Alexa Amazon: Ebook beluisteren via app

Home » Ebook » Alexa Amazon: Ebook beluisteren via app  

ALEXA AMAZON APP VOOR EBOOKS

 

Alexa Amazon

Hoe de app Alexa werkt op een Kindle.
 

De digitale ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Het cloudgebeuren, de opslag van data op een andere schijf dan die op de eigen pc, laptop of smartphone, is al aardig ingeburgerd aan het raken. Het is zelfs de belangrijkste inkomstenbron geworden voor een bedrijf als Microsoft.

De opslag van data via de cloud heeft uiteraard ook z’n invloed op het ebook. Hoe ziet de toekomst van dit ebook er eigenlijk uit? zal men zich afvragen, na de wat onzekere en haperende start een flink aantal jaren geleden, dat menig uitgever de das om heeft gedaan.

Wie deze vraagt stelt en er serieus over nadenkt komt vanzelf uit bij spraakherkenning. Gewoon omdat het de logische volgende stap is in het automatiseringsproces in de boekenmarkt. Na het ebook dus het spraak begrijpende boek. Bijvoorbeeld van de Alexa Amazon app.

Tal van grote technologiebedrijven zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van spraakherkenning, bijvoorbeeld Amazon met het bekende taal- en spraakprogramma Alexa. Een verzamelnaam voor tal van diensten gekoppeld via de cloud, dat grote allesomvattende netwerk van servers verspreid over de wereld, dichtbij en ver weg, verbonden met glasvezel voor het zo snel en massaal als mogelijk verwerken van de gegevens van de gebruikmakende consumenten. Bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten, zoals de televisie, de koelkast, de thermostaat van de c.v. en wat al niet.

Alexa fungeert dan, via de slimme luidspreker Echo, als huishoudelijk aanspreekpunt en men een mondeling verzoek kan doen. Of gewoon wat info op vragen. Bijvoorbeeld hoeveel het verbruik is van de koelkast of de c.v. Maar men kan ook met een enkele zin een programma opvragen op de televisie. Bijvoorbeeld het journaal van gisteren.

Uiteraard kan dit systeem van Amazon ook gebruikt worden voor het zich voor laten lezen van een ebook, opgeslagen op de Kindle. Op de ereader dient dan wel eerst de Alexa software gedownload te worden en men op mondelinge wijze toegang krijgt tot miljoenen ebooks, voorlopig nog in het Engels maar in de toekomst in iedere gewenste taal. Ook in het Nederlands.

Dit opent een wereld een lees- en luistermogelijkheden. Bijvoorbeeld Alexa een mondelinge opdracht geven tot het opzoeken van een bepaalde pagina of passage. Die men vervolgens zelf kan lezen op de Kindle of zich dus voor laten lezen en ondertussen wat huishoudelijke werkzaamheden doen.

Dit alles dankzij het vermogen van de software tot het op natuurlijke wijze begrijpen van taal. Waarbij het zelf kunnen leren het sleutelwoord is zodat het spraaksysteem zich al doende aanpast aan de gebruiker. Het enige wat men daarvoor nodig heeft is een microfoon, een internetaansluiting en een speaker. En natuurlijk de app Alexa.

 

 

Selexyzebooks

 

Millennium 5: De man die z'n schaduw zocht
Murakami: De Moord op de Commendatore