PDF: Het beste apparaat voor het lezen ervan!

Home » E-reader » PDF: Het beste apparaat voor het lezen ervan!  

PDF: NIET GESCHIKT VOOR IEDER ELEKTRONISCH LEESAPPARAAT!

pdf
Sony DPT-RP1 met Styluspen.

Het oudste formaat voor het lezen van digitale publicaties is het Portable Document Format. Ooit ontwikkelt door het bekende grafische software bedrijf Adobe. Deze bracht ook een gratis te downloaden reader uit voor het lezen van de documenten. Deze is inmiddels behoorlijk ingeburgerd en op bijna iedere p.c. of laptop terug te vinden.

Open standaard

Het Portable Document Format wordt ook wel de moeder aller digitale bestandsformaten genoemd. Op 15 juni is het precies 25 jaar geleden dat het formaat werd geïntroduceerd door Adobe! Op 1 juli 2008 kreeg het de status van een zogenaamd open standaard. Dat wil zeggen dat het gebruik ervan rechtenvrij was voor het maken van publicaties in PDF-vorm.

Interactief

Deze publicaties zijn al lang niet meer beperkt tot tekst alleen. PDF’s zijn inmiddels ook heel geschikt voor interactieve uitgaves, bijvoorbeeld het embedden van een youtube flimpje of een geluidsfragment op een pagina. Kortom het Portable Document Format is een niet meer uit het digitale gebeuren weg te denken publicatievorm.

Het scherm

Maar wat is nu, buiten de acrobat-reader van Adobe om het beste apparaat voor het lezen van PDF’s. Het gaat hierbij vanwege het gebruikersgemak om readers voorzien van elektronische inktscherm. Gelet op het formaat van de gemiddelde PDF is een groot scherm verre te prefereren boven een klein scherm. Wat meteen al een beperking oplevert omdat de meeste readers nu eenmaal vanwege het draagbare karakter kleine schermen hebben.

Door deze beperking valt de populaire Kindle van Amazon al meteen af. Net als de meeste Kobo-readers. Die overstijgen op een enkel model na niet het formaat van een flink boek, wat voor het lezen van een PDF niet echt optimaal is. Dan moet het toch echt meer in de richting van een klein tijdschrift gaan.

Sony DPT-RP1

Een apparaat dat hieraan uitstekend voldoet is de Sony DPT-RP1. Deze heeft een schermdiagonaal van 33 cm. De reader is plat en van alle gemakken voorzien. Maar het kan dus alleen voor het lezen van PDF’s gebruikt worden. Wel kan met de bijgeleverde Styluspen naar hartenlust op het scherm getekend en geschreven worden. Uitstekend geschikt dus voor mensen met een creatief beroep.

Onyx Boox Max

Een ander uitstekend apparaat voor het lezen van PDF’s is de in China gemaakte Onyx Boox Max die net als Sony DPT-RP1 een scherm diagonaal heeft van een kleine 33 cm. Verder is de software op deze reader helemaal toegesneden op het lezen van een PDF. In 2018 worden de nieuwe modellen van de Onyx Boox bovendien voorzien van een Wacom touchscreen waarop men net als bij de Sony DPT-RP1 met een Styluspen z’n creativiteit de vrije teugel kan geven als gebruiker.

 

Onyx Boox Max.
 

Kobo Aura One

Wat betreft de overige readers voor het lezen, opslaan en bewerken van een PDF is een klein scherm helaas eerder regel dan uitzondering, zoals bij de Kobo Aura One (schermdiagonaal van slechts 19 centimeter). Bovendien is de bijgeleverde software te simpel en niet geschikt voor de meer geavanceerde toepassing op het gebied van PDF’s.

Resumerend kan gesteld worden dat de readers van Sony en Onyx de beste keuze zijn voor wie op een doeltreffende en creatieve gebruik wil maken van het Portable Document Format.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

 

Kindle Oasis: Opvallend design en betere grip!
Iriver Story HD simpele reader met heldere weergave