Millennium 5: De man die z’n schaduw zocht

Home » Ebook » Millennium 5: De man die z’n schaduw zocht  

MILLENNIUM 5. GESCHREVEN DOOR DAVID LAGERCRANTZ: DE MAN DIE Z’N SCHADUW ZOCHT

 

millennium 5
 

Ging deel 4 van de millennium cyclus (Wat ons niet zal doden) nog gebukt onder overbodige uitweidingen en de daaruit voortkomende complexiteit. Deel 5 (De man die z’n schaduw zocht) is als verhaal een stuk directer en ook simpeler van opzet. Wat de vertelling gelukkig ten goede komt.

Millennium 5 is net als het vorige deel niet door de bedenker van de Millennium-trilogie geschreven, Stieg Larsson, overleden in 2005, maar door David Lagercrantz, schrijver van o.a. een bestsellerbiografie over de voetballer Zlatan Ibrahimovic.

Maar een thriller uit de gevierde Millennium-reeks is wat inhoud betreft iets anders dan het te boek stellen van het levensverhaal van een bekende voetballer, helemaal waar het de Zweedse kroonjuwelen betreft op het gebied van het ‘spannende boek met diepgang’.

Rijst de vraag of het succes van de Millennium-trilogie koste wat kost voortgezet moet worden? De uitgever en de erfgenamen van Larsson moeten gedacht hebben dat er financieel gezien meer in het thrillervat zit! Ook wat betreft de filmrechten. Die dan al verkocht zijn.

Maar hoe men het ook bekijkt, het is net of het half afgemaakte werk van een bekende en succesvolle schilder door een ander wordt voltooid, sterker die schildert driftig door in dezelfde stijl als z’n leermeester. Met als gevolg een flauw soort imitaties van het origineel.

Iets waar in deel 4 overigens meer sprake van was en is dan in Millennium 5. (Deel 6 is overigens ook al gepland. Dat moet in 2019 verschijnen!). Misschien omdat Lagercrantz z’n draai nog moest zien te vinden in het op leesbare wijze verwoorden van de belevenissen van de hoofdpersoon Lisbeth Salander, hackster met een fotografisch geheugen, geholpen door steun en toeverlaat Mikael Blomkvist als onderzoeksjournalist verbonden aan het door hem zelf opgerichte tijdschrift Millennium (vandaar de naam van de reeks).

Deze keer heeft Lisbeth zich weer eens aardig in de nesten gewerkt door haar halsstarrige karakter en nogal eenkennige levenshouding ( de zon ben ik en de rest draait om mij heen!). Vandaar misschien ook wel de drakentattoo op de kaft van het boek, die heeft de hoofdpersoon op haar lichaam laten zetten. Symbool staand voor de vurige schaduwen uit haar jeugd die Lisbeth blijven achtervolgen. Bijvoorbeeld na een bezoek van Holger Palmgren aan haar in de gevangenis, waar ze een korte straf uit zit.

Ze wordt op de hoogte gesteld van documenten waarin staat hoe slecht ze als kind door de autoriteiten is behandeld. Een gegeven dat de aanleiding is tot het naar boven komen van nog veel meer aan duistere en nare feiten. Bijvoorbeeld de relatie van haar tot een zekere Leo Manheimer, partner van een rijke effectenhandelaar.

Daar doet Blomkvist op aandringen van Lisbeth onderzoek naar, terwijl ze ondertussen het nodige te vrezen heeft van een bedeleidster in de gevangenis die een appeltje met haar te schillen heeft omdat ze zich bemoeit heeft met een conflict.

Het duurt dan ook niet lang voor er bloed gaat vloeien. Eerst nog druppelsgewijs maar daarna, het genre van de misdaadliteratuur eigen, met liters tegelijk. Dit alles tegen de achtergrond van eerwraak, radicalisering en machtsmisbruik. Plus het nodige aan tal van hackerstechnieken dat de hoofdpersoon tot een digitaal kunst weet te verheffen en voor de nodige vaart in het verhaal zorgt.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Uitgever: Signatuur
ISBN: 9789044975581
EPUB met digitaal watermerk
Ook beschikbaar in Kobo Plus
Ebook€14,99 bij o.a. Bol.com.

 

 

Apple Books opvolger van Ibooks
Alexa Amazon: Ebook beluisteren via app