Nova 3 color Boox: een technisch hoogstandje op het gebied van kleur

Home » E-reader » Nova 3 color Boox: een technisch hoogstandje op het gebied van kleur

Nova 3 color Boox van Onyx is de tweede reader van het Chinese bedrijf met een kleurenscherm

 

 

 

nova 3 color

 

Het kleurenscherm wordt op steeds meer modellen van readers toegepast. Niet alleen door Pocketbook, maar ook door het Chinese Onyx. In augustes 2020 werd het eerste exemplaar gepresenteerd: de Poke2 Color. Voorzien van een 6 inch kleurenscherm. Een half jaar later, maart 2021, was het de beurt aan Onyx Boox Nova 3 Color.

Deze keer een groter scherm: 7.8 inch. Wat direct opvalt is dat het scherm gelijk loopt met de schuin aflopende rand. Het is voorzien van AG glas. De afkorting voor Anti-glare. Geen hinderlijke reflectie dus, maar eerder een diffuus soort van schijnen. Wat het leesgemak ten goede komt.

 

 

 

E-Ink

Een zogenaamd Kaleido Plus scherm van de firma EInk. Dit is dan ook het enige verschil met het voorgaande model reader van Onyx: Nova 3 met een kleurloos scherm. Plus het feit dat deze nieuwste loot aan de stam van Onyx draait op Android 10. Geleverd met Google Play.

Alle gewenste bibliotheekboeken, ebooks, strips, kranten en tijdschriften onder handbereik. Zowel te lezen in zwart-wit modus of in kleur. In de stand zwart-wit heeft het scherm een resolutie van 1872×1404 (300 Pixels per inch) en in de stand kleur een beeldpunt dichtheid van 624×468 (110 PPI).

Er kunnen meer dan 4000 verschillende kleuren weergegeven worden. Dit met een grotere kleurnauwkeurigheid en een sterk verbeterd kleurengamma, vergeleken met de Onyx Boox Poke 2 Color. Behoorlijk wat dus bij Boox Nova 3 color. Dit is te danken aan de kleurenfilterreeks (CFA). Deze is dichter op het scherm geplaatst. Hierdoor wordt de kleurmenging verbeterd.

 

 

 

Software verbeteringen bij de Nova 3 color

Ook zijn er enkele nieuwe softwareverbeteringen in verband met de toegepaste kleurentechniek in het scherm. Zo kan een lezer het kleurcontrast, de kleurverzadiging en de helderheid regelen met schuifbalken. Wat wel zo handig is. Er kunnen verschillende soorten inhoud mee geaccentueerd worden al naar gelang het soort ebook of periodiek dat men leest. Bij een studieboek zal dat anders zijn dan bij een full colour tijdschrift of strips. Onyx biedt met de Boox Nova 3 Color dus meer flexibiliteit en controle over het kleurgebruik. Dit kan aangepast worden aan de individuele behoefte van een gebruiker.

 

 

 

LED-lampjes

Zoals gebruikelijk bij readers voorzien van een kleurenscherm zit er ook op Onyx Boox Nova 3 Color een zogenaamde koude weergave. Geen warme tinten dus zoals bij een reader zonder kleur. Wat ook helemaal niet nodig is voor een betere leeservaring. Door de 17 witte LED-lampjes aan de onderzijde van de rand wordt het licht naar boven geprojecteerd, waardoor het scherm gelijkmatig wordt verlicht. Het licht kan op die manier een gebruiker nooit in de ogen schijnen, zoals bij een scherm van een smartphone, tablet of pc. Een veel gehoorde klacht.

De rand en de achterkant van de Boox Nova 3 Color zijn zwart. De onderkant met de bedieningsknop is donkergrijs. Helemaal bovenaan zit de opstartknop en het statusindicatielampje. Verder de vermelding dat er twee luidsprekers op het apparaat zitten. Pal naast de USB aansluiting. Net als bij een iPhone.

 

 

 

Teken-app Nova 3 color

Wat het meest tot de verbeelding spreekt aan deze kleuren reader is de toepassing van de in het scherm geplaatste WACOM-digitizer. Waardoor het maken van aantekeningen geen enkel probleem is. In de bijgeleverde teken-app kan men kiezen uit 8 kleuren. Garant staand voor een professionele manier van tekenen uit de vrije hand. Voorzien van geavanceerde grafische opties. De meegeleverde stylus heeft een drukgevoeligheid van 4.096 graden, hoe harder je drukt, hoe dikker de lijnen worden. De elektronische pen is van een betere kwaliteit dan de pen die op de Nova 3 wordt mee geleverd, vergelijkbaar met de iReader-pen. Het kleurenscherm heeft ook een zogenaamde palmafwijzingstechnologie ingebouwd. Wat betekent dat een hand op het oppervlak geen interactie heeft met de sensoren. Wat wel zo handig is bij het maken van aantekeningen of schetsen.

 

 

 

Snelladen

De Boox Nova3 Color draait op een processor van Qualcomm (Snapdragon 636 Octa core). Het werkgeheugen bedraag 3GB en de interne opslagcapaciteit is 32GB. Er zit een USB-C poort op het apparaat met OTG (On-The-Go). Er zit ook een snelladen mechanisme op: Quick Charge 4.0. De reader is daarmee op te laden in minder dan een uur.

Via de op het apparaat aanwezige Bluetooth 5.0 kan men naar muziek luister ofeen luisterboek afspelen, via draadloze oordopjes of dito koptelefoon. Ook zit er aan de onderkant van de Boox Poke2 color een microfooningang. Te gebruiken voor communicatie doeleinden, maar ook voor zoiets als ‘spraak naar tekst’ met behulp van een daarvoor bestemde app, bijvoorbeeld van Amazon, Microsoft of Google. De microfoon kan ook gebruik worden voor gesproken aantekeningen. Invallen en dergelijke. De Boox Nova 3 Color wordt van energie voorzien door een 3150 mAh batterij. De reader weegt 265 gram.

Verder valt op dat de Nova 3 Color dezelfde interne componenten en vormgeving gebruikt als z’n zwartwitte voorganger: de Nova 3, op de markt gebracht in 2020. Het enige innovatieve is het bovengenoemde kleurenfilter in het scherm en de software.

 

 

 

Operating System 3.1

Het is de eerste reader van Onyx dat gebruik maakt van het Operating System 3.1 voorzien van een lading aan nieuwe functies en verbeteringen in het gebruik van de software. Bijvoorbeeld voor het lezen van ebooks (Neoreader software). Dit is helemaal vernieuwd.

Er zijn betere woordenboekondersteuning. Het renderen van epub is verbeterd. Zodat men grafieken, diagrammen en zelfs afbeeldingen kan zien in de oorspronkelijke weergave. Specifieke woorden of zinnen kunnen worden bewerkt zodat ze hyperlinks kunnen bevatten die naar documenten op het apparaat linken. Ook heeft het de app voor het maken van aantekeningen veel nieuwe snufjes.

Bijvoorbeeld tekenen uit de vrije hand, aantekeningen maken, of PDF-bestanden in full colour bewerken. Maar ook zoiets futuristisch als het opnemen via het scherm. Dit kan door in het menu op de opnamekop te drukken. Alle handelingen op het scherm worden dan vastgelegd in het werkgeheugen. Dat is bijvoorbeeld nuttig voor het vastleggen van een gemaakte schets zodat men kan zien hoe deze precies tot stand is gekomen. Maar er kunnen ook instructie video’s mee vastgelegd worden. De maximale duur van een opname is twee uur.

 

 

 

Android 10

Zoals boven vermeld maakt de Onyx Boox Nova 3 color gebruik van Android 10. Wat betreft ereader is dit zeer eigentijds te noemen. Het is daarbij ook nog eens geen gemiddelde versie van Android, maar een op het apparaat afgestemde uitvoering. In luchtvaarttermen heeft Onyx z’n eigen draagraket gemaakt. Eentje waarop Google Play beschikbaar is. Er moeten dan wel de nodige stappen gezet worden om het goed te laten werken. Zo moet men eerst het instellingenmenu inschakelen. Vervolgens de app downloaden van de Onyx Boox App Store en dan een klein half uur wachten totdat het apparaat is geregistreerd. Daarna opnieuw opstarten. Gelukkig zijn er op de site van Boox handige instructievideo’s te vinden om een en ander te bekijken.

 

 

 

Oordeel Boox Nova 3 color

Afsluitend kan gesteld worden dat een gebruiker van de Boox Nova 3 color meer controle heeft over het delen van bestanden. Zo kan men aantekeningen delen met anderen, ebooks, PDF-bestanden. Alles eigenlijk dat gemaakt wordt met behulp van de deelfunctie. Deze bestanden kunnen direct naar Dropbox worden verzonden, Google drive, Onedrive, via email of direct naar een smartphone of tablet. Dit alles en nog veel te bedienen via de geavanceerde veegfunctie op het scherm. Door naar boven of naar beneden te vegen kunnen specifieke functies gestart worden. Omhoog vegen kan bijvoorbeeld de helderheid van het verlichte display regelen en omlaag vegen kan het minder helder maken.

Ook kunnen apps nu worden gesorteerd. Bijvoorbeeld op naam, of op de datum van de installatie van de app. Vervolgens kunnen ze handmatig gepositioneerd worden. De meest gebruikte apps staan dan bijvoorbeeld bovenaan op het scherm.

Verder is de Boox Nova 3 color de eerste reader van Onyx met optische tekenherkenning (OCR). Waarmee een gedownloade afbeelding, pagina, op woorden wordt gescand. Deze worden dan in een bestand opgeslagen. Een functie die 5 keer per dag gratis kan worden gebruikt. Bij een gratis Onyx Boox-account zelfs 10 keer.

Mede vanwege de toegepaste innovaties op het gebied van het elektronisch lezen is de Nova 3 color nogal aan de prijzige kant. De reader is te koop voor €419,99.

 

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

De Kobo Elipsa Is Met Groot Scherm Een Opmerkelijke Reader
Merken Van Readers Met Een Uitstekende Reputatie

1 gedachte over “Nova 3 color Boox: een technisch hoogstandje op het gebied van kleur”

Reacties zijn gesloten.