Barnes & Noble stopt met ondersteuning Nooks uit 2009

Home » E-reader » Barnes & Noble stopt met ondersteuning Nooks uit 2009  

BARNES & NOBLE TREKKEN STEKKER UIT EERSTE GENERATIE NOOKS

 
Barnes & Noble
Nook van Barnes & Nobles.

In een naar klanten gestuurde email staat dat Barnes & Noble op 29 juni de stekker trekken uit de Nook, het elektronisch leesapparaat dat in oktober 2009 op de markt kwam. De reader was en is voorzien van een touchscreen, wifi en een 3G verbinding. Wat toen technisch gezien een hoogstandje genoemd kon worden. Ook wat betreft de schermbreedte van 6 inch een elektronische lezer die er mocht zijn. Maar een kleine tien jaar later is het beestje toch wat verouderd en aan vervanging toe moeten ze bij Barnes & Noble gedacht hebben.

In de praktijk betekent het dat gebruikers van deze Nook niet langer in staat zullen zijn e-books te downloaden of te kopen. Ook zal het registeren van het apparaat niet meer mogelijk zijn, zodat nieuwe klanten geen account meer kunnen openen bij een van de grootste online boekverkopers van Amerika.

Er gaan al een aantal jaren geruchten dat er flink verlies wordt geleden door B&N op de verkoop van ebooks. Maar gelukkig blijft het voorlopig bij het niet langer ondersteunen van de eerste Nook. Later exemplaren blijven buiten schot. Het is overigens de vraag hoeveel mensen nog gebruik maken van de oude Nook, vooral nu de prijzen van nieuwe exemplaren, zoals Kindle binnen het budget van de meeste liefhebbers van het ebook liggen. Waarom dan door blijven modderen op een oud exemplaar met een klein scherm!

Maar het is toch wel een drastische ingreep van B&N om het gebruik in een klap aan banden te leggen. Niet echt een goede reclame voor het ebook. Bovendien zullen veel klanten denken dat andere modellen van de Nook hetzelfde lot beschoren zal zijn. Wat wel eens rampzalig kan uitpakken voor de verkoop. Net nu het ebook weer wat aan populariteit wint.

Misschien dat B&N toch beter een voorbeeld aan concurrent Amazon hadden kunnen nemen toen deze de oude Kindles uit de verkoop namen. Maar wel zo galant waren om de ereaders gewoon te blijven ondersteunen en deze gewoon gebruikt konden blijven worden tot op de dag van vandaag. Dat er om de zoveel tijd ruimte gemaakt worden voor nieuwe modellen valt vanuit een economisch oogpunt best wel te begrijpen, het is alleen jammer dat B&N voor deze klantonvriendelijk methode hebben gekozen.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Apple Books opvolger van Ibooks
Inktscherm van een ereader beschermen