrepen. De pen ligt makkelijk in de hand. Helaas zit er geen gum in de punt voor het uitwissen van tekst. Daarvoor moet de pen omgedraaid worden. Een knopje in de zijkant voor het activeren van de gum, zoals bij vergelijkbare modellen, zou een stuk handiger geweest zijn.

 

Het scherm

De Max3 heeft een gelaagd scherm, bestaande uit een vlak voorscherm van transparante kunststof (PMMA). Daarachter zit een Mobius Carta-scherm van E-Ink. Ook van kunststof gemaakt. Wat de flexibiliteit ten goede komt. Wie met de vinger op het scherm drukt kan het zien buiten. De plastic onderlaag voegt een lichte textuur toe. Schrijven met de stylus-pen voelt daarom natuurlijk aan dan schrijven op glas.

 

Beschermhoes bij de Boox Max3

Bij de koop is een beschermer voor het scherm inbegrepen. Waarbij opgemerkt dient te worden dat een apparaat dat 850 euro kost van een scherm zou moeten zijn voorzien dat sterk en duurzaam genoeg is om niet van een hoes te hoeven worden te voorzien.

 

Software

De Boox Max3 draait op het besturingssysteem dat vooral bekend is van de toepassing op de smartphones: Android 9.0. Waarbij dan wel de opmerking dat Onyx op z’n e-readers een eigen sterk aangepaste interface heeft zitten. Waardoor de Android-versie, 9.0 in dit geval, weinig of geen verschil maakt wat betreft de bediening. Toch zijn er wel een paar kleine interessante verbeteringen ten opzicht van de Android 6.0. stuurprogramma. Zo is de gebruikersinterface op een paar punten opgewaardeerd. De sidenotes, maken van aantekeningen op het scherm zijn toegankelijk gemaakt vanuit de Notitie-app. Nieuw daarbij is dat er twee documenten tegelijk in liggende modus bekeken kunnen worden. Ook is er op de Boox Max3 een nieuw menu voor snelle instellingen te vinden, voorzien van een globale contrastaanpassing. Voor de rest is het allemaal hetzelfde gebleven.

 

Voors:

  • 1) Verbeterde hardware: octa-core processor, dual-band wifi, vingerafdruksensor, USB OTG ondersteuning voor het aansluiten van micro SD kaarten, toetsenborden, enz.
  • 2) Nieuw kleiner en lichter ontwerp met verzonken scherm.
  • 3) Software geüpdatet naar Android 9.0. Hoewel het volgens kenners niet echt veel uitmaakt zijn de nieuwe software-toevoegingen toch wel degelijk een pluspunt te noemen.

 

Tegens:

  • 1) Erg prijzig
  • 2) Geen frontverlichting
  • 3) Het vertraging van beeld (lag) en het hinderlijk aanwezig blijven van dat beeld (ghosting).

 

Oordeel:

De Onyx Max3 een goede ereader. Het nieuwe ontwerp is een grote stap voorwaarts ten opzichte van de Max2. De hardware-upgrades waren nodig om de Max boven de andere modellen van Onyx te plaatsen.

Hierbij dan wel de vermelding dat de Onyx Max3 afgezet tegen soortgelijke readers van Onyx, bijvoorbeeld de Note Pro (€270), wel heel erg aan de prijzige kant is. Helemaal omdat op de Note Pro wel frontverlichting zit. Maar wat betreft ereaders voorzien van een groot scherm zijn er niet veel andere opties. Eigenlijk alleen de Sony DPT-RP1, maar de daarop zittende software is minder geavanceerd dan van Max3.

 

De specificatie van de Onyx Boox Max3 op een rij gezet:

13.3 inch (26,1 cm) flexibel E-Ink Mobius Carta scherm
2200 x 1650 resolutie (207 ppi)
Wacom aanraakscherm (geschikt voor een stylus-pen)
Capacitive aanraakscherm
2.0GHz Qualcomm octa-core CPU
64GB internal storage
4GB RAM
Wi-Fi 2.4GHz/5GHz
Bluetooth 4.1
Dual speakers en mics
USB-C port met OTG ondersteuning
Micro HDMI poort
Vingerafdruk sensor
Ondersteunde bestanden: PDF, TXT, HTML, EPUB, CHM, PDB, MOBI, FB2, DJVU
Besturingssysteem: Android 9.0 met Google Play
Batterij: 4300 mAh
Gewicht: 490 grams
Omvang: 309.8 mm x 227 mm x 6.8 mm
Geschatte prijs: €840 bij Amazon.de (helaas is de Boox Max3 voorlopig niet meer verkrijgbaar).

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Screen van een reader wordt steeds groter
Calypso Plus InkBook: degelijke en goedkope reader