Iriver Story HD simpele reader met heldere weergave

Home » E-reader » Iriver Story HD simpele reader met heldere weergave  

IRIVER STORY HD VOOR GEBRUIKERS ZONDER AL TE HOGE EISEN AAN EEN READER

 

 

iRiver
 

 

High definition

Het HD in de benaming van de iRiver reader staat voor ‘High Definition’. Een aanduiding die ook wordt gebruikt bij televisieschermen met een hoge resolutie (1280 x 720 of 1920 x 1080). Vanuit dat oogpunt is er bij iRiver Story inderdaad ook sprake van High Definition en dus ook een hoge resolutie: 1024 x 768 pixels (ook wel beeldpunten genoemd). Bij veel 6 inch readers zoals de iRiver Story is sprake van een wat lagere resolutie (800 x 600 pixels).

Sony PRS-T1

Is het verschil dan wel waarneembaar? Nou en of, zeker als je zo’n scherm naast de iRiver Story HD legt. Deze komt dan gelijk wat waziger over en minder rustig voor je ogen. Bij kleine letters is het verschil nog groter. Zelfs de nieuwe Sony PRS-T1 met een eInk Pearlscherm vertoont dan onregelmatige letters, waarbij korreligheid of gekartelde rondingen waarneembaar zijn.

Dat er heel veel tekst op één bladzijde past, heeft niet alleen te maken met de resolutie, maar ook de marges die worden gebruikt, namelijk geen. Tot aan het randje toe wordt de tekst opgevuld en ik vond dat persoonlijk wel prettig, maar voor sommigen kan dit ook wat onrustiger en vreemd overkomen.

Lettertypes

De marges en de ruimtes tussen de regels zijn niet aan te passen. Ook de lettertypes niet, wat kijkend naar de concurrentie, echt een gemis is. Lettergroottes wel, in 8 verschillende maten. De afstanden daartussen zijn klein (een pluspunt) en het grootste lettertype is niet zo belachelijk groot als bij de Kindle (4 woorden per bladzijde is zelfs zonder leesbril onzinnig).

Woordenboek

De functies zijn teruggebracht tot een minimum. Er is een Engels woordenboek te vinden en deze zou misschien wel in de toekomst kunnen worden uitgebreid naar andere talen. Google gaf aan ook de mogelijkheid van aantekeningen te willen toevoegen, maar of deze functie ook in de iRiver zal komen is nog maar de vraag.

Komt het dus allemaal terug op het lezen en organiseren van je boeken. Het eerste verloopt vlekkeloos, het tweede minder. Je kan zelf bepalen of je de folderstructuur in schrijver of titels wil aanmaken, ofwel kiest voor een zelf bepaalde folderstructuur. Hierin kun je een keur aan formaten kwijt: pdf, epub (ook Adobe DRM), .txt, .doc, .ppt, .xls, .hwp, .dvju, fb2, JPEG, bitmaps, PNG, .gif, en gezipte bestanden van stripboeken.

Ongemakkelijk toetsenbord

Net als de Kindle heeft de Story HD een QWERTY-toetsenbord, deze werkt echter een stuk ongemakkelijker. De centrale langwerpige cursortoets is voor het omslaan van bladzijdes niet echt ideaal, het begint na een tijdje een irritant richeltje in je vingers te worden.

Over de vormgeving en kleurstelling valt niet meer te zeggen dan dat deze smaakgevoelig zijn, de ligging van de aan/uit schakelaar op de achterkant is onbetwistbaar verre van ideaal. Een hoesje moet steeds verwijderd worden en je moet elke keer blindelings voelen waar je het apparaat aan moet zetten.

Voor het verbinden met je computer is gekozen voor mini-USB. Niet alleen is de rest van de ereader-markt al over op micro-USB, het is ook nog eens een dikke aansluiting die niet echt meehelpt in de looks van het apparaat.

Conclusie

De iRiver Story HD heeft één grote plus: het prachtige scherpe scherm. Deze is zo mooi en leest zo prettig dat het een aankoop rechtvaardigt. Waarbij je wel flink wat concessies moet doen. Er zit op deze reader geen ebookstore, wifi of audio. Ook is er geen mogelijkheid voor het maken van aantekeningen.

 

De iRiver Story HD is bij Amazon.de te koop voor €179,-

 

 

Selexyzebooks

 

PDF: Het beste apparaat voor het lezen ervan!
Amazon Kindle: Kwart eraf bij inruil oud exemplaar!