De Onyx Boox60 reader uit 2009 is een van de eerste met een aanraakscherm, te bedienen met een stylus. Het 6 inch Wacom-scherm is bovendien voorzien van E-Ink. De Boox60 van het Chinese bedrijf Onyx wordt nog steeds verkocht via ebay. Het is een prima instapmodel voor iemand die weinig ervaring heeft met het lezen van ebooks.
De nieuwere modellen van Onyx hebben weliswaar een veel groter scherm, maar de prijs is navenant. Tot een euro of vier, vijfhonderd. Dan toch liever eerst een wat goedkoper exemplaar om de mogelijkheden te leren kennen van een reader. Die zijn misschien wat sneller geworden, hebben zoals gezegd een groter scherm, maar in de kern zijn het dezelfde apparaten gebleven.
De kast van de Boox60 is gemaakt van aluminium en ligt stevig in de hand. Het valt meteen op dat het scherm een stuk minder spiegelt dan dat van de Sony PRS-600. Dit omdat een extra laag is aangebracht op het aan te raken gedeelte (touch screen). De Boox heeft deze laag niet. Maar kan prima worden bediend met een WACOM-stylus pen. Of door de centrale knop aan de onderkant. Wat een betere keuze is van de fabrikant dan de rij knoppen van bijvoorbeeld de Sony PRS-600. De Boox60 kan makkelijk in één hand gehouden worden en via de knop met de duim bediend.
Wat betreft uiterlijk is de Boox60 vrij sober gehouden: naast de ronde bedieningsknoop vinden we aan de linker zijkant een knop om de wifi aan en uit te zetten. In de onderste rand van het apparaat zitten de power-button en volumeknop. Daar zijn tevens een microfoon-ingang, usb en een slot voor de sd-kaart te vinden. De stylus-pen zit rechts boven, in een speciaal daarvoor bestemde opening.
Voor het eerste gebruik is het raadzaam de Boox60 op te laden, wat ongeveer drie uur duurt. Eenmaal aangezet krijgt de gebruiker eerst kort een splash-screen te zien. Na een paar seconden volgt dan het hoofdmenu bestaande uit de volgende items:
- Library; voor navigatie naar de inhoud van het interne geheugen;
- SD-Card; voor navigatie naar de opslagruimte van de SD-kaart (tot 32GB);
- Recent Documents; voor het tonen van de laatstgelezen documenten;
- Shortcuts; voor het navigeren naar bookmarks;
- Notes; voor het maken van notities met de stylus;
- Settings; voor het configureren van de Boox (o.a. taal/WACOM-scherm etc);
- Web sites; voor het opstarten van de WIFI-configuratie en de browser.
Wat opvalt is dat de Boox voor een al wat ouder exemplaar snel reageert bij het navigeren door de diversen menu’s.
Er kunnen op de Onyx Boox60 een groot aantal bestanden gelezen, gezien en beluisterd worden. Voor het lezen van e-books: epub, mobi, pdf en html. Voor het zien van afbeeldingen: jpg, gif, bmp, tiff en png. Het beluisteren van ingesproken bestanden (luisterboeken) kan met mp3 en wav.
Het valt meteen op dat het lezen van een ebook op de Boox60 veel beter is dan op een wat oudere reader van concurrent Sony, bijvoorbeeld de PRS-600, met hinderlijk spiegelend scherm. Het contrast van de Boox60 is groter en door het gebruik van E-Ink zit er geen glans op het scherm. Wat een stuk rustiger is voor de ogen.
Door het indrukken van de ronde bedieningsknop aan de onderkant van het scherm kan een lezer op z’n gemak door een ebook bladeren. Maar er kan ook mee worden ingezoomd. Bovendien kunnen de letters groter en kleiner gemaakt worden.
Er kunnen op de Boox60 aantekeningen gemaakt worden met een Stylus-pen. Maar dan moet wel eerst de optie ‘Notes’ in het hoofdmenu gekozen worden. Vervolgens kan er dan een achtergrond ingesteld worden, bijvoorbeeld een papier voorzien van lijntjes of balken. Maar er kan ook een blank scherm gekozen worden.
Op de Boox60 kan gebruik van internet gemaakt worden. Een van de eerste readers waarbij dit mogelijk was. Helaas kan er geen voorkeursnetwerk worden geselecteerd. Vervolgens kun je op een aantal standaard links klikken (Google en Wikipedia of de website van Onyx zelf). Maar er kan ook een url worden ingetypt via een virtueel toetsenbord.
Wel de vermelding dat het browsen en surfen op een E-Ink scherm anders gaat dan op een pc of tablet. Zo is het niet mogelijk om video’s af te spelen op de Boox60. Het is dan ook meer bedoeld voor het downloaden van ebooks of het lezen van een digitale krant.
Wel is het raadzaam in verband met de batterijduur wifi tijdens het lezen van een e-book niet aan te zetten. Want dan kan het aantal van 8000 pagina’s wel eens niet gehaald worden en de batterij al na een paar honderd pagina’s weer opgeladen dient te worden. Wat vrij lang duurt.
Conclusie
Ooit was de Boox60 van Onyx een van de beste 6-inch readers. Gewoon omdat het apparaat aan de hooggespannen verwachtingen voldeed. En daar voldoet het min of meer nog steeds aan. Hooguit op een wat lager niveau dan met de huidige readers. Maar die zijn dan ook vele malen duurder. Reden waarom de Boox60 een prima instapmodel is voor wie voor weinig geld thuis wil raken in de wereld van het e-book.
Selexyzebooks