E-Ink: waarom een pagina van een ebook op papier lijkt

Home » Ebook » E-Ink: waarom een pagina van een ebook op papier lijkt  

De toepassing van e-Ink voor het op natuurlijke wijze weergeven van tekst

 

e-Ink
Een scherm voorzien van e-Ink.
 

Op de eerste readers was de pagina van een te lezen ebook strak en glad. Niet echt aantrekkelijk om naar te kijken. Net een word document op het scherm van een pc of laptop.  Op hinderlijke wijze ook nog eens het omgevingslicht reflecterend.

 

Massachusetts Institute of Technology

Maar dat is verleden tijd sinds de komst van het zogenaamde papieren scherm. Gebaseerd op e-Ink technologie. Genoemd naar een bedrijf dat in 1997 werd opgericht op het Massachusetts Institute of Technology (MIT). In 1999 werd een samenwerkingsverband aangegaan met Philips Components voor het verder ontwikkelen van de technologie.

In 2005 verkocht Philips het bedrijf en de patenten aan Prime View International uit Taiwan. Een innovatieve elektronische onderneming op visueel gebied. Het ontwikkelde de toepassing van natuurlijke weergave van tekst verder. Prime View zorgde er ook voor dat het principe van de natuurlijke weergave van tekst en beeld in tal van apparaten werd toegepast. Niet alleen in readers. Voor het bereiken van een zo groot mogelijk koperspubliek ging Prime View samenwerken met diverse grote ondernemingen, zoals Sony, Motorala en Amazon.

 

Optische illusie

De wetenschappelijke kennis achter de toepassing van elektronische inkt wordt met een moeilijk woord ‘elektroforese’ genoemd. Het mogelijk maken van een weergave door middel van het herschikken van geladen pigmentdeeltjes. Dit zijn kleine plastic balletjes drijvend in een geleidende substantie. Door het positief of negatief te laden veranderd de kleur van zo’n pigmentdeeltje van wit naar zwart en omgekeerd. Plus alle grijstinten daar tussen. Iets dat op een reader voor de optische illusie zorgt van een te lezen bladzijde uit een paperback. Wel zo prettig. Een beetje het bedotten van de ogen, maar het leesplezier is er niet minder om. Eerder meer. Want echter.

De toepassing van bovengenoemde techniek door e-Ink kan worden onderverdeeld in Pearl en Triton. Twee  benamingen voor het aanduiden van verschillende types elektronisch papier. Pearl schermen hebben bij de fabrikanten van de huidige generatie readers de voorkeur. Ze zijn dan ook in bijna iedere reader te vinden. E-Ink Triton is de benaming voor schermen met kleur. Onder andere toegepast in de PocketBook kleuren reader.

 

Weinig stroomverbruik E-Ink

Dan is er ook nog E-Ink Vizplex dat werd toegepast in de eerste generatie readers met een papieren weergave op het scherm. Daar werden in 2007 de readers van Sony, Barnes & Noble Nook, Kindle en Kobo mee uitgerust. Tegenwoordig dus met een Pearl e-Ink scherm. Wat de standaard is geworden. Hoewel de kleurentoepassing ook terrein wint. Alleen zijn readers met een kleurenscherm nogal aan de prijzige kant. Mogelijk dat het in de toekomst gaat veranderen wanneer de vraag ernaar gaat toenemen. Wie wil niet een tijdschrift, krant of een ebook in kleur kunnen bekijken?

Een bijkomend voordeel is dat het elektronische papier vrijwel geen extra stroomverbruik vereist. Ze staan bekend als zeer zuinig. De enige energie consumptie vindt plaats bij het omslaan van een bladzijde. Een kleine elektrische lading herschikt dan de minuscule capsules in het scherm naar wit of zwart. Voor de batterij op is kunnen zo’n zeven tot achtduizend bladzijden omgeslagen worden. Heel vernuftig ververst het elektronische papier zichzelf terwijl men als lezer door een ebook bladert. Wie goed kijkt ziet het scherm kort knipperen. Vervolgens vult het zich razendsnel met tekst en afbeeldingen. Deze tekst is vanwege de e-Ink-technologie haarscherp en ook duidelijk.

 

Volop in ontwikkeling

Mogelijk gemaakt dankzij een over dunne plastic vellen uitgesmeerde film met daaronder minuscule elektronische schakelingen voor het laden van de ronde pigmentdeeltjes. De schakelingen worden op hun beurt bestuurd door software. Een in het geheugen van de reader opgeslagen stuurprogramma voor het weergeven van pixelpatronen. Bijvoorbeeld een woord. Maar ook afbeeldingen. Kortom de gehele inhoud van een te lezen ebook of tijdschrift.

De technologie van elektronisch papier, e-Ink, is nog volop in ontwikkeling. Zeker is dat het op veel verschillende manieren zal worden toegepast. Bijvoorbeeld in de vorm van een vast te houden krant. Die krant kan dan via wifi aangevuld worden met het laatste nieuws.

 

E-Ink en mobiele telefoons

Andere toepassingen van elektronische inkt zijn bijvoorbeeld de schermen van polshorloges. Daar zijn al verschillende modellen mee van e-Ink voorzien. Net als bij mobiele telefoons. Samsung past het procedé  toe in het virtuele toetsenbord.

Naarmate de kleurtechnologie voortschrijdt zal e-Ink ook toegepast gaan worden in bijvoorbeeld digitale fotolijsten. Dit voor een nog betere weergave van een afbeelding. Met als voordeel dat het elektronische papier weinig stroom verbruikt. Er is maar een kleine batterij nodig om maanden zo niet jaren een digitaal fotoalbum van energie te voorzien.

Afsluitend kan gesteld worden dat de toekomst van e-ink-technologie zeer veel toepassing zal gaan hebben. Niet alleen voor readers en ebooks, maar ook in de media- en reclamewereld. Gewoon omdat het uitermate geschikt is op een zuinige manier levensecht een boodschap over te brengen.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Navalny 3,5 jaar werkkamp: Oude Sovjettijden nieuw leven ingeblazen
Chatbot: middel tot het maken van een interactief ebook